Mobilen kan ha negative konsekvenser om man bruker den for mye på fødestuen.
Mobilen kan ha negative konsekvenser om man bruker den for mye på fødestuen. Foto: Sayan Samana

advarer mot mobilbruk under fødsler:

– Ungene blir nærmest født med mobilen i hendene

Den har blitt en stadig viktigere del av hverdagen, og mens noen nærmest live-rapporterer fra sin egen fødsel, ber jordmødre kommende foreldre om å legge mobilen vekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mobilbruk på fødestua er noe vi ser mer og mer av. Det skjer oftere og oftere, og folk bruker mye tid på å sende meldinger, ta bilder og filme, sier jordmor Annett Michelsen.

Vi har nemlig blitt så vant til å bruke mobilen til å dekke store begivenheter, at vi også tar den med oss inn på fødestua.

Michelsen forteller at mange mister oversikten over hva som er greit og ikke, når de er i en så intens situasjon.

– Det er veldig lurt å ta et skritt tilbake og tenke over om man bør sende akkurat disse bildene av mor på akkurat denne måten, til svigermor og resten av slekta, sier hun, og legger til: ​

– En fødsel er privat og intim, litt som et samleie, og det filmer man jo vanligvis ikke.

Forlenger fødselen

Akkurat hvilke konsekvenser mobilbruk under fødsel har for barnet, er uklart, men at det kan være negativt er det ingen tvil om. Blant annet kan det forsinke eller forlenge fødselen, fordi man ikke får konsentrert seg ordentlig.

– Det har vist seg i større studier at mor trenger fred, og føle at hun har det privat og intimt. Det påvirker hormoner som gjør at fødselen blir mye greiere. For barnet kan det bety at det tar lenger tid å komme ut i verden, og noen ganger kan det være en ulempe at fødselen går for langsomt, sier Michelsen.

Jordmoren legger til at det heller ikke er alltid en fødsel går etter planen.

– En ting er når det går fint, og det gjør det stort sett. Men det hender fra tid til annen at det oppstår vanskelige situasjoner hvor det kan bli akutte blødninger, keisersnitt og liknende. I slike situasjoner forstår ikke alle når de skal stoppe å filme, og da blir det dramatisk på en helt annen måte, sier hun.

Forstyrrer arbeidet

Det kan også være andre problematiske momenter ved å ta bilder under en fødsel, blant annet at de som jobber på fødestuen skal kunne verne seg mot å fotograferes i en arbeidssituasjon.

– Det er veldig sjelden man snakker om det, men det er ikke alle jordmødre som liker det, og det kan virke veldig forstyrrende på arbeidet, sier hun.

Et annet aspekt er rettighetene til barnet selv.

– Barnet er det ingen som spør. Bilder kan være hvor som helst i årevis, og det er sikkert ikke så morsomt når du er tenåring og noen finner svært private bilder av din egen fødsel, sier hun og legger til:

– Man må tenke langsiktig i denne sammenhengen og barnets rettigheter skal ivaretas av foreldrene.​

Også etter fødselen er det viktig at foreldrene er tilstede for barnet sitt.

– De første to timene etter fødsel er en gylden tid hvor foreldrene må konsentrere seg fullt og helt om å være oppmerksomme på barnet, både for barnets del og foreldrenes del. Muligheten for å bli godt kjent med barnet på en spesiell måte, skjer akkurat der og da. Det er slik fra naturens side, at man skal binde seg til hverandre og få kontakt etter fødsel, forklarer hun.

Samtidig understreker hun at man vil få mulighet til å gjøre opp for seg, dersom man av andre årsaker, som ved keisersnitt, ikke får mulighet til å se barnet med en gang.

Gir unyansert bilde

Jordmoren forteller at de fleste fotograferer og filmer til egen bruk, men noe blir også lagt ut på internett.

– Mer enn noen gang finnes det filmer på YouTube og andre steder, av fødsler i forskjellige situasjoner, sier hun, og legger til at dette gir et lite nyansert bilde av en naturlig fødsel, som hun sier har et «voldsomt uttrykk».

– Det er lyd og lys, og lukt, som du riktig nok ikke får med på film, men det er voldsomt. Det kan være blødninger og en måte å være på når man føder, som for mange mennesker kan oppleves nærmest litt dyrisk, sier hun.

– Er det så nødvendig å se alt i minste detalj før man opplever det selv, og uten at man har noen forutsetning for å forstå hva det dreier seg om, legger hun til.

Jordmoren forteller at hun ser at stadig flere blir redde for å føde barn, og mener at den enkle tilgangen til bilder og filmer fra fødsler, kan være en grunn til dette.

– Jeg har hvertfall ikke inntrykk av at det bidrar til noen ro og trygghet når unge kvinner skal inn i en fødselsopplevelse, sier hun.

Bevisst på tematikken

Jordmødre er bevisst på å snakke med foreldrene om mobilbruk både i forkant og etterkant av fødsel, om hva som er greit å legge ut og hvor man bør ha konsentrasjonen under fødselen.

Ofte er det fedrene som trenger en pekefinger, men Michelsen understreker at det ikke bare er de som er opptatt med mobilene sine under fødselen.

– Mødrene kan også være ganske rå i forhold til å gi rapport til hele verden om hvor langt de har kommet underveis i fødselen, sier hun.

Jordmoren forteller at de fleste lytter til jordmødrene når de får beskjed om at det er lurt å legge vekk mobilen.

– Men det er noen som ikke synes det er greit, og som kan bli ganske aggressive når vi påpeker at de kanskje bør legge telefonen bort. Så noen ganger blir det dokumentering av hele fødselen, sier hun.

Tiden må stå stille

Også politisk leder i Jordmorforbundet, Kirsten Jørgensen, kan fortelle at hun stadig får tilbakemeldinger fra jordmødre som synes at foreldre fokuserer for mye på mobilen.

– Jeg opplever at jordmødrene er veldig bevisst på dette og prøver å gi beskjed, for ungene blir jo nesten født med mobilen i hendene, sier hun, og legger til:

– Men vi kan jo ikke som jordmødre og fødselshjelpere nekte folk dette, så det er et ansvar mødrene og fedrene selv må ta. Vi må bare opplyse og veilede, og si at vi synes mobilen kanskje skal få lov til å stenges av litt, sier hun.

At nybakte foreldre er stolte over barna sine og gjerne vil fortelle andre at alt har gått fint, har Jørgensen full forståelse for.

– Men jeg vil oppfordre nybakte mammaer og pappaer til å være tilstede for barnet i dette vidunderlige øyeblikket når barnet kommer ut og kikker på deg med store, mørke øyne. Da kan verden vente, sier hun.

– Når man legger babyen til brystet skal kanskje tiden få stå litt stille. Verden kan vente.