Skal du ut i sola, bør du smøre deg to ganger før du går ut, mener danske forskere.

Anbefalingen kommer etter en fersk studie, publisert i tidsskriftet Plos One, gjennomført med 31 danske testpersoner.

Smører man seg bare inn én gang før man går ut, som mange antakeligvis gjør, risikerer man å glemme store områder av kroppen.

– Det kan bety at folk kanskje i god tro går ut i sola uten å vite at de faktisk har etterlatt store områder helt uten solkrem, sier Ida M. Heerfordt, ph.d. ved avdeling for dermatologi i Region Hovedstaden, til Videnskap.dk.

Glemte 20 prosent

De 31 testpersonene, som var mellom 19 og 40 år, hadde på seg badetøy under forsøket. De smurte seg inn to ganger med solkrem i et laboratorium, hvor de ble tatt bilde av i svart lys før og etter innsmøringene.

Det svarte lyset gjør at man tydelig kan se hvor man har smurt seg og ikke på kroppen.

Etter første innsmøring hadde personene i snitt ikke smurt inn 20 prosent av kroppen (som ikke var dekket av badetøy). Etter andre innsmøring var i snitt ni prosent av kroppen uten solkrem.

TO GANGER: Her er en av testpersonene. Bilde (a) er før første innsmøring, (b) er etter første innsmøring og det siste bildet viser kroppen etter andre innsmøring. Foto: Heerfordt/ viaPlos One
TO GANGER: Her er en av testpersonene. Bilde (a) er før første innsmøring, (b) er etter første innsmøring og det siste bildet viser kroppen etter andre innsmøring. Foto: Heerfordt/ viaPlos One

– Det var overraskende å se hvor mye hud deltakerne glemte å smøre inn i første omgang. Det er altså veldig gode grunner til å smøre seg inn to ganger hvis man vil være ordentlig solbeskyttet, sier Heerfordt til Videnskap.dk.

Kroppsdelene som testpersonene var flinkest til å dekke med solkrem var ansiktet, halsen og nedre del av beina. Delene som ble dårligst dekket var ørene, ryggen, lårene og vristen.

Hudkreftfare

På grunn av den hittil svært solrike våren og starten på sommeren i store deler av Norge, har det vært høy forekomst av UV-stråling. Det har aldri før vært målt like høy UV-stråling i mai måned.

Hvis man ikke beskytter seg mot strålingen, øker risikoen for hudkreft og andre solskader. Hudlege Michael Zangani uttalte til TV 2 tidligere i vår at det viktigste man kan gjøre er å unngå sola midt på dagen, gjerne mellom klokken 11 og klokken 16.

– Da er UV-strålene på det sterkeste. Om du kan unngå å være ute da, så har du gjort en veldig godt jobb, sa Zangani.

Han pekte også på problemet med at folk bruker for lite solkrem.

– Omtrent 40-50 prosent av oss bruker for lite solkrem, sier Zangani.