Disse bildene er fra skytingen mot utestedet Mona Lisa i Oslo i mai 2015. Mannen som i dag ble varetektsfengslet løsnet skuddene, men ble frikjent i retten.
Disse bildene er fra skytingen mot utestedet Mona Lisa i Oslo i mai 2015. Mannen som i dag ble varetektsfengslet løsnet skuddene, men ble frikjent i retten. Foto: TV 2

gjengtopp fengslet:

«Hvordan ville du likt det om jeg sto utenfor huset ditt og sa hei til kona og barna dine?»

En sentral skikkelse i Oslos kriminelle miljøer er varetektsfengslet i fire uker, blant annet for vold, trusler og bæring av våpen på offentlig sted. Siktede nekter straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen har i lang tid vært i politiets søkelys. Han ble dømt første gang i 2001 og har siden blitt straffedømt en hel rekke ganger, blant annet for vold, ran og grove trusler.

Han var medlem i gjengen «Young Guns», men han havnet i konflikt med flere sentrale skikkelser i miljøet. Det ledet frem til at han i 2015 løsnet skudd på utestedet «Mona Lisa» i Oslo. Han hevdet at han handlet i nødverge og ble trodd av retten. Han ble imidlertid dømt for bæring av våpen på offentlig sted.

Mannen er også siktet for å ha løsnet skudd mot Calles mat- og vinhus på Grünerløkka i 2016, men her er det ikke tatt ut tiltale.

Truet politiet

Normalt er det lukkede dører og referatforbud i fengslingsmøter, men pressen får lov til å referere fra fredagens rettsmøte.

  • I slutten av mars i 2018 skal siktede ha utøvet vold og truet to personer med våpen.
  • I 2015 skal han ha truet en kvinne med våpen på et utested i Oslo.
  • I mars i år bar han våpen på offentlig sted, mener politiet.
  • Han skal ha truet flere personer på en bensinstasjon i Lørenskog i april i år.

I tillegg er han siktet for rettsstridig adferd mot rettsvesenet. Dette etter at han skal ha truet en politimann og en politiadvokat. I et avhør skal han blant annet ha sagt følgende til politimannen:

«Hvordan ville du likt det om jeg sto utenfor huset ditt og sa hei til kona og barna dine?»

Kobles til MC-klubb

Mannen nekter straffskyld på samtlige tiltalepunkter. Forsvareren hans er Trygve Staff.

TV 2 er kjent med at politiet mistenker mannen i 30-årene for å være sentral i etableringen av den nederlandske MC-klubben Satudarah i Norge. Et bilde av han sammen med medlemmer av 1-prosentklubben har versert på nettet den siste tiden.

– Jeg er pågrepet på bakgrunn av det bildet, sa han i retten og fortsatte:

– Da jeg ble løslatt i januar holdt vi en liten fest med venner fra Vestli. På den middagen var det 150 personer til stedet, og mange av disse er ikke engang kriminelle, men det var tre personer fra Satudarah til stede. Han nekter enhver befatning med MC-klubben.

Følges tett av politiet

TV 2 er også kjent med at siktede mistenkes for å være en sentral skikkelse i gjengmiljøet på Vestli.

Politiadvokat Mette Persen ønsker ikke å kommentere om politiet mistenker mannen for å være involvert i mer alvorlige forhold enn han nå er siktet for. Begrunnelsen for fengslingen er gjentakelsesfare.

Mannens forsvarer, Trygve Staff, betegner postene i siktelsen som «løst funderte» og han stiller seg uforstående til anklagene fra politiet.

I retten forklarte siktede at han en rekke ganger er blitt stoppet og ransaket av politiet. Han hevder det skjer så ofte som opptil fem ganger i uka. Dette opplever han som trakasserende.

– Mitt inntrykk er at visse deler av politiet ligger svært tett på ham, sier forsvarer Staff.

– Er det gode grunner til det?

– Så lenge man ikke finner noen ting på ham, så synes jeg at grunnlaget for dette er spinkelt, Staff.