Nordmenn betaler titusenvis for å finne kjærligheten: – Som å gå til advokat – du får regningen etterpå

KRAV: Klientene til Elizabeth har en rekke krav de ønsker å få oppfylt.
KRAV: Klientene til Elizabeth har en rekke krav de ønsker å få oppfylt. Foto: Mari Five / TV 2
HØVIK (TV 2): I jakten på den store kjærligheten, er det noen som er villige til å gå lengre enn andre.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et kontor på Høvik i Bærum sitter Elizabeth Haugsmoen. For fem år siden opprettet hun firmaet L'Ardour.

Som personlig matchmaker hjelper hun nordmenn å finne den store kjærligheten.

– De som kommer hit er oppegående, innovative, flotte og velutdannede mennesker. Det er tabubelagt å si at man benytter seg av en personlig matchmaker, så dette er en diskret tjeneste, sier hun til TV 2.

Matchmakeren mener det er spesielt tabu i Norge, og hun mener at vi henger etter i forhold til resten av verden.

Har du erfaringer med personlig matchmaking? Ta kontakt med vår journalist her!

Ingen kjærlighetsgaranti

Når en klient tar kontakt med Haugsmoen, arrangerer hun et møte for å finne ut hva kunden ser for seg. Deretter blir de enige om hvorvidt de skal inngå et kundeforhold.

Haugsmoen ønsker ikke gå inn på nøyaktig hvor mye hun tar betalt, men påpeker at dette er en konsulenttjeneste og at det koster å benytte seg av hennes tjenester.

Elizabeth Haugsmoen har jobbet som personlig matchmaker i fem år.
Elizabeth Haugsmoen har jobbet som personlig matchmaker i fem år.

– Det kommer an på hvor vanskelig søket blir, og hvor mye rådgiving en person trenger. Jeg sammenligner dette med å gå til advokat, du får regningen etterpå, sier hun.

Selv om kundene betaler i dyre dommer for Haugsmoen sine tjenester, finnes det ingen kjærlighetsgaranti.

– Man kan aldri garantere kjærlighet, da hadde jeg vært useriøs. Det jeg imidlertid kan garantere er at jeg gjør mitt beste for å sette i stand møter, sier hun.

– Eneste riktige

Haugsmoen mener personlig matchmaking er fremtiden, og at det er den eneste riktige måten å treffes på.

– Å finne noen å etablere seg med, er et av de viktigste valgene vi tar. Å stole på tilfeldighetene er litt farlig, og det blir litt som å vinne i lotto. Hvor ofte gjør man det? sier matchmakeren.

Frode Thuen er psykolog og professor. Han mener interessen for personlig matchmaking viser at folk er villige til å strekke seg langt for å finne kjærligheten.

– At det finnes slike tilbud, og at det er såpass dyrt, understreker hvor viktig kjærligheten er. Om det har en hensikt kan diskuteres, for det finnes ingen god dokumentasjon på at dette faktisk hjelper, sier Thuen til TV 2.

– Ikke overraskende

Per-Magnus Moe Thompson er stipendiat ved Handelshøyskolen BI og psykolog ved institutt for psykologisk rådgiving.

Han er kjent fra serien Gift ved første blikk hvor seks nordmenn har overlatt all kontroll til et ekspertpanel, som ved bruk av vitenskap og personlig matchmaking skal finne par som skal gifte seg – uten å ha møtt hverandre.

Han mener det ikke er overraskende at folk er villige til å betale dyrt for å finne kjærligheten.

– Folk flest har det best når de har noen nære. De fleste av oss dekker dette behovet gjennom parforholdet sitt. Mange kjenner på et stort savn når de ikke har en partner, og derfor tenker jeg det er naturlig at noen velger å bruke en del penger på å finne kjærligheten, sier Thompson til TV 2.

Han sier det er veldig tidkrevende å matche folk på denne måten, og forsvarer derfor at det koster.

– Bare tull

Frode Thuen sier det finnes tradisjoner for personlig matchmaking fra langt tilbake i tid. Han er åpen for at det er et godt tilbud, men Thuen er bekymret for én ting.

– Faren er at du betaler veldig mye for en tjeneste du ikke får noe ut av, sier han.

Haugsmoen kommer med relativt krass kritikk av nordmenn sine evner til å date, og mener de fleste av oss ikke mestrer dette. Hun mener derfor at alle burde oppsøke en personlig matchmaker. Det er en oppfatning Frode Thuen stiller seg kritisk til.

– At alle nordmenn må gjennom et matchingbyrå for å finne kjærligheten er bare tull. Men for de som sliter kan det være verdt å prøve, sier psykologen.

Langt fra perfekt

Moe Thompson mener fordelen med personlig matchmaking er at man får høyere kvalitet på på matchingen enn ved å benytte seg av de tradisjonelle dating-nettsidene.

– Mange opplever at det er vanskelig å finne kjærligheten på nettet, og de er derfor åpne for en annen tilnærming, sier Thompson til TV 2.

Psykologen ser ingen store ulemper med personlig matchmaking, og mener det ikke er farligere enn å matche med noen på applikasjoner som Tinder.

– Suksessraten er langt fra 100 prosent, og det er ikke alltid parene vi matcher er enige med oss. Det er viktig at vi ikke er for bastante på at metodene våre har rett, for dette vil aldri bli en eksakt vitenskap, sier Thompson.

Uendelige valgmuligheter

Haugsmoen mener den største årsaken til at så mange nordmenn er single, er fordi valgmulighetene er uendelige. Når mangfoldet blir så stort, mener hun at folk til slutt ikke vet hva de liker.

KRAV: Alle klientene som kommer har ulike krav. Hos de fleste menn er det utseende som troner høyest, sier matchmakeren.
KRAV: Alle klientene som kommer har ulike krav. Hos de fleste menn er det utseende som troner høyest, sier matchmakeren. Foto: Mari Linge Five / TV 2

– De fleste som dater på nettet seiler under falskt flagg. Folk legger inn det beste om seg selv, også kommer man i virkeligheten så er det ingenting som stemmer. Alt blir veldig overfladisk, sier hun.

Én prosent sjanse

Det er en oppfatning Thuen kjenner seg igjen i. Han opplyser at den gjennomsnittlige sjansen for en match på Tinder er under én prosent.

– På slike applikasjoner får man inntrykket av at det er så mye å velge mellom. Men det er ikke lett å finne kjærligheten på Tinder. Personlige matchingbyråer opererer ikke med et uendelig hav av muligheter, og du slipper derfor så mange avvisninger før du eventuelt treffer noen, sier Thuen til TV 2.

Og til alle nordmenn som er på desperat jakt etter den store kjærligheten, har Haugsmoen en klar oppfordring:

– Det er vanskeligere å få seg en kjæreste enn ny jobb. Du må være skjerpet når du går på stevnemøte. Prosessen ved å finne deg en kjæreste er mer enn en fulltidsjobb, sier eksperten.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook