TRENINGSPÅFØRT: En for hard treningsøkt endte med at Ida Møsth Jonassen (21) havnet på sykehus med treningspåført rabdomyolyse.
TRENINGSPÅFØRT: En for hard treningsøkt endte med at Ida Møsth Jonassen (21) havnet på sykehus med treningspåført rabdomyolyse. Foto: Privat

Ida (21) trente på seg livstruende diagnose:

– Jeg hadde lyst til å kappe av meg beina

Ida Møsth Jonassen (21) var kjempestolt da hun var langt over gjennomsnittet støl og stiv etter en knallhard treningsøkt. Fire dager senere måtte hun legges inn på akutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er den verste smerten jeg har kjent på, absolutt, sier Ida Møsth Jonassen.

Det var tirsdag 22. mai at Jonassen spontant slang seg med på en gruppetime på Sats Njårdhallen sammen med noen venninner.

På programmet stod crosstraining, som består av en serie med øvelser som utføres i effektive intervaller.

– På ett punkt fikk jeg bare helt sinnssykt med melkesyre i beina, men jeg bare fortsatte å pushe kroppen mer og mer, for jeg liker å pushe meg selv. Til slutt ble jeg så svimmel at jeg måtte gi meg, sier Jonassen.

– Etter økta tenkte jeg «yes, denne økta var bra!». Jeg var skikkelig stolt, for jeg hadde trent så bra, sier hun.

I dagene som fulgte kjente Jonassen på verre og verre smerter på framsiden av låra, men hun fortalte seg selv det alle andre fortalte henne: «Du er bare støl».

Uten å være klar over det hadde hun overbelastet musklene til det punktet at hun hadde pådratt seg diagnosen rabdomyolyse, som fører til akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller.

For friske mennesker som pådrar seg rabdomyolyse gjennom trening er det sjeldent at diagnosen er farlig, men den kan i verste fall føre til akutt nyresvikt.

  • Rabdomyolyse er en sykdom som skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller. Akutt nyresvikt er en fryktet komplikasjon. For de fleste er rabdomyolyse en forbigående tilstand, men for noen kan sykdommen bli alvorlig.
  • Årsakene til rabdomyolyse er mange. De vanligste er etter større skader, fysisk utmattelse, oksygenmangel i muskulatur, hos personer med genetiske defekter, ved infeksjoner, større endringer i kroppstemperatur (både heteslag og forfrysninger), forstyrrelser i forbrenningen og kroppens elektrolytter, etter krampeanfall, som bivirkning til medikamenter, narkotika og gift, ved immobilisering og etter svært harde treningsøkter.
  • Typiske symptomer på rabdomyolyse er smerter, hevelse og svakhet i den rammede muskulaturen, samt utskillelse av store mengder pigment i urinen, noe som gjør urinen rødbrun på farge og den ser ut som "te-vann".

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Skyhøye blodverdier

Ettersom dagene gikk ble smertene mer og mer intense, og lårene hennes hovnet opp til det punktet at hun ikke kunne se knærne sine lenger. Urinen hennes hadde også begynt å bli «te-farget».

– Jeg fikk menstruasjon samme dag og pleier å vri meg av smerter, men smerten fra lårene overskygget det helt. Jeg hadde bare lyst til å ta en kniv og kappe av meg beina, for det gikk så psykisk inn på meg når det var så vondt hele tiden, forteller hun.

På dag fire ble det så ille at hun ikke klarte å gå, men sjefen hennes ville ikke godta egenmelding basert på at hun var «støl etter trening». Da ringte hun mor Stine Møsth Gikling, som også er utdannet sykepleier.

Der gikk alarmklokkene med en gang.

– Når hun fortalte meg hvor ille det var og at hun tisset brunt skjønte jeg at det var noe, så da sa jeg at hun bare måtte komme seg til legevakta, sier Gikling.

På legevakta ble det tatt blodprøver, blant annet for å måle CK-verdiene hennes. Disse skal normalt ligge på 40-400, og kan øke til 600-800 under trening. Runder man 5000 er det snakk om treningsindusert rabdomyolyse.

Jonassens CK-verdier ble målt til 152.000.

Hun ble sendt direkte på akutten på Diakonhjemmet sykehus, og ble liggende på intensiven i tre dager før hun fikk lov til å reise hjem.

– Macho ekstremtrening

Norsk Helseinformatikk anslår at rundt 400 personer får rabdomyolyse hvert år i Norge, og trenden virker å være økende.

Overlege Erik Ekker Solberg ved Diakonhjemmet sykehus sier til TV 2 at de har sett en klar økning i antall pasienter som legges inn med treningspåført rabdomyolyse, både ved Diakonhjemmet og andre sykehus.

STORE SMERTER: Ida Møsth Jonassen (21) gikk flere dager med store smerter i lårene før hun fant ut hva som feilet henne. Foto: Privat
STORE SMERTER: Ida Møsth Jonassen (21) gikk flere dager med store smerter i lårene før hun fant ut hva som feilet henne. Foto: Privat

– Hvorfor kan vi ikke si sikkert, men det kan blant annet være fordi moderne trening anvender mye hard vekttrening, sier han.

Truls Raastad, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole, har også sett en økende trend med det han beskriver som «macho ekstremtrening».

– Det er en holdning i enkelte treningsmiljøer at man oppfordrer til total utmattelse i styrke- og utholdenhetstrening. Videre kom det en trend blant annet med CrossFit at man uansett treningstilstand skal gjennomføre et gitt antall repetisjoner, sier Raastad.

Han sier også at det blant enkelte personlige trenere har vært et mantra om at spesielt middelaldrende menn skal være skikkelig støle og helt utmattet etter hver treningsøkt.

– Gjennomfører man trening på denne måten bryter man alle gode treningsprinsipper, og treningen kan gå på helsen løs for kundene, sier han.

Presses man til å utføre flere repetisjoner i en serie enn det man egentlig klarer, fører det til at treningen blir mer eksentrisk i stedet for konsentrisk.

– Eksentrisk hard trening er verst for rabdomyolyse, sier overlege Solberg.

PROFESSOR ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole, Truls Raastad. Foto: Norges Idrettshøgskole
PROFESSOR ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole, Truls Raastad. Foto: Norges Idrettshøgskole

Kort fortalt betyr det at man klarer å bremse bevegelsen kontrollert med den aktive muskulaturen, men man klarer ikke å løfte vekten opp igjen om man trener med vekter. Et eksempel er hvis man ikke klarer å gjennomføre en vanlig pull-up, og i stedet hopper opp og senker seg ned så sakte som mulig. Dette kalles for en negativ pull-up.

– Det er denne øvelsen som har ført til flest tilfeller av rabdomyolyse, og det er albuefleksorene (bl.a. biceps) som rammes i denne øvelsen, sier Raastad.

Dette er faresignalene

Ifølge Raastad er det tre ting man skal være oppmerksom på etter en over snittet hard økt:

  • Man mister mye av kraften i muskulaturen.
  • Man blir støl dagen etter, og det er vanskelig å rette ut leddet muskelen går over.
  • Muskelen begynner å svelle, og man føler det er en konstant spenning i muskulaturen.

– Hvis disse tre er på plass er det på tide å dra til lege og få det sjekket, sier han.

Overlege Solberg påpeker at man hos noen også kan se mørk urin. Da er det tegn på at det er stoffer som skiller seg ut i urinen.

– Hos de aller fleste friske personer går dette bra, men det er verken smart eller hensiktsmessig trening fordi det kan sette deg flere måneder tilbake, sier Solberg.

I de drøyeste tilfellene kan det ta 1-2 måneder før muskelfibrene er tilbake til normalen, men da har man samtidig mistet mye muskelkraft. Derfor kan det kanskje ta over et halvt år før man klarer å trene seg tilbake til sitt gamle nivå.

Alle kan pådra seg rabdomyolyse gjennom for hard og/eller uvant trening. Men det er vanligvis relativt utrente personer eller folk som har vært borte fra trening lenge, og som starter for tungt når de er tilbake.

OVERLEGE ved Diakonhjemmet sykehus, Erik Ekker Solberg.
OVERLEGE ved Diakonhjemmet sykehus, Erik Ekker Solberg. Foto: PRIVAT

– Du skal aldri starte med å trene til utmattelse. Hold igjen de to-tre første øktene med en ny øvelse så du får den beskyttelsen som man normalt får når man trener regelmessig! Hvis du har hatt et treningsopphold på 2-3 uker skal du også holde igjen på de to første treningsøktene når du starter opp igjen, oppfordrer Raastad.

Bremser utålmodige medlemmer

Bent Rode-Christoffersen er regionsjef for SatsElixias sentre i Asker, Bærum, Oslo Vest og Østfold. Han forteller at de har hatt under 15 tilfeller av rabdomyolyse på sine sentre siden 2014 på landsbasis, og kun fire etter gruppetimer.

– Vi har likevel sett et behov for å styrke forebyggingsarbeidet fordi diagnosen er så alvorlig, sier han.

Blant tiltakene som senterkjeden har innført er at de har fjernet øvelser som pull-ups og chin-ups fra sine gruppetimer, og at deres personlige trenere blir kurset i forebygging av rabdomyolyse.

De forsøker også å roe ned overambisiøse og utålmodige medlemmer.

– Når vi avdekker at medlemmer har ambisjoner om raske resultater gjennom hard trening vil de bli oppfordret til å være tålmodige og til å akseptere at gode resultater oppnås gjennom langsiktige og gjennomtenkte treningsopplegg, sier Rode-Christoffersen.

Treningsskrekk

Jonassen er overrasket over at hun ikke hadde hørt om rabdomyolyse før.

– Jeg hadde ikke peiling på hva det var, så jeg fikk litt sjokk. Hvorfor har jeg aldri hørt om dette når det kan være så farlig? Hadde jeg visst at man kunne få det av trening hadde jeg nok reagert raskere, sier hun.

Den normalt treningsglade jenta har nå fått treningsforbud fram til juli. Hun gruer seg til hun skal starte gjenopptreningen av lårene.

– Musklene mine har blitt helt brutt ned, så de må bygges opp igjen. Nå er jeg redd hver gang jeg ser noen trene for jeg gruer meg litt til å starte igjen. Det blir nok bedre når jeg får begynt, men jeg har fått litt treningsskrekk etter å ha hatt så vondt.

Hun var tidligere glad i å pushe seg veldig på trening, men den tankegangen har endret seg drastisk.

– Jeg kommer til å lytte mer til kroppen og stoppe når den sier stopp. Og så skal jeg ikke lytte så mye til folk som sier at jeg bare er støl, sier hun.

Ved siden av jobben holder Jonassen på med å ta opp fag for å ha flere valgmuligheter når hun skal velge studie. Blant karakterene som skal forbedres er gym, der hun skal opp i eksamen i august. Men den blir nå langt tøffere enn forventet.

– Den er jeg spent på. Jeg må prøve å komme i form til den, og satse på at innsatsen også teller, sier hun.