FORSØKT SVINDLET: Ann-Helèn Leines, her ved en tidligere anledning, ble forsøkt svindlet.
FORSØKT SVINDLET: Ann-Helèn Leines, her ved en tidligere anledning, ble forsøkt svindlet. Foto: Privat

Ann-Helèn (46) ante det var noe galt med megleren – nå er han tiltalt for millionsvindel

Ann-Helèn Leines syntes det var noe rart med megleren allerede første gang de møttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Ann-Helèn Leines (46) fra Porsgrunn fikk megleren inn i stua, ante hun ugler i mosen.

Hun hadde møtt ham gjennom en felles bekjent.

– Først var det ikke avklart om jeg faktisk skulle selge huset eller ikke, men han var veldig insisterende og gira, sier hun til TV 2.

Megleren ringte henne stadig, og det ble så plagsomt at hun sluttet å ta telefonen.

Det gikk en stund, og da hun hadde bestemt seg for at hun faktisk skulle selge, spurte den felles kameraten igjen om han skulle ta kontakt med megleren.

Hun sa ja.

– Da virket han hyggelig, og han kom med en takstmann. Ting virket seriøst, sier Leines.

Pengene uteble

Tiden gikk, leiligheten fikk en kjøper, men pengene kom ikke. Så tok takstmannen kontakt, og fortalte fortvilet at heller ikke han hadde fått noen betaling fra megleren.

Banken slo alarm, og de klarte stoppe transaksjonene før penger ble overført.

Nå er megleren tiltalt for å ha endret kontonummeret på kjøpskontrakten for huset til et kontonummer han selv disponerte.

– Jeg følte meg dum, og en stund var jeg redd for at pengene mine var tapt. Heldigvis fanget banken opp dette, slik at jeg fikk de pengene jeg skulle ha, selv om det tok en del lenger tid. Jeg vil oppfordre folk til å være kritiske og oppmerksomme på at dette kan skje, sier hun.

Mandag neste uke må mannen, som er i 50-årene, møte i Oslo tingrett. Da må han svare på tiltalepunktet som går på forsøk på grovt bedrageri i saken til Leines.

Han må også svare på en rekke tilfeller av grovt bedrageri. Det var kun i Leines sak at bedrageriet ble oppdaget før det var for sent.

Store summer

I de andre sakene skal ikke bedrageriene ha blitt oppdaget før de var et faktum.

  • I forbindelse med salg av en eiendom i Sarpsborg i 2012, skal mannen ha forledet kjøperne av eiendommen, samt banken deres, til å overføre kjøpesummen på over 5.000.000 kroner til en konto han selv disponerte. 2.601.000 av disse ble ikke overført til selger, disse pengene beholdt han selv.
  • Senere i 2012 skulle mannen bistå i salget av en eiendom i Telemark. Ifølge tiltalen endret han kontonummeret på kontrakten til sitt eget og forfalsket en underskrift, slik at han fikk overført 500.000 kroner til sin konto. Også disse pengene tok han selv.
  • Det samme gjorde han ifølge tiltalen i Porsgrunn i 2013, da han endret kontonummeret på kontakten til sitt eget. Han var i ferd med å få overført 1.650.000 kroner til en konto han disponerte, da den aktuelle banken gjorde nærmere undersøkelser og stoppet pengeoverføringen.

Overføringer

Mannen ble fratatt tillatelsen til å arbeide som eiendomsmegler allerede i desember 2011.

Likevel fortsatte han ifølge tiltalen virksomheten sin i flere år.

I kraft av å være saksbehandler ved en avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus skal han også ha lurt til seg flere hundretusen kroner. Både i 2010, 2012 og i 2014 skal han ha endret kontonummer på papirer der det var besluttet å utbetale tilskudd til ulike mottakere til sitt eget.

Dermed fikk han urettmessig utbetalt ført 60.000 kroner, så 206.465 kroner og 49.400 kroner.

TV 2 har vært i kontakt med mannens forsvarer, Cathrine Pryser Grøndahl. Hun har enda ikke fått snakket med sin klient, og kan derfor ikke uttale seg om hvordan han stiller seg til tiltalen.

– Ekstremt sjeldent

Mannen har aldri vært medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), får TV 2 opplyst av NEF.

DIREKTØR: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven
DIREKTØR: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

– Det skal ikke være mulig å praktisere eiendomsmegling uten tillatelse, ettersom bransjen er meget strengt regulert. Dersom noen utgir seg for å ha tillatelse fra Finanstilsynet for å drive med eiendomsmegling i den hensikt å svindle folk, er det imidlertid vanskelig å gardere seg 100 prosent mot dette, sier administrerende direktør i NEF, Carl O. Geving, til TV 2.

Han understreker at han ikke kjenner innholdet i denne konkrete saken, men opplyser at det på Finanstilsynets nettsider ligger en åpen liste over de som har tillatelse til å drive eiendomsmegling.

– Det gjelder strenge krav til utdanning, praksis og vandel for å kunne drive med eiendomsmegling i Norge, og tillatelsen gis av Finanstilsynet. Finanstilsynet fører tilsyn med bransjen, og har myndighet til å tilbakekalle tillatelsen ved alvorlig brudd på god meglerskikk, sier Geving.