boligprisene tilbake på rekordnivåer:

Stadig flere må ha hjelp av foreldrene for å kjøpe bolig

Boligprisene steg med 1,1 prosent i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mai ble en ny måned med prisstigning i boligmarkedet, etter at prisene steg med 1,1 prosent korrigert for sesongvariasjoner, ifølge Eiendom Norge.

Etter et fall for et år siden har prisene nå tatt igjen det tapte, og er tilbake på rekordnivåer.

Nå koster en bolig nesten tre ganger så mye som i 2003.

– Jeg tror ikke vi er inne i en boble, på ingen måte. Men jeg tror ikke vi kan forvente at prisstigningen vi har hatt i 2018 vil vedvare. Jeg tror vi vil se en utflatning gjennom sommeren og ut mot høsten, sier Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren til TV 2.

Avhengig av foreldrehjelp

De stadig voksende prisene på boligmarkedet går hardest utover førstegangskjøpere som prøver å finne en vei inn på markedet.

– Vi fikk litt hjelp fra foreldre med penger for å få den egenkapitalen. Jeg er fra Colombia, så mine foreldre hjalp litt, men når du bytter colombianske pesos til kroner blir det ganske lite, forteller Mateo Caycedo Alvarez til TV 2.

Alvarez og samboeren kjøpte fredag sin første leilighet, men var i likhet med mange andre unge førstegangskjøpere avhengig av foreldrehjelp.

Gunnar Hovland, administrerende direktør i BN Bank, forteller at de opplever en stadig økende trend av førstegangskjøpere, spesielt de yngre, som er avhengige av foreldrene.

– Vi får også understøttet dette av ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå som sier at over halvparten av de unge førstegangskjøperne får støtte av forereldrene ved kjøp av bolig, sier Hovland.

Eiendomsmegler Mikkel Røisland i Røisland og co. strekker den enda lengre.

– Jeg kan nesten ikke finne en førstegangkjøper som har kjøpt nybolig av oss de siste årene som ikke har fått hjelp fra foreldrene, sier han.

Økende forskjeller

For de som har ressurssterke foreldre som kan hjelpe dem med egenkapital fungerer dagens situasjon fortsatt greit. Men hva skjer da med de som ikke har rike foreldre?

– Litt av utfordringen er at de som har hjelp av foreldrene og kommer inn på markedet blir del av verdistigningen og skattefordelene. De som ikke tar del i dette her blir jo ikke med på det. Så det blir en økende forskjell mellom de med rike foreldre og de som ikke har det, forklarer Hovland.

Finansminister Siv Jensen forteller at de får tilbakemeldinger fra bankene om at det er de unge i etableringsfasen som blir prioritert.

– Jeg er opptatt av å legge til rette for at man både skal kunne spare opp penger til egenkapital og få nødvendig fleksibilitet. Boliglånsforskriften er nå til revidering hos regjeringen, og hva vi gjør med den vil bli offentliggjort innen 30. juni, sier Jensen til TV 2.

Dagens boliglånsforskrift begrenser blant annet boliglånet til fem ganger inntekten. Det håper den ferske boligkjøperen Alvarez at det kan bli en slutt på.

– Jeg håper i hvert fall de endrer den grensa. Den setter et tak for hvor mye du kan få, og hvis du i tillegg ikke har foreldre som kan hjelpe så sliter du litt, sier han.