VELGERSMELL: Høyre og Fremskrittspartiet er de klare taperne på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i juni.
VELGERSMELL: Høyre og Fremskrittspartiet er de klare taperne på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i juni. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Gallupsmell for Siv og Erna

Rødt ville sikret flertall for regjeringsskifte, dersom det var valg i dag, viser fersk TV 2-gallup.

Både Høyre og Fremskrittspartiet går på en gallupsmell på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i juni.

Et stortingsvalg i dag ville gitt et knapt flertall for regjeringsskifte.

Dersom både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt og De Grønne går sammen ville de fått 86 mandater mot de borgerlige partienes 83.

– Det ville betydd en betydelig radikalisering av politikken i Norge, dersom man på basis av dette skulle bygge et rødgrønt samarbeid. Nå tenker jeg at det er lenge til vi skal stemme ved neste stortingsvalg. Det kan skje mye. Men velgere må vinnes hver dag, hver måned, og den aller viktigste dagen er på valgdagen, sier statsminister Erna Solberg (H).

Høyre under valgresultatet

Statsministerens parti Høyre er galluptaper i juni. Etter at partiet gikk mest frem i mai, går de nå tilbake hele 3,6 prosentpoeng fra mai til 24,5 prosent. Det er den første målingen etter valget hvor Høyre har lavere oppslutning enn de fikk ved stortingsvalget.

– Vi har hatt noen vanskelige saker. Det er ingen tvil om at situasjonen i nord er vanskelig, samtidig som det er sesongavslutning på Stortinget med mye diskusjon om store enkeltsaker, sier statsminister Erna Solberg (H).

Også Frp-leder Siv Jensen får en smell med en tilbakegang på 2,3 prosentpoeng til 12,4.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget i ditt fylke

Det eneste regjeringspartiet med fremgang er Venstre som øker med 0,4 til 4,5 prosent. Etter svært rolige budsjettforhandlinger i forrige uke går også KrF frem med 0,6 til 5,3 prosent.

Arbeiderpartiet sliter

Selv om regjeringspartiene samlet får en smell klarer ikke Arbeiderpartiet å øke oppslutningen. Partiet går tilbake med 0,4 prosentpoeng til 23,4 prosent.

På alle de ti målingene Kantar TNS har laget etter stortingsvalget har Arbeiderpartiet hatt lavere oppslutning enn det svake valgresultatet i fjor høst.

Samarbeidspartner SV går derimot frem 0,9 til 8,5 prosent. Bakgrunnstallene viser at de henter mange tidligere Ap-velgere,

Også Senterpartiet øker med oppslutningen med 1,0 til 11,0.

Rekord for Rødt

Partiet Rødt får historiens høyeste oppslutning med 5,6 prosent, en fremgang på 1,8 prosentpoeng fra mai. Også i april hadde partiet høy oppslutning på 5,4.

Kjetil Løset blogger om bakgrunnstall: Magneten Moxnes

– Det kan vi ikke klage på. Det er rekord og det er kjempemoro, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Bakgrunnstallene viser at Rødt henter mange velgere fra Arbeiderpartiet, noe partilederen forklarer slik:

– Vi står for noe annet enn regjeringen og er en tydelig opposisjon til Erna Solbergs mørkeblå politikk.

– Hvorfor er det dere som henter velgere og ikke Arbeiderpartiet når regjeringspartiene sliter med motgang?

– Vi har en tydelig politikk og tydelige svar. Vi står for noe om det blåser medvind eller motvind, og det tror jeg folk setter pris på, sier Moxnes.

De Grønne får 3,2 prosent (+ 0,9), mens andre partier og lister får 1,3 (+ 0,6).

Alle målingene finner du i TV 2s partibarometer

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 977 stemmeberettigede i tidsrommet 28. mai - 1. juni.

76,2 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017.

Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017