Her henretter leiemorderen en 31-åring i Oslo – snart kan han være en fri mann

SKUTT OG DREPT: Aqeel Shahzad ble skutt og drept inne på denne Shell-stasjonen på Ensjø i august 2012.
SKUTT OG DREPT: Aqeel Shahzad ble skutt og drept inne på denne Shell-stasjonen på Ensjø i august 2012.
Leiemorderen fra Portugal er dømt til 11 års fengsel for å ha drept 31 år gamle Aqeel Shahzad på en bensinstasjon i Oslo i 2012. Dermed har han fått ni års strafferabatt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aqeel Shahzad var en kjent mann i Oslos kriminelle miljøer. En augustkveld i 2012 kjørte han bil sammen med en kamerat, også han en godt kjent mann i politiets systemer.

De parkerte bilen utenfor Shell-stasjonen på Ensjø. De hadde kommet hit for å gjøre kriminelle forretninger.

Men det skjedde aldri. Plutselig kom en Skoda personbil med spanske skilter. Bak rattet satt en nå 40 år gammel mann med pistol. Han hadde tatt på seg oppdraget med å skyte og drepe Shahzad.

TV 2 har sett en video av hendelsen. Den viser at den portugisiske leiemorderen går ut av bilen og begynner å skyte mot bilen som Shahzad og kompisen sitter i.

– En henrettelse

Kameraten kommer seg i sikkerhet, mens Shahzad forsøker å flykte inn på bensinstasjonen. Leiemorderen kommer etter. Med tre skudd blir 31 år gamle Shahzad regelrett henrettet ved kjøleskapene på bensinstasjonen.

Portugiseren løper deretter ut, setter seg i bilen og forsvinner fra stedet.

– Det er en så kontant handling at man kan karakterisere dette som en henrettelse, sa statsadvokat Kristin Røhne til TV 2 under rettssaken.

I dommen beskriver også retten drapet som «en ren henrettelse».

Leiemorderen dro til Nederland og ble først pågrepet og utlevert til Norge i 2014, to år etter drapet. Allerede i samtaler med nederlandsk politi innrømmet han å ha skutt og drept en person.

Bestilte drapet

Totalt var fire menn tiltalt i saken. En norskpakistansk 31-åring fra en kjent og mektig Oslo-familie er dømt til 19 års fengsel for å ha bestilt drapet på Shahzad.

I dommen står det at den portugisiske leiemorderen hadde havnet i et økonomisk avhengighetsforhold til mannen som nå er dømt til 19 års fengsel. Retten påpeker at portugiseren påtok seg oppdraget utelukkende av pengemessige årsaker og på grunn av gjelden han hadde.

– Ved å involvere ham i drapet utnyttet 31-åringen situasjonen på en kynisk måte, skriver retten.

Mannens forsvarer, John Christian Elden, sier til TV 2 at hans klient vil anke dommen til lagmannsretten.

– Han bestrider at han er noen form for oppdragsgiver i denne saken, sier han.

John Christian Elden forsvarer norskpakistaneren som er dømt til 19 års fengsel for å ha bestilt drapet på Aqeel Shahzad.
John Christian Elden forsvarer norskpakistaneren som er dømt til 19 års fengsel for å ha bestilt drapet på Aqeel Shahzad. Foto: Pedersen, Terje

To andre menn på 31 og 33 år er dømt til henholdsvis 16 og 13 års fengsel, blant annet for å ha lagt til rette for drapet.

31-åringens forsvarer, Per Zimmer, har følgende kommentar til dommen:

– Klienten erkjenner ikke straffskyld. Dommen endrer ikke dette. Han forstår ikke hvordan retten kan konkludere med at han er skyldig. Det er fortsatt ingen konkrete bevis som peker mot han og ryktene om hans eventuelle involvering kan ikke underbygges med faktum.

– Vår vurdering er at retten i for stor grad baserer sine vurderinger på udokumenterte indisier. De lar ikke tvilen komme han til gode, sier forsvarer Zimmer.

Statsadvokat Kristin Røhne sier til TV 2 at hun vil sette seg inn i dommens premisser før hun kommenterer den.

Ni års rabatt

Forsvareren til 33-åringen, Jørgen Mowinckel, sier at han har hatt en kort samtale med sin klient og at han ønsker å gjennomgå dommen grundig før han eventuelt uttaler seg om den.

Men leiemorderen, mannen som utførte selve drapet, har fått ni års strafferabatt av tingretten. Dermed fikk han en dom på 11 års fengsel.

– Han er fornøyd med dette og kommer til å godta dommen, sier mannens forsvarer, Morten Furuholmen til TV 2.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer den portugisiske leiemorderen.
Advokat Morten Furuholmen forsvarer den portugisiske leiemorderen. Foto: NTB Scanpix

40-åringen ble også frikjent for drapsforsøk på kameraten til avdøde Aqeel Shahzad.

Årsaken til den store strafferabatten er at portugiseren har vært helt åpen om sin egen rolle i retten. I tillegg har han bidratt med vesentlige opplysninger om de tiltaltes roller i saken.

Retten kommenterer blant annet: «Det er av helt sentral betydning for rettsordenen, ikke minst når det som i denne saken dreier seg om lukkede miljøer, at enkeltpersoner er villige til å stå frem og forklare seg om alvorlig kriminalitet».

Har fått mektige uvenner

At portugiseren først tok livet av Aqeel Shahzad som tilhørte en kriminell fraksjon, for så å gi opplysninger om fraksjonen som bestilte drapet, har gjort 40-åringen til et mål.

TV 2 er kjent med at det har blitt iverksatt sikkerhetstiltak rundt portugiseren som følge av hans rolle i Ensjø-saken.

Forsvarer Morten Furuholmen ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

Leiemorderen har sittet nesten fire år i varetekt. Normalt sett kan man søke prøveløslatelse når to tredeler av dommen er sonet. Hvis det skjer, kan 40-åringen komme ut om tre år.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook