Norske Tine bekymret for venninnen:

Kvinneaktivist fengslet og anklaget for forræderi i Saudi-Arabia

Bare uker før Saudi-Arabia opphever kjøreforbudet for kvinner har myndighetene kastet flere prominente kvinnerettsaktivister i fengsel. En av dem er norske Tine Kjeldstadlis gode venninne Eman al-Nafjan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Sist jeg var i kontakt med Eman var 8. mai, vi oppdaterte hverandre på hvordan vi hadde det. Vi ble enige om å ringes senere, men jeg hørte aldri fra henne, sier Tine Kjeldstadli til TV 2.

Bare dager senere ble firebarnsmoren og kvinneaktivisten Eman al-Nafjan uten forvarsel pågrepet og kastet i fengsel sammen med flere andre kjente saudiarabiske kvinnerettsaktivister.

Kjemper for kvinners rettigheter

De to kvinnene ble kjent med hverandre da Kjeldstadli bodde i Saudi-Arabia i en periode i 2010. Siden da har de holdt kontakten, og er gode venner.

– Eman er et varmt menneske, hun er veldig reflektert og kunnskapsrik, og hun bryr seg om andre mennesker og om sosial rettferdighet, sier Kjeldstadli.

Eman al-Nafjan sammen med datteren.
Eman al-Nafjan sammen med datteren.

– Hun har fire barn, den yngste er to år gammel og den eldste er i tenårene. Likevel investerer hun veldig mye av tiden sin i å jobbe for saker som er større enn henne selv, som å fremme menneskerettigheter.

Vennskapet ble først omtalt av VG.

Eman al-Nafjan skriver om kvinners rettigheter på bloggen saudiwoman.me, og har vært ledende i kampen for at kvinner skal få lov til å kjøre bil i det ultrakonservative kongedømmet.

– Hun har hele tiden veien engasjert seg i fredelige aktiviteter for å fremme kvinners rettigheter i Saudi-Arabia og menneskerettigheter generelt, sier Kjeldstadli.

Hun er sjokkert over at venninnen nå stemples som en forræder i statsvennlige medier.

– Det som florerer på internett er svært alvorlige anklager, som at hun og de andre aktivistene er landsforrædere. Det er jeg sikker på at alle uskyldige i. Det eneste de har gjort er å engasjere seg i fredelige aktiviteter, som å fremme menneskerettigheter og kvinners situasjon generelt, og det er ikke kriminelt, sier Kjeldstadli.

Arrestert før kjøreforbud oppheves

Arrestasjonen av al-Nafjan og de andre aktivistene kommer i forkant av at kjøreforbudet for kvinner oppheves 24. juni. Ifølge nyhetsbyrået AP skjedde pågripelsen av minst 10 aktivister, sju kvinner og tre menn, i midten av mai.

FRONTFIGUR: Eman al-Nafjan er en av frontfigurene i den saudiarabiske kvinnebevegelsen.
FRONTFIGUR: Eman al-Nafjan er en av frontfigurene i den saudiarabiske kvinnebevegelsen. Foto: FAYEZ NURELDINE

Flere av de arresterte regnes som frontfigurer i den saudiarabiske kvinnebevegelsen. Blant dem er Loujain al-Hathloul - den unge kvinnen som ble arrestert etter at hun forsøkte å kjøre fra Saudi-Arabia til De forente arabiske emirater i 2014 - og professoren Aziza al-Yousef.

Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman, har nylig vært på turne i Vesten, og fått ros for sine kvinnereformer. I tillegg til opphevingen av kjøreforbudet skal kvinner blant annet få lov til å ha gym, og gå på idrettsarrangementer.

Men de siste ukers arrestasjoner gjør at sås tvil om kronprinsen virkelig mener alvor med sine løfter om reformer, og FN uttrykte denne uken bekymring over arrestasjonene.

LOVER REFORMER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har lovet sosiale reformer i det ultrakonservative kongedømmet.
LOVER REFORMER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har lovet sosiale reformer i det ultrakonservative kongedømmet. Foto: Ludovic Marin

– Gitt oppmykingen av flere restriksjoner den siste tiden, inkludert den kommende opphevingen av kjøreforbudet, er det forbausende at kvinner og menn som har engasjert seg for nettopp en slik positiv utvikling blir skyteskive for myndighetene, sier talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Elizabeth Throssell.

FN krever at Saudi-Arabia informerer om hvor aktivistene blir holdt, og at deres rettigheter ivaretas.

– Anklagene mot dem er alvorlige, og kan føre til svært harde straffer, sier Throssell.

Vet ikke hvor venninnen er

Analytikere mener tidspunktet for arrestasjonene ikke er tilfeldig, og at saudiarabiske myndigheter ønsker å sende et signal til aktivister i landet om at endringer kun skjer når det er myndighetene selv som ønsker det. I tillegg ønsker de å sikre seg mot fremtidige krav.

Flere av de fengslede aktivistene har nemlig også tatt til orde for at vergesystemet, som gjør at kvinner ikke kan jobbe, gifte seg eller reise uten tillatelse fra en mannlig verge, skal skrotes.

Kjeldstadli vet ikke hvor venninnen sitter fengslet, og er svært bekymret.

– Jeg lurer på når hun slipper ut, og enda verre; om hun slipper ut. Jeg tenker mye på at hun sitter der og tenker på familien sin, og ikke minst på den lille to-åringen som har blitt fratatt mammaen sin på en helt meningsløs måte, sier hun.

– Aktivistene har bare benyttet seg av sin ytringsfrihet, og jeg håper de løslates umiddelbart, uten noen form for betingelser. Inntil da bør Eman og de andre får den oppmerksomheten de fortjener.