Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for en omfattende hjerteoperasjon for kort tid siden er Arnold Schwarzenegger tilbake for fullt. Mer kamplysten på vegne av klimaet enn på lenge.

For to uker siden arrangerte Schwarzenegger sitt eget klimatoppmøte i hjemlandet Østerrike. Både den norske statsministeren Erna Solberg og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen var invitert.

– Har utrolig kunnskap

Åpningsshowet var som en Hollywood-produksjon med lyd, lys og syngende korgutter. Nå har takkebrevet fra Arnold Schwarzenegger dumpet ned i postkassen på Statsministerens kontor.

Og det er fullt av lovord om statsministeren. Han skriver at toppmøtet ikke ville blitt en så stor suksess uten henne. Og at han er glad for at hun kunne dele sin utrolige kunnskap.

Hun viser verden veien i miljøspørsmål, mener filmstjernen. Han synes det var fantastisk å høre henne snakke om at Norge kan være en ledende nasjon når det gjelder ren energi til tross for at vi er et oljerikt land. Brevet er svært amerikansk i formen.

Du viser verden veien
Arnold til Erna Solberg

Les hele brevet her (PDF)

– Det er hyggelig. Det er riktig at det er amerikansk, men jeg tror at det oppleves at Norge og regjeringen er frempå på miljøløsninger, sier statsminister Solberg.

Schwarzenegger hyller Solberg i personlig brev

På møtet fortalte Solberg om prosjektet Yara Birkeland, et planlagt selvkjørende elektrisk containerskip. Dette fascinerte actionhelten og han twitret under toppmøtet at "I´m pumped up about electric container ships!". Av brevet går det fram at han gjerne vil komme til Norge og besøke skipet.

– Jeg tenker at når Yara Birkeland er ferdig bygget, eller litt tidligere, vi har jo også andre gode ting, så må vi invitere ham og vise hva norsk teknologi er, sier Solberg.

– Bli med oss, Donald Trump!

Som republikansk guvernør i California i åtte år, kjempet han mot klimaendringer. Tydelig uenig med dagens president, som har trukket USA ut av Paris-avtalen.

Schwarzenegger ivrer for praktiske klimatiltak, som blant annet skogplanting i hjembyen i Østerrike.

Fra talerstolen på toppmøtet tok den tidligere guvernøren et oppgjør med dagens amerikanske adminstrasjon og deres klimapolitikk. Han oppfordret alle til å bli med i kampen for klimaet.

– Vi ber dere om å bli med oss. Alle sammen, du også, Donald Trump. Bli med, sa Schwarzenegger fra talerstolen.

Vi trenger flere ledere som deg i verden
Arnold til Erna Solberg

Medieregien er stram rundt filmstjernen. Bare toppmøtets egne PR-folk får stille ham spørsmål. Men vi skyter inn et spørsmål om hvordan han kan være så optimistisk på klimaets vegne.

Temaet i talen hans at det nytter å kjempe mot klimaendringer.

– Du er alltid optimistisk når du snakker om klimaet?

– Ja vi må være optimistiske, vi kan ikke være negative, sier han og smiler bredt.