Budsjett-avtale klar på Stortinget

KrF og regjeringspartiene ble enige om revidert budsjett ett døgn før fristen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire borgerlige partiene har ferdigforhandlet en avtale om den vårlige budsjettjusteringen.

Som TV 2 meldte onsdag kveld var partene nær en avtale og store deler av torsdagen har KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sittet i møter med de tre regjeringspartiene.

– Det føles veldig godt å kunne presentere en budsjettenighet mellom Høyre, FrP, Venstre og Kristelig Folkeparti – den tiende budsjettenigheten i rekken. Alle har vist stor vilje til å bli enige, og budsjettet viderefører og forsterker regjeringens prioritering av å legge til rette for at det skapes flere jobber, høyere vekst og en omstilling av Norge til et grønnere, bærekraftig velferdssamfunn, sier leder av Finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H).

Dropper «dødsgebyret»

Som TV 2 meldte onsdag har KrF fått gjennomslag for å fjerne det såkalte «dødsgebyret», et gebyr regjeringen foreslo å innføre på skifteattest.

I dag er skifteattesten gratis, men Justisdepartementet mener den bør koste 1.130 kroner, noe som skal sikre staten inntekter på rundt 40 millioner kroner.

TV 2 får bekreftet at de fire partiene enige om å skrote innføringen av gebyret. Det betyr reduserte inntekter på rundt 15 millioner kroner i år.

Styrker barnehagene

Som TV 2 tidligere har fortalt er det største enkeltkravet til KrF i forhandlingene vært penger til økt bemanning i barnehagene.

Tidligere i mai ble de fire partiene som nå forhandler om den vårlige budsjettjusteringen enige om en bemanningsnorm i alle landets barnehager fra 1. august. Det vil da bli krav om maksimalt tre barn per voksen i alderen 0–3 år og maksimalt seks barn per voksen i alderen 3–5 år

– Jeg er glad for at KrF nå har fått sette sitt avtrykk på budsjettet, uten at det går på bekostning av de andre partienes hjertesaker. Avtalen viser hvorfor det borgerlige samarbeidet fungerer. Vi er alle enige i målsetningene, selv om tilnærmingen vår av og til er litt annerledes. Sammen leverer vi nå en god revidering av årets budsjett, sier Venstres Abid Q. Raja.

– Den store seieren

Som TV 2 tidligere har erfart har regjeringspartiene innfridd KrFs krav om å sette av 100 millioner kroner ekstra til dette i år.

Kjell Ingolf Ropstad (Krf) bekreftet på pressekonferansen dette.

– Den store seieren i budsjettet her i dag er at det bevilges 100 millioner mer til barnehagene slik at det blir flere voksne i barnehagen, sa nestleder og finanspolitisk talsmann i KrF.

Han trakk også frem lærernormen, som gjør at det blir ansatt flere lærere, spesielt til de yngste elevene.

– Lærernormen er fullfinansiert for 2018 og vi er enige om å videreføre prinsippene for finansieringen i statsbudsjettet for 2019. Jeg er veldig glad for at vi stopper gebyret på skifteattest ved dødsfall og for gjennomslag for KrFs forslag om å utrede reduksjon av sukkeravgiften slik at sukkerfri drikke blir billigere. Ikke minst blir det mer nødhjelp til den forferdelige humanitære situasjonen i Kongo og Jemen, sier Ropstad,