TA MED: For en billigere ferie, er det flere ting du kan ta med på stranden istedenfor å kjøpe det der.
TA MED: For en billigere ferie, er det flere ting du kan ta med på stranden istedenfor å kjøpe det der. Foto: Fred Tanneau / AFP PHOTO

96 prosent av oss glemmer dette:

Her er de viktigste sparetipsene på ferie

Fellesferien nærmer seg med stormskritt, og nordmenn har lagt av mer penger i feriebudsjettet enn noen gang før. Her er tipsene for en billigere ferie – mens du er på ferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny undersøkelse fra DNB viser at husstander med barn i alderen 11 til 14 år planlegger å bruke over 38.000 kroner på ferietur i 2018, som er høyere enn noen gang tidligere.

Selv om man har vært tidlig ute for å kapre en billig tur, så venter fortsatt selve ferien. For mange er det mye å spare ved å kutte enkelte kostnader både før og mens man reiser.

1. Få igjen momsen

Én av de viktigste tingene du må huske på når du handler på ferie, er å få igjen momsen på varene du har kjøpt.

– Når man handler varer på tur er det overraskende mange nordmenn som går glipp av et av de viktigste salgene på ferie, som er momsen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Ifølge DNBs undersøkelse sier kun fire prosent av nordmenn at de alltid går innom taxfreekontoret på flyplassen før de reiser hjem.

55 prosent oppgir at de aldri har aldri gjort det. Prosenten på momsen varierer fra land til land, men enkelte steder kan du få igjen 25 prosent av kostnadene for det du har handlet.

– Ta vare på alle kvitteringene og gå innom taxfree-kontoret. Noen steder må man vise hva man har handlet, så ikke pakk ned alt før du sjekker inn bagasjen. Husk også pass, noen steder krever de å se det, sier Sandmæl.

MOMS: Mange nordmenn taper store summer på å droppe taxfree, sier Silje Sandmæl. Foto: DNB
MOMS: Mange nordmenn taper store summer på å droppe taxfree, sier Silje Sandmæl. Foto: DNB

2. Shop på kjøpesenter

Når du handler i utlandet er det også mulig å få igjen momsen før du kommer til flyplassen. Forbrukerøkonomen anbefaler å handle på kjøpesenter hvis du vil spare mest mulig. Der kan du legge sammen momsen slik at du betaler ett samlet gebyr, istedenfor ulike gebyr for hver butikk du handler på.

– På kjøpesentrene finnes det taxfree-kontor, så da kan du ordne det der med en gang, sier Sandmæl.

Husk også å be om å få pengene inn på konto, og ikke kontant. Da forsikrer du deg om at beløpet er korrekt, og at ikke får mer lokal valuta enn du trenger.

3. Ta med kjølebag

Unngå kostnadene ved dyre strandbarer og ta med en kjølebag hjemmefra. Mange hoteller og leiligheter i utlandet har et kjøleskap med fryser, så der kan man legge fryseelementene over natten. Kjøp med både mat og drikke fra den lokale matbutikken, og ta det med deg på stranden.

VALUTA: Betal alltid i lokal valuta i utlandet.
VALUTA: Betal alltid i lokal valuta i utlandet. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

4. Bruk lokal valuta

For å spare mest mulig, må man alltid huske på å betale i den lokale valutaen.

– Butikkene prøver ofte å lure deg til å betale i norske kroner, for da setter de kursen selv og det blir dyrere for deg, sier Sandmæl.

Hun anbefaler å alltid betale med kort for å unngå gebyrene ved uttak av penger.

5. Lei en leilighet

Om du ikke allerede har booket hotell, anbefaler forbrukerøkonom Sandmæl å leie et hotell, hus eller en hytte for å spare på kostnadene.

– Det er mitt beste tips. For det første er det ofte billigere enn hotell, og for det andre så kan du spare mye på å ha et eget kjøkken, sier hun.

Med et eget kjøkken kan man lage maten selv, og slippe unødvendige utgifter på restauranter. Frokost og lunsj kan du ta med på stranden i kjølebagen.

– Man skal jo kose seg på ferie, og da får man kanskje bedre råd og samvittighet for å spise ute, legger Sandmæl til.

Foto: J Pat Carter / Ap photo

6. Kjøp solkrem i Norge

Mange tenker at det er billigere å kjøpe solkrem i landet man reiser til. Solkrem koster derimot ofte det samme som i Norge, og det er ikke sikkert man får tak i et merke man kjenner kvaliteten til.

Kjøp derfor solkremen din på tilbud hjemme i Norge før du drar. Du kan også bruke solkremen fra i fjor, så lenge den er uåpnet.

– Har du en solkrem fra i fjor, så kan den fortsatt brukes, men solfilteret er kanskje ikke er like effektivt lenger, sier Mattilsynets seniorrådgiver ved seksjon Merking og Kvalitet, Rune Jemtland.

Han opplyser om at solkremens holdbarhet ved åpnet emballasje angis med et «krukkesymbol» på produktet, og den forteller hvor lang tid produsenten garanterer at produktet skal virke optimalt etter å ha blitt åpnet første gang.

7. Bruk lokale apper

Med fri dataroaming i Europa er det ingen hindring å sjekke ut lokale apper om man reiser innenfor kontinentet. Som i Norge finnes det ofte apper for billigere transport, kollektivtransport eller restauranttips i andre land.

Det kan ofte lønne seg å kjøpe dags– eller ukeskort om man tenker å kjøre buss eller andre alternativ for kollektivtransport. Også flytog har ofte samme tendenser i utlandet som i Norge, hvor det kan være mye billigere å reise med de lokale togene.

– Særlig hvis man har en familie, så kan man spare mye på å kjøre med lokaltog, sier Sandmæl.

8. Unngå turistrestaurantene

Gå heller på de små lokalrestaurantene enn de store turistrestaurantene. De er ofte både billigere og bedre enn de store turistrestaurantene. Ikke la deg lure av de som forsøker å vinke deg inn, men sjekk heller Tripadvisor eller lignende apper for tips fra andre turister.

Der kan man også sjekke prisene på forhånd, så man ikke får sjokk når regningen kommer. Det er heller ikke alle steder man behøver å tipse så generøst som man gjør.

– Les gjerne på forhånd om tradisjonene for tipsing dit du drar. Nordmenn er ofte veldig rause med tipsingen, men enkelte steder er det ikke vanlig, sier Sandmæl.

9. Ta med madrassen hjem

Mange kjøper en bademadrass eller et oppblåsbart dyr i utlandet, for så å la den ligge igjen på hotellrommet. Spar både lommeboka og miljøet ved å slippe lufta ut og ta den med hjem.

Spesielt hvis man har barn kan det være fornuftig å gjenbruke diverse oppblåsbare leketøy, eller hjelpemidler for svømming.

TA MED HJEM: Ta med den oppblåsbare madrassen hjem fra ferien, så slipper du å kjøpe ny hvert år.
TA MED HJEM: Ta med den oppblåsbare madrassen hjem fra ferien, så slipper du å kjøpe ny hvert år. Foto: Filippo Monteforte

10. Sjekk forsikringen før du leier bil

Det er lett å bli forvirret over alle forsikringene leiebilselskapene prøver å selge deg. De fleste vil helst unngå uventede utgifter, og hvis man ødelegger leiebilen, så kan det fort bli dyrt.

Hvis man skal leie bil i landet man ferierer lønner det seg derfor å sjekke forsikringene man allerede har på forhånd.

– Ofte er det allerede dekket av reiseforsikringen, og derfor blir det ofte unødvendige utgifter, sier Sandmæl.

11. Ta med håndklær

Ta med de gamle utslitte håndklærne hjemmefra. De kan brukes på stranda, for så å kastes før man drar hjem. Det er ikke alltid det tilbys gratis håndklær på stranden, og kostnadene ved å leie håndklær eller kjøpe på den lokale butikken kan fort bli høye. Da sparer du penger, og du får bedre plass i bagasjen på vei hjem.

12. Vask klær

Har du tenkt å shoppe i utlandet, er et triks for å spare plass i bagasjen å ta med litt vaskemiddel hjemmefra. På den måten kan de fleste plagg få en oppfriskning i vasken og brukes igjen, og du trenger ikke pakke kofferten full.

13. Vei kofferten og ta med bag

Hvis du derimot er en av de som likevel vil pakke med de nyinnkjøpte sommerklærne, kan det lønne seg å ta med en tynn bag i kofferten. Klarer du ikke stå i mot fristelsen med å handle klær på tur så slipper du overvekten, og kan ta med de nyinnkjøpte klærne som håndbagasje.

Vei kofferten før du drar hjemmefra. På den måten kan du unngå kostnadene ved overvekt, og la det være igjen litt plass til andre innkjøp.