OVER OG UT: Med sommertemperaturene kommer strandliv, og med strandliv kommer engangsgrillene, som her i Hvervenbukta i Oslofjorden Arkivfoto: NTB scanpix
OVER OG UT: Med sommertemperaturene kommer strandliv, og med strandliv kommer engangsgrillene, som her i Hvervenbukta i Oslofjorden Arkivfoto: NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Vil ha slutt på salg av engangsgriller

Norsk brannvernforening ber næringslivet ta ansvar og fjerne engangsgrillen fra hyllene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mai har vært en uvanlig varm og tørr måned i store deler av landet, og det meldes fortsatt om høyeste farenivå, «meget stor skogbrannfare», i store deler av landet.

Derfor har flere fylker og kommuner innført totalforbud mot åpen ild utendørs, også for griller i nærheten av vann.

Nå mener Norsk brannvernforening at flere tiltak må til for å unngå flere skogbranner.

De ønsker at bruken av engangsgrill skal minimeres.

Næringslivet bør stanse salg

– Å innføre et forbud er en lang prosess, det enkleste er at næringslivet tar ansvar og fjerner engangsgrillene fra hyllene de neste 14 dagene, eller til vi får en skikkelig regnskyll, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp til TV 2.

– Om det er mulig å få til, ville det vært strålende at man fra Trøndelag og sørover unngår å selge engangsgriller en periode fremover, han til P4 Nyhetene, som først omtalte saken.

Det som også er en utfordring med engangsgriller er at det tar tid å slukke den. Den kan blusse opp lenge etter man har kastet den fra seg.

Søtorp har forståelse for at det er vanskelig å irettesette andre hvis man ser de griller og koser seg utendørs i varmen, men oppfordrer likevel folk å si ifra.

– Man kan spørre hyggelig om de har fått med seg at det er et forbud. De fleste synes det er greit med en høflig forespørsel, sier Søtorp.

Han sier at alle må ta ansvar, og det gjelder også ved sjø og tettbygd strøk.

Mange branner

Det har vært skog- og lyngbranner både i Rogaland, Sogn og Fjordane, Akershus og Trøndelag den siste tiden. Mange av dem er skapt ved uvettig bruk av ild. Gnister kan blåse langt og antenne terreng, selv om man tror man bruker grillen på trygt sted.

Også bruk av maskiner kan antenne tørt terreng. Natt til onsdag har det brent ti steder langs Bergensbanen. Årsaken er trolig bremsegnister fra et godstog, ifølge Bane Nor.

Statens vegvesen melder at de stanser all kantslått i Telemark fordi det kan oppstå gnister når redskapen treffer stein.