Ap om nikab- og burka- forbud: – Altfor pinglete

Neste uke vedtar Stortinget et forbud mot heldekkende plagg i undervisningssituasjoner. Arbeiderpartiet mener det er «pinglete».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er full kamp om bruk av burka og niqab på Stortinget. Nå går flertallet inn for forbud mot heldekkende ansiktsplagg i alle undervisningssituasjoner i landet.

Samtidig har Venstre fått regjeringen med på at forbudet kun skal gjelde i undervisningssituasjoner, og ikke i områder som skolegården, kantina eller biblioteket.

– Du har mulighet til å bruke det i kantina, når du møter andre studenter og når du vandrer omkring på et universitetsområde, sier stortingsrepresentant for Venstre, Guri Melby til TV 2.

– Pinglete

Arbeiderpartiet vil derimot ha en innstramming, slik at forbudet gjelder hele skoleområdet. Det godtar ikke regjeringspartiene, noe som får Arbeiderpartiet til å reagere kraftig.

– Det er altfor pinglete, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Jan Bøhler til TV 2, og fortsetter:

– Det Stortinget vedtok i november 2016, var at det skulle være forbudt med niqab, burka og andre heldekkende plagg på skoler, universiteter og alle utdanningsinstitusjoner. Det vil si at det ikke bare er inne i selve klasserommet eller forelesningssalen, men når man går rundt, snakker med hverandre og er sammen.

Bøhler mener det er Venstre som har fått Fremskrittspartiet med på et slikt formildende forslag.

– Jeg synes det er helt utrolig at Fremskrittspartiet og Høyre, kan være med på noe sånt. De sendte et godt forslag på høring som Stortinget og vi var enig i, og som vi hadde vedtatt. Og så, når Venstre kommer inn i regjering, er det plutselig bare en liten del igjen av det, sier han.

– Noe stort tull

Venstres Guri Melby mener det ikke er politikernes oppgave å bestemme hvor folk kan og ikke kan gå, iført plagg som dekker ansiktet.

– Og så er jeg veldig spent på hvem som skal passe på det, sier hun.

Jan Bøhler mener på sin side at det ikke er problematisk å overholde forbudet ut fra hvor grensene for skolens område går.

– Det er noe stort tull. Hvis du går rundt på skoler i Oslo eller hvor som helst i landet, er skolens områder og skolens bygninger klart avgrenset. Det er ikke noe vanskelig å si at der er det forbudt å gå med niqab og burka, der skal man se hverandres ansikter.