Ericas (29) knallharde oppgjør:

– La oss tjukke være tjukke

VIL HA MINDRE KROPPSPRAT: Erica Gilbertson fra Stockholm mener folk må slutte å kommentere på andres kropp, kun fordi de er overvektige.
VIL HA MINDRE KROPPSPRAT: Erica Gilbertson fra Stockholm mener folk må slutte å kommentere på andres kropp, kun fordi de er overvektige. Foto: Facebook/Privat

29-åringen har sett seg lei av å bli hetset for utseendet. Nå får hun støtte fra Landsforeningen for Overvektige (LFO).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«I dag gikk jeg forbi en mamma og hennes tre barn. To av barna pratet om hvor tjukk jeg var. Først «tjukk», og deretter «kjempetjukk.»

Slik starter Facebook-innlegget til svenske Erica Gilbertson (29) fra Stockholm, som på under et døgn har fått over 2.000 likerklikk.

Hendelsen som nylig utspilte seg foran henne, har fått 29-åringen til å reagere kraftig. Etter å ha overhørt barna, snudde Erica seg mot dem og sa at det var dumt å kommentere andres kropp.

Moren til barna svarte da at hun forsto at man kunne bli lei seg og sint av å høre det.

– Men da sa jeg at «man kan jo være tjukk og fin», og at det ikke er ordet som er problemet, men selve kommentaren, sier Gilbertson til Expressen.

– En seksåring vet jo ikke om jeg er fin eller stygg. Han ville jo aldri sagt «se, en normalvektig». Det er så innlært at det bare er tjukke man skal reagere på eller kommentere. Om ingen hadde lært dem at tjukk er det samme som noe negativt, hadde de aldri sagt noe slikt, sier hun.

Har du opplevd å få kommentarer om overvekt og egen kropp? Ta gjerne kontakt med TV 2s reporter her.

«Vet at jeg er tjukk»

I Facebook-innlegget ber 29-åringen om at folk skal slutte å kommentere på andres kropper, bare fordi de er overvektige.

«Det absolutt første jeg vil være tydelig om er å poengtere at jeg IKKE ble lei meg av denne kommentaren. Det ville vært rart om det var en overraskelse for meg at jeg var tjukk», skriver Erica.

«At noen kaller meg tjukk treffer meg cirka like mye som at noen skulle rope at jeg er 163,5 centimeter lang. Jeg vet at jeg er tjukk, at du forteller det til meg påvirker meg ikke».

Videre kritiserer hun det hun mener er samfunnets forventning om at alle overvektige har et ønske om å gå ned i vekt.

«Å være tjukk betyr ikke automatisk at man er misfornøyd med kroppen sin og at man vil forandre den».

– Det er så innprentet å si «jeg har blitt så tjukk», eller «jeg vil ikke gå opp i vekt», eller «jeg må få av kiloene innen sommeren». Og da sitter man der... Jaha, du vil altså gjøre alt for å ikke bli som meg? utdyper Gilbertson til Expressen.

– Dessverre et problem

Landsforeningen for Overvektige (LFO) i Norge bekrefter at såkalt «fat shaming» er et problem de kjenner til.

– Dessverre så er dette et problem, og det er ikke ukjent for oss. Jeg har også selv opplevd dette da jeg veide 150 kilo, sier leder Mari-Mette Graff til TV 2.

Hun har tidligere fortalt om hvordan hun, etter flere år med ulike dietter og slankemedisiner, tok en fedmeoperasjon og gikk ned mange kilo. I mange år opplevde hun å bli møtt med fordommer og sårende slengbemerkninger, som skapte masse skam.

SELVOPPLEVD: Leder for Landsforeningen for Overvektige, Mari-Mette Graff. Foto: Helsekontrollen/TV 2
SELVOPPLEVD: Leder for Landsforeningen for Overvektige, Mari-Mette Graff. Foto: Helsekontrollen/TV 2

– Det kommer an på dagsformen hvordan man takler det. Rent personlig har jeg kjent på alt fra at jeg skulle ønske det var et hull jeg kunne synke ned i, fordi jeg skammet meg sånn, til at jeg tenkte «hvem i alle dager er du, som innbiller deg at du kan si slikt», forteller hun.

LFO-lederen tror årsaken til at folk føler de kan kommentere andres overvekt, er fordi de har en misoppfatning av selve konseptet.

– Veldig mange har veldig få grenser i forhold til hva de kan mene om noen som har en stor kropp. Det er fordi man ser på overvekt som et moralsk problem – og antatt umoral er fryktelig lett å fordømme, sier Graff.

Likevel sier Graff at hun opplever at det i samfunnet, særlig innenfor helsevesenet, er i ferd med å skje en endring.

– Det er et lite paradigmeskifte på gang. Det er snakk om helt enkle ting, for eksempel at man i helsevesenet ikke lenger snakker om «overvektige», men heller sier «folk med overvekt eller fedme». Og i stadig større grad snakker man om fedmekirurgi og operasjoner, ikke slankeoperasjoner. Dette speiler en erkjennelse av at dette er en sykdom, sier hun.

Sterkt engasjement

På under et døgn har flere tusen respondert på innlegget til svenske Gilbertson. Mange roser henne for å sette ord på noe de selv føler, men noen mener også at innlegget glorifiserer overvekt.

«Du glorifiserer fedme gjennom å kaste ut masse positive ting om det. Jeg er selv tjukk og har ingenting imot det, men det finnes ikke noe positivt med det. Er jeg pen? Hell yes. Er det bra? Hell no», skriver én.

Budskapet til 29-åringen fra Stockholm er i hvert fall klinkende klart:

«La tjukke være, vi er ikke deres jævla veldedighetsprosjekt, og verken vil eller behøver deres hjelp. Dere trenger ikke å redde oss, vi trenger ikke å reddes», avslutter hun.

Les hele Ericas lange Facebook-innlegg her:

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook