INTENSE SMERTER: Utstyrt med griseblod og den lange legejournalen sin tok Ingvild en rekke selvportretter.
INTENSE SMERTER: Utstyrt med griseblod og den lange legejournalen sin tok Ingvild en rekke selvportretter. Foto: Ingvild Synnøve Bragstad

Ingvild (34) viser frem sitt eget smertehelvete: – For meg har smertene vært verre enn rier

Nå har Ingvild Bragstad laget bacheloroppgave om den svært smertefulle kvinnesykdommen som preger livet hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Ingvild Synnøve Bragstad (34) fra Grimstad skulle levere bacheloroppgave i kunst og håndverk denne våren, var hun ikke i tvil om hva hun ville lage.

Den smertefulle sykdommen som har preget henne hele livet, endometriose, har inspirert det ferdige fotoprosjektet – «Wandering Womb».

– For meg har smertene vært verre enn rier. Og jeg har født et barn, så jeg vet hvordan det føles, forteller Bragstad.

Endometriose er en tilstand hvor vev i livmoren vokser utenfor livmoren, på områder som eggstokker, bukhule og tarmer, og danner smertefulle cyster.

Under menstruasjon kommer smertene særlig til syne og man kan få kraftige blødninger og sterke smerter.

I Bragstads bacheloroppgave, som består av en rekke selvportretter, vil hun skildre det tabuet hun mener eksisterer rundt endometriose, og de intense smertene tilstanden kan innebære.

– Det er vanskelig å snakke med folk rundt deg, venner, familie og ikke minst arbeidsgiver, om at du får så sterke smerter når du har mensen at du blir sengeliggende, besvimer og må ha morfin. Dette er en sykdom mange ikke har hørt om, og det gjør det lett å bagatellisere det, sier hun.

Det var lokalavisen KRSby som først omtalte saken.

VIL BRYTE NED TABU: Ingvild Synnøve Bragstad håper unge kvinner kan bli møtt på en bedre måte enn hun selv ble, da hun fortalte om de voldsomme smertene ved menstruasjon. Foto: Privat
VIL BRYTE NED TABU: Ingvild Synnøve Bragstad håper unge kvinner kan bli møtt på en bedre måte enn hun selv ble, da hun fortalte om de voldsomme smertene ved menstruasjon. Foto: Privat

15 år med smerter

Endometriose har i mange år vært blant de vanligste kvinnesykdommene i verden, men likevel vært forbundet med skam. Årsaken er kanskje at det lett kan avfeies som vanlige menssmerter. «Girls»-stjernen Lena Dunham er blant dem som har stått frem med sykdommen, og endte med å fjerne livmoren etter ti år med smerter.

For Ingvild tok det mange år å få hjelp for plagene, som startet i tenårene. Ikke før hun var 31 år fikk hun diagnosen, etter flere år hvor hun trengte sterke smertestillende for å lindre smertene ved mensen. Slik er det ofte for kvinner som lider av endometriose.

– I oppgaven min har jeg snakket med rundt 600 kvinner gjennom ulike støttegrupper i Norge og utlandet. Mange av dem opplever å ikke bli tatt på alvor av leger, og blir avfeid med at det bare er menssmerter, forteller hun.

– I begynnelsen synes også jeg at det var veldig vanskelig. Jeg fikk det fremstilt litt som en bagatellsykdom hos en gynekolog, og tenkte at jeg ikke skulle snakke noe særlig mer om det. Men nå er det noe jeg tør og vil snakke mye om, sier hun.

Både i år og i fjor måtte Ingvild gjennomgå to store og omfattende operasjoner.

– Det skjedde virkelig en endring etter operasjonene, og det har heldigvis hjulpet meg mye. Jeg har mindre smerter. Det var også da jeg bestemte meg for å ta bilder underveis i prosessen, for å bruke det i bacheloroppgaven, sier hun.

ARR: Ingvild har hatt to operasjoner for å minske smertene. Hun ser ikke bort ifra at det kan bli flere. Foto: Ingvild Synnøve Bragstad
ARR: Ingvild har hatt to operasjoner for å minske smertene. Hun ser ikke bort ifra at det kan bli flere. Foto: Ingvild Synnøve Bragstad

Store mørketall

Man regner at langt over 100 millioner kvinner verden over lider av endometriose. I Norge er tallgrunnlaget basert på en studie fra 90-tallet.

– Da så man at 2,5 prosent av kvinner over 40 år fikk behandling for endometriose. Man regner i dag med at fem til åtte prosent av alle kvinner i fruktbar alder har endometriose, sier gynekolog og NTNU-professor Mette Haase Moen til TV 2.

MØRKETALL: Professor og gynekolog Mette Haase Moen tror det er store mørketall i endometriose-statistikken. Foto: TV 2
MØRKETALL: Professor og gynekolog Mette Haase Moen tror det er store mørketall i endometriose-statistikken. Foto: TV 2

– Sannsynligvis er det store mørketall, ettersom mange ikke merker at de har det. Det er også mange som får god behandling for smerter gjennom for eksempel p-piller, og dermed aldri får diagnostisert endometriose, fortsetter Moen.

Hun forteller at sykdommen imidlertid kan utarte seg svært forskjellig fra person til person.

– På det verste forklarer pasienter at det kan ødelegge livet fullstendig. Men dette må man også ta med en klype salt, for man vet ikke om det er endometriosen som nødvendigvis forårsaker alle smertene, sier hun.

– Noen har så sterke smerter at de blir uføretrygdet, noen må få fjernet eggstokker og eventuelt livmor i relativt ung alder, mens andre kjenner ingenting. Det er hele spekteret, forklarer Moen.

– Det må inn i skolebøkene

Ingvilds håp er at flere skal få vite om sykdommen, og at tabuene rundt den skal brytes helt ned.

  • Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren vokser utenfor livmorhulen.
  • Cystene som dannes kan variere i størrelse fra få millimeter til appelsinstore.
  • Sykdommen kan føre til sterke smerter, særlig ved menstruasjon. Dette er fordi cystene blør samtidig med blødning fra livmoren under menstruasjonen.
  • Hos noen gir tilstanden ingen symptomer.
  • Endometriose kan ikke kurereres, men for noen kan det hjelpe å operere for å fjerne noe av arrvevet.

    Kilde: Norsk helseinformatikk (NHI), professor og gynekolog Mette Haase Moen

– Det må inn i skolebøkene, inn i samfunnet og i praten. Vi må snakke om mensen, og forstå at sterke menssmerter faktisk kan være noe annet enn «bare» det, mener hun.

Gjennom de 40 årene NTNU-professor Moen har jobbet med sykdommen, opplever hun en større bevissthet i helsevesenet.

– Men når det gjelder kunnskapen blant allmennpraktiserende leger er det fortsatt noe å gå på. De tenker kanskje ikke på at en 15-årig jente med sterke menstruasjonsmerter har endometriose. At man kan få det allerede i ung alder, er nok fortsatt ganske ukjent, sier hun.

Enklere å være mor

Bragstad fullfører i juni graden sin ved Universitetet i Agder. Samtidig stiller hun nå ut bachelorprosjektet sitt som fotoutstilling flere steder.

– Jeg har fått mange reaksjoner, og heldigvis er de fleste bare positive. Jeg håper oppgaven kan bidra til å sette lys på problemstillingen, og at den kanskje kan gjøre en liten forskjell.

Mange med endometriose sliter med ufrivillig barnløshet på grunn av sykdommen. For Bragstad har dette heldigvis ikke vært tilfellet, og hun er i dag mor til en ni år gammel gutt. Hun er takknemlig for at operasjonene har bidratt til et mindre smertefullt liv.

– Jeg har vært alenemor i flere år, og det har vært tungt å ha så mye smerter samtidig. Nå føler jeg meg veldig godt ivaretatt av legeteamet rundt meg, og jeg ser lyst på fremtiden, sier hun.