SLUKER VANN: En vannspreder bruker rundt 1000 liter vann i timen. Det merkes på vann-nettet rundt omkring i landet.
SLUKER VANN: En vannspreder bruker rundt 1000 liter vann i timen. Det merkes på vann-nettet rundt omkring i landet. Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

frykter brannvesenet kan få problemer:

Bruker 1000 liter vann i timen: – Ikke vann plenen nå!

Over store deler av landet har kommuner advart innbyggerne mot å vanne plenen. Flere steder frykter de vannmangelen kan bli så stor at brannvesenet vil få problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sør-Norge har hatt rekordvær de siste ukene, og værvarselet tyder på at det vil holde seg slik.

Over store deler av Sør-Norge har dette ført til uvanlig stor skogbrannfare, og det er nedlagt forbud mot å tenne åpen ild mange steder.

Samtidig begynner et nytt problem å bli stadig større – vann.

1000 liter vann

Flere kommuner oppfordrer nå sine innbyggere til å ikke vanne med vannspreder. Oslo kommune er en av dem.

– I Oslo har vannforbruket økt med varmen. Det brukes mye mer vann enn til vanlig, og dette kommer nok blant annet av at det vannes mye med spreder, sier Trond Ottersen, kommunikasjonssjef i Vann -og avløpsetaten i Oslo kommune, til TV 2.

Det er foreløpig nok vann i hovedstadens vannkilder, men produksjonskapasiteten på behandlingsannleggene er svært presset.

– Konsekvensene er at det blir dårlig trykk i enkelte områder, og vi jobber teknisk med å rute om vann til sårbare områder. Nå følger vi med på situasjonen, og om utviklingen går feil vei må vi gå ut med konkrete vannrestriksjoner for å sikre nok vann ved for eksempel brannslukking, sier han.

Oslo kommune gikk allerede tidligere i uken ut med en oppfordring om å ikke bruke vannspredere.

– Vi har nettopp testet dette, og en vannspreder bruker 1000 liter vann i timen. Beregnet forbruk per person per døgn i Oslo er på rundt 160 liter, så det brukes store menger vann under vanning, sier han.

Frykt ved brann

I Hole kommune i Buskerud gikk de mandag ut med konkrete restriksjoner om å ikke vanne og å drøye bil-vasken til varmen har gitt seg.

– Vis hensyn ved å unngå å bruke spredere og svetteslanger. Det er like viktig at det ikke vannes på natten som på dagtid. Årsaken er at vi må sikre at vi har nok vann dersom det skulle oppstå uforutsette hendelser, skriver kommunen på sine nettsider.

Liknende restriksjoner er sendt ut for en rekke kommuner rundt om i landet.

I Verdal kommune i Trøndelag er det innført absolutt vanningsforbud. Tirsdag ble også beboere i Nittedal kommune oppfordret til å gjøre det samme.

Det samme gjelder Ski kommune.

I Askøy kommune i Hordaland er det også nedlagt vanningsforbud. All bruk av vann utendørs er forbudt inntil kommunen kommer med en ny beskjed.