Luksusfellen-Hallgeir: – Disse bør binde renta

Luksusfellen-ekspert Hallgeir Kvadsheim lurer på hvorfor ikke flere har bundet renten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har tidligere varslet en renteøkning for norske lånekunder, og trolig kommer det første rentehoppet over sommeren.

Dermed tyder mye på at lånene dine kan bli dyrere i tiden fremover. Til tross for dette har få nordmenn bundet renta på boliglånet sitt.

– Det som er skummelt er at det kun er fem prosent av oss som har fastrentelån på boligen. Så de fleste av sånne som deg og meg er gamblere, og vedder på at fremtidig rente kommer til å bli lav ved å ha flytende rente på boliglånet, har renteanalytiker Kjetil Melkevik i Holdberg Fondene tidligere sagt til TV 2.

– Kan berge nattesøvnen

Historisk sett har det vært lite å spare på å binde renta, men ifølge Hallgeir Kvadsheim, som er atfersøkonom i spareappen Spiff, kan en rentebinding være en god investering for enkelte.

– Jeg tror det fortsatt er slik at det ikke vil være lønnsomt å binde renta. Det er jo svært sjeldent. Men for mange kan det være en god investering for å berge nattesøvnen, sier Kvadsheim, som er best kjent fra TV3-programmet Luksusfellen.

Han viser til at mange nordmenn sier at deres økonomi ikke takler en stor renteøkning.

– Når jeg ser undersøkelser som viser at 420.000 nordmenn i hvert fall sier at de ikke tåler en renteøkning på mer enn ett prosentpoeng, så lurer jeg på hvorfor ikke langt flere av disse har bundet renten for å få bedre nattesøvn, fortsetter han.

– Tøyer lånestrikken

Ifølge Kvadsheim er det nettopp personer som vil ha problemer med en renteøkning som bør vurdere å binde renten.

– Sannsynligheten er større for at renten skal gå opp enn at den skal gå videre ned. Det er begrenset hvor mye mer rentene kan falle, men taket er i og for seg ubegrenset. De neste ti årene kan renta gå opp til både 5,6,7 og 8 prosent, selv om sannsynligheten ikke er stor for at det skjer, sier atferdsøkonomen til TV 2.

Han ber spesielt de unge om å vurdere om de har behov for å binde renta.

– De tøyer lånestrikken ganske mye i forhold til slik det var for 10-15 år siden. De låner svært mye penger i forhold til den inntekten de har. Selv om det finnes begrensninger, slik at du ikke kan låne mer enn fem ganger inntekten, så er det nok en mye høyere gjeldsgrad i dag enn for 10-15 år siden. Derfor er det kanskje viktigere for de unge i dag å se på rentebinding, forklarer han.