Lover å fjerne pipelyden:

Karoline og Odd Magne testet plaster mot tinnitus – merket ingen forskjell

TESTET: Karoline Hegreberg og Odd Magne Astrup testet Antinitus i tre uker. Her sammen med programleder i Helsekontrollen Marte Spurkland. Foto: Breno Otranto
TESTET: Karoline Hegreberg og Odd Magne Astrup testet Antinitus i tre uker. Her sammen med programleder i Helsekontrollen Marte Spurkland. Foto: Breno Otranto
Helsekontrollen (TV 2): 750 000 nordmenn er rammet av tinnitus. Helsekontrollen testet produktet som skal fjerne eller lindre symptomene etter kun tre uker.

Mange har opplevd at det piper eller suser i øret. Det kan skje når man er sliten eller har vært utsatt for høy lyd.

Øresus, eller tinnitus som det også kalles, kjennetegnes ved at det er en lyd bare du selv kan høre.

– De vanligste årsakene til tinnitus er støyskader, hørselstap, hørselskader, stress, ørebetennelse eller kjeveleddsproblemer, sier generalsekretær i Hørselhemmedes Landsforbund (HLF) Anders Hegre.

Ifølge HLF har 85 000 nordmenn tinnitus av en slik grad at det er vanskelig å leve et normalt liv. I tillegg lever i overkant av 660 000 med en plagsom lyd på øret.

Hegre forklarer at lyden man hører er veldig individuell, men at man kan tenke seg lyden av et tog som bremser og hviner inn på stasjonen, lyden av en foss eller pipelyden fra gamle prøvebilder på TV.

– Det er mange forskjellige og plagsomme måter å ha tinnitus på. Dette lever man med 24 timer i døgnet, sier han.

GENERALSEKRETÆR I HLF: Anders Hegre. Foto: Martin Habbestad
GENERALSEKRETÆR I HLF: Anders Hegre. Foto: Martin Habbestad

Tinnitusplaster

Den svenske produsenten Sensori AB mener de har funnet en behandling mot tinnitus, nemlig plasteret Antinitus. Plasteret som plasseres bak ørene skal lindre, eller også fjerne symptomene på tinnitus etter tre uker.

Bak produktet skal det ligge mange års forskning, og produsenten mener Antinitus er vitenskapelig og klinisk dokumentert. Norske eksperter er på sin side skeptiske.

– Man blir alltid litt bekymret når de som utfører studiene, er de samme som står bak produktet. Forklaringen på hvordan dette virker svikter - og studiene sier lite om utvalget, sier Georg Magne Træland, leder ved Tinnitusklinikken i Arendal.

Han får støtte fra Hegre.

– Det er tre studier som egentlig bare viser at dette plasteret ikke er noe særlig farlig å ha på seg. Men det er ingen uavhengig, faglig dokumentasjon på at dette virker mot tinnitus, sier han.

Tre ukers behandling

Helsekontrollen har fått hjelp av Karoline Hegreberg (21) og Odd Magne Astrup (34) til å teste produktet. Pakken inneholder 21 plaster som skal skiftes hver dag.

Astrup fikk tinnitus for 21 år siden.

– Da var jeg tretten år og hadde spilt trommer siden jeg var åtte. I starten var det om å gjøre å spille høyest mulig. Hørselvern var ikke veldig inn i tiden eller noe man tenkte på da, sier Astrup.

Hegreberg på sin side fikk tinnitus etter et konsertbesøk for to år siden.

– Jeg sto helt fremst og hadde ikke beskyttet ørene mine. Jeg tenkte ikke noe mer over det når jeg gikk hjem, for da har man alltid litt pipelyd i ørene. Da jeg våknet dagen etter var den fortsatt der, og de neste dagene gikk det aldri vekk, sier hun.

Ingen effekt

Etter endt behandling opplevde verken Astrup eller Hegreberg noen effekt av plasteret.

– Lyden er uforandret. Det eneste jeg merket var at jeg ble litt rød og irritert bak øret hvor plasteret hadde sittet, forklarer Hegreberg. Det samme gjaldt også for Astrup.

Torbjörn Kemper i Sensori AB mener det er synd at Helsekontrollens testpersoner ikke opplevde lindring, og er klar over at teknologien som er brukt både er kontroversiell og vanskelig å forklare.

– Vi har gjennomført en pilotstudie, en intervensjonsstudie og en placebokontrollert studie. To av studiene er publisert i «International Tinnitus Journal». 30-50 prosent av pasientene opplevde lindring etter syv uker, sier Kemper.

Produsenten mener derfor man må vente fire uker etter behandlingens slutt, før man avgjør om det virker eller ikke.

Ti gode råd for tinnitusrammede

 1. Kunnskap er makt: For å mestre tinnitus, er det viktig at du har kunnskap om hva tinnitus er, hvordan tinnitus oppstår og hvilke mekanismer som har innvirkning på tinnitus.
 2. Bruk bakgrunnslyder: Hvis du plages av din tinnitus kan det være et godt tips å sørge for bakgrunnslyd.
 3. Oppsøk ekspertise: Det finnes gode behandlingstilbud som skal hjelpe deg til å mestre et liv med tinnitus. Får du ikke tilstrekkelig hjelp i første omgang, kan du be om å bli henvist videre.
 4. Sjekk hørselen din: Fire av fem personer med tinnitus har nedsatt hørsel. Et høreapparat har ofte en gunstig effekt på tinnitus, og mange synes at bruk av høreapparat lindrer opplevelsen av tinnitus.
 5. Kartlegg din tinnitus: Mange opplever at tinnitus er mindre fremtredende i perioder hvor de er lite stresset, har sovet godt eller er opptatt av aktiviteter de trives med. Du bør derfor kartlegge hvilke situasjoner dette dreier seg om og legge forholdene bedre til rette for disse situasjonene.
 6. Sørg for å få nok søvn: Tinnitus kan føre til søvnproblemer av ulik art. Slike søvnproblemer medfører ofte stress og tretthet, som igjen kan forverre tinnitus. Du bør derfor forsøke å legge forholdene til rette for å sove tilstrekkelig.
 7. Avspenning: Lær deg avspenningstrening, og praktiser jevnlig, helst hver dag.
 8. Ta vare på kroppen: Mosjon, opphold i frisk luft, et godt kosthold og andre faktorer som kan øke velværet har en gunstig effekt på livskvaliteten din, og dermed også på din tinnitus.
 9. Snakk med dine nærmeste: Forsøk å forklare pårørende, venner og eventuell arbeidsgiver hvordan du har det. Tinnitus påvirker ofte humøret, noe som fort kan gi opphav til konflikter.
 10. Snakk med andre som har tinnitus: Opplevelsen av tinnitus er unik, og den er i de aller fleste sammenhenger ikke sammenlignbar.

  Kilder: Brosjyren "Att leva med tinnitus", Hörselskadades Riksförbund. Oversatt og omarbeidet av Tinnitus poliklinikk, Sørlandet sykehus og Hørselhemmedes Landsforbund (HLF).

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook