Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med bygging av nytt ro- og kajakkanlegg i indre Oslofjord har det vært nødvendig å mudre opp fjordbunnen innerst i Bestumkilen.

Sjøbunnen i Bestumkilen er sterkt forurenset av både tungmetaller og organiske miljøgifter. Oslo kommune lovet derfor i mudringssøknaden til Fylkesmannen at oppgravde masser ville bli lagt rett på lekter, og fraktet til godkjent deponi sjøveien. Det skjedde ikke. Istedet ble de miljøgiftige massene mellomlagret på land i lengre tid, for så å bli kjørt bort med lastebiler.

Hagen hevder at forurenset masse rant ut i Bestumkilen da massene ble mellomlagret på land under arbeidene med det nye ro- og kajakkanlegget.

– Dette er grov miljøkriminalitet som miljøbyråd Lan Marie Berg må stå til ansvar for , sier gruppeleder for Oslo Frp Carl I. Hagen som nå har gått til politianmeldelse av miljøbyråden fra Miljøpartiet de grønne for brudd på Forurensingslobven paragraf 78.

– Hvorfor anmelde Lan Marie Berg personlig?

– Det er Bymiljøetaten som er ansvarlig byggherre for prosjektet i Bestumkilen, Lan Marie Berg har som byråd instruksjonsmyndighet og er ansvarlig for det Bymiljøetaten bedriver.

Lan Marie Berg ønsker ikke å kommentere saken selv, men lar istedet byrådskollega og medansvarlig Rina Mariann Hansen svare på anmeldelsen fra Hagen.

– Både Lan og jeg tar dette med knusende ro, sier Hansen.

Hun forsvarer beslutningen om å mellomlagre de miljøgiftige massene på land.

– Det er veldig forurensede masser der ute som antakelig er sluppet ut over år fra båtlagringsplassen. Vi var nødt til å gjøre dette på en måte som gjorde at det ikke spredte seg i vannet. Derfor måtte vi mellomlagre massene på land. Tilsynsmyndighetene har sagt at dette har vært helt greit, sier Hansen til TV 2.

– Garanterer du at Oslo kommune ikke har brudt Forurensingsloven i Bestumkilken?

– Jeg har ingen grunn til å tro det.

– Men du er ikke sikker?

– Jeg gir aldri garantier, men har ingen grunn til å tro det.

Carl I. Hagen er opptatt av at det må være samsvar mellom liv og lære i politikken.

– Hvis du prediker en ting så må du også gjør det samme selv. Hadde dette vært en vanlig bedrift eller en privatperson hadde myndighetene svart med straffetiltak, sier Hagen.