Anmelder MDG-Lan

Carl I. Hagen går til miljøkrig mot Miljøbyråd Lan Marie Berg og anmelder byråden for brudd på Forurensningsloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med bygging av nytt ro- og kajakkanlegg i indre Oslofjord har det vært nødvendig å mudre opp fjordbunnen innerst i Bestumkilen.

Sjøbunnen i Bestumkilen er sterkt forurenset av både tungmetaller og organiske miljøgifter. Oslo kommune lovet derfor i mudringssøknaden til Fylkesmannen at oppgravde masser ville bli lagt rett på lekter, og fraktet til godkjent deponi sjøveien. Det skjedde ikke. Istedet ble de miljøgiftige massene mellomlagret på land i lengre tid, for så å bli kjørt bort med lastebiler.

Hagen hevder at forurenset masse rant ut i Bestumkilen da massene ble mellomlagret på land under arbeidene med det nye ro- og kajakkanlegget.

– Dette er grov miljøkriminalitet som miljøbyråd Lan Marie Berg må stå til ansvar for , sier gruppeleder for Oslo Frp Carl I. Hagen som nå har gått til politianmeldelse av miljøbyråden fra Miljøpartiet de grønne for brudd på Forurensingslobven paragraf 78.

– Hvorfor anmelde Lan Marie Berg personlig?

– Det er Bymiljøetaten som er ansvarlig byggherre for prosjektet i Bestumkilen, Lan Marie Berg har som byråd instruksjonsmyndighet og er ansvarlig for det Bymiljøetaten bedriver.

Lan Marie Berg ønsker ikke å kommentere saken selv, men lar istedet byrådskollega og medansvarlig Rina Mariann Hansen svare på anmeldelsen fra Hagen.

– Både Lan og jeg tar dette med knusende ro, sier Hansen.

Hun forsvarer beslutningen om å mellomlagre de miljøgiftige massene på land.

– Det er veldig forurensede masser der ute som antakelig er sluppet ut over år fra båtlagringsplassen. Vi var nødt til å gjøre dette på en måte som gjorde at det ikke spredte seg i vannet. Derfor måtte vi mellomlagre massene på land. Tilsynsmyndighetene har sagt at dette har vært helt greit, sier Hansen til TV 2.

– Garanterer du at Oslo kommune ikke har brudt Forurensingsloven i Bestumkilken?

– Jeg har ingen grunn til å tro det.

– Men du er ikke sikker?

– Jeg gir aldri garantier, men har ingen grunn til å tro det.

Carl I. Hagen er opptatt av at det må være samsvar mellom liv og lære i politikken.

– Hvis du prediker en ting så må du også gjør det samme selv. Hadde dette vært en vanlig bedrift eller en privatperson hadde myndighetene svart med straffetiltak, sier Hagen.