Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stor skogbrannfare i store deler av Sør-Norge.

Søndag ble totalforbudet mot åpen ild, som har gjeldt for blant annet Oslo i flere dager, utvidet til kommunene Samnanger, Osterøy, Vaksdal og Bergen i Hordaland.

– Vi legger ned forbudet på bakgrunn av langtidsværvarslet. Det er svært tørt ute nå, og det er meldt varmt og tørt vær også neste uke, sier vakthavende sjef for brannvesenet i Bergen, Frode Bødtker, til TV 2.

Søndag morgen måtte brannvesenet rykke ut til Sikthaugen i Bergen der det brant i et kratt. Bruk av engangsgrill var årsaken.

Befolkningen informeres om forbudet via pressen og sosiale medier, og politi og brannvesen vil også reise rundt for å informere folk.

I beredskap

I Oslo er det flere dager siden forbudet ble innført. Lørdag gikk brannvesenet ut og fortvilte over at folk så ut til å blåse i forbudet mot åpen ild.

Lørdag kveld var det mange som fyrte opp grillen, og brannvesenet hadde mye å gjøre.

– Men det kan også virke som at flere har fått informasjon om forbudet nå. Vi får for eksempel en del tips om folk som tenner griller og bål i skogen, og da reiser vi ut de gangene vi har mulighet til det, sier vaktkommandør i Oslo brann- og redningsetat, Stig Henning Duaas, til TV 2 søndag formiddag.

Brannvesenet har også satt i gang full skogbrannberedskap.

– Vi har kartlagt det vi av tilgjengelige ressurser, og har vært i kontakt med de som kan bidra til slukning i tilfelle skogbrann. Vi har nå nasjonal skogbrannberedskap, sier han.

Kan få bøter

Dersom du bryter forbudet mot åpen ild kan du bli ilagt en bot på 4.000 til 6.000 kroner.

– Foreløpig er vi mest opptatt av å informere, og det er politiet som eventuelt ilegger bøter, men vi har en tett dialog med politiet med tanke på når det kan bli aktuelt å skrive ut bøter, sier Duaas.

På skogbrannindeksen er «meget stor fare» fra 70 og oppover. Søndag er indeksen på 143 i Oslo og 82 i Bergen.

Meterologisk institutt har sendt ut et farevarsel for de neste to dagene, og vil ta en ny vurdering etter det.

– De fleste kommuner i Sør-Norge har nå innført totalforbud mot åpen ild i utmark, så folk må tenke seg om. Vi kan bare konstatere at det er meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare, også får folk følge de varslene som kommer, sier statsmeterolog Kristen Gislefoss til TV 2.