SKOGBRANNFARE: Det er tørt i skogen. Dette bildet er fra Ås tidligere i uken.
SKOGBRANNFARE: Det er tørt i skogen. Dette bildet er fra Ås tidligere i uken. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

totalforbudet utvides:

Blir farligere og farligere – er i full skogbrann-beredskap

Brannvesenet er i full skogbrann-beredskap og brannfaren i skog og mark øker for hver dag. Samtidig utvides totalforbudet mot åpen ild til stadig nye områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stor skogbrannfare i store deler av Sør-Norge.

Søndag ble totalforbudet mot åpen ild, som har gjeldt for blant annet Oslo i flere dager, utvidet til kommunene Samnanger, Osterøy, Vaksdal og Bergen i Hordaland.

– Vi legger ned forbudet på bakgrunn av langtidsværvarslet. Det er svært tørt ute nå, og det er meldt varmt og tørt vær også neste uke, sier vakthavende sjef for brannvesenet i Bergen, Frode Bødtker, til TV 2.

Søndag morgen måtte brannvesenet rykke ut til Sikthaugen i Bergen der det brant i et kratt. Bruk av engangsgrill var årsaken.

Befolkningen informeres om forbudet via pressen og sosiale medier, og politi og brannvesen vil også reise rundt for å informere folk.

I beredskap

I Oslo er det flere dager siden forbudet ble innført. Lørdag gikk brannvesenet ut og fortvilte over at folk så ut til å blåse i forbudet mot åpen ild.

Lørdag kveld var det mange som fyrte opp grillen, og brannvesenet hadde mye å gjøre.

– Men det kan også virke som at flere har fått informasjon om forbudet nå. Vi får for eksempel en del tips om folk som tenner griller og bål i skogen, og da reiser vi ut de gangene vi har mulighet til det, sier vaktkommandør i Oslo brann- og redningsetat, Stig Henning Duaas, til TV 2 søndag formiddag.

Brannvesenet har også satt i gang full skogbrannberedskap.

– Vi har kartlagt det vi av tilgjengelige ressurser, og har vært i kontakt med de som kan bidra til slukning i tilfelle skogbrann. Vi har nå nasjonal skogbrannberedskap, sier han.

Kan få bøter

Dersom du bryter forbudet mot åpen ild kan du bli ilagt en bot på 4.000 til 6.000 kroner.

– Foreløpig er vi mest opptatt av å informere, og det er politiet som eventuelt ilegger bøter, men vi har en tett dialog med politiet med tanke på når det kan bli aktuelt å skrive ut bøter, sier Duaas.

På skogbrannindeksen er «meget stor fare» fra 70 og oppover. Søndag er indeksen på 143 i Oslo og 82 i Bergen.

Meterologisk institutt har sendt ut et farevarsel for de neste to dagene, og vil ta en ny vurdering etter det.

– De fleste kommuner i Sør-Norge har nå innført totalforbud mot åpen ild i utmark, så folk må tenke seg om. Vi kan bare konstatere at det er meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare, også får folk følge de varslene som kommer, sier statsmeterolog Kristen Gislefoss til TV 2.