En campingvogn ble lørdag tatt av vinden i Kåfjord.
En campingvogn ble lørdag tatt av vinden i Kåfjord. Foto: Finnmark politidistrikt

Sol og sommer i sør – regn og storm i nord

Mens befolkningen i sør koser seg med sol fra skyfri himmel, herjer stormen i nordligere strøk. I Troms og Finnmark har campingvogner blitt smadret etter å ha blitt tatt av vinden lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er store kontraster, det er nok mer ruskete her hos oss, sier operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Gunnar Øvergård, til TV 2.

For mens den siste uken har vært preget av varmerekorder og sommertemperaturer i sør, er været i nordligere strøk hakket kvassere.

Lørdag kraftig vind herjet i Troms og Finnmark.

– Det var målt opp mot 28 til 30 meter per sekund på Porsangerhalvøya, sier Øvergård, og ifølge iFinnmark målte Avinors vindmåler nordvest for Lakselv en vindstyrke på 43 m/s.

Smadrede campingvogner

Utover ettermiddagen har vinden begynt å løye, men i løpet av lørdagen meldte politiet i Finnmark om flere hendelser som følge av vinden. Blant annet traff taket på et uthus et kjøretøy i Honningsvåg, og både i Troms og Finnmark har campingvogner blitt ødelagt

Blant annet ble en campingvogn som stod parkert innerst i Kåfjorden smadret, da den ble tatt av vinden.

Eierne er varslet om hendelsen.

– Vi har også fått en melding om en campingvogn som ble tatt av vinden på sørsiden av Nordkapptunnelen, sier Øvergård til TV 2.

Campingvognen fikk store materielle skader, men heldigvis ble ingen personer skadet.

Også en bobil har tippet over da den ble tatt av et vindkast.

Nedbør i høyere strøk

Øvergård forteller at det stort sett er vinden som har vært et problem i de nordlige strøkene lørdag.

– På høyere strøk har det vært regn og sludd, men ikke på lavere strøk, sier Øvergård.

Politiet har ikke fått noen meldinger om hendelser i trafikken som følge av glatte veier.

En campingvogn ble lørdag tatt av vinden i Kåfjord.
En campingvogn ble lørdag tatt av vinden i Kåfjord. Foto: Finnmark politidistrikt

– Det har ikke vært noen meldinger om at det legger seg på veiene og at det blir glatt. Våren er kommet så langt at om det kommer litt sludd, så smelter det fort bort, sier Øvergård.

Samtidig sier SV-politiker Johnny Ingebrigtsen sier til iFinnmark.no at det lørdag er sørpe på veien til Nordkapp, samtidig som vinden tar i bilen.

– Jeg møtte flere utenlandske biler med sommerdekk. Disse er kanskje ikke klar over at det plutselig kan komme snø på veien, sier han.

Stengte veier

Politiet har allikevel oppfordret folk til å være forsiktige når de er ute og kjører lørdag på grunn av den sterke vinden.

– I tolvtiden gikk vi ut med at de som skulle kjøre på E69 burde vurdere det, om de hadde bobil eller campingvogn, sier Øvergård.

E39 er nå stengt for trafikk.

Forhåpentligvis er det bedre vær i vente i nord, i tiden som kommer. Mens sør vil kjenne neste uke som en forverring i klimaet, vil flere områder nordover i vårt langstrakte land få en bedring.

– Først stiger temperaturene i Nordland, og så videre oppover i Troms og Finnmark. Her vil temperaturene stige opp mot 15 grader, sier vakthavende meteorolog i Storm, Beate Tveita.