Den norske kvinnen (til venstre) befinner seg i en flyktningleir i Syria.
Den norske kvinnen (til venstre) befinner seg i en flyktningleir i Syria. Foto: ukjent/NTB scanpix

Hun reiste til Syria for å bli med i IS – nå kan hun bli returnert til Norge

Minst 20 barn som er blitt født inn i det såkalte IS-kalifatet, har norsk mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2016 fortalte TV 2 at flere enn ti barn er blitt født inn i terrorhæren IS' såkalte kalifat.

– Nå er tallet fordoblet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til TV 2.

Minst 20 barn har norsk mor. De er barn av norske kvinner som reiste til Syria eller Irak for å bli en del av IS. PST har tidligere ikke utelukket at tallet kunne øke jo lenger kvinnene oppholdt seg i Syria og Irak og er en del av kalifatet.

– Vil straffeforfølges

30 norske borgere befinner seg i Syria, og ti av dem er kvinner.

– Hvis disse kvinnene beviselig har vært en del av IS vil de straffeforfølges dersom de vender hjem, sier Bernsen i PST.

En av de norske kvinnene befinner seg i en flyktningleir i Syria, og kan bli returnert til Norge. Kvinnen som var gift med en islamist reiste fra Norge til Syria høsten 2014.

Kvinnen var tilknyttet den ekstreme gruppen Profetens Ummah, og reiste i likhet med den tidligere gjeddefiskende norsk-eritreeren Hisham Hussain Ahmed fra Bærum på Østlandet til hellig krig i Syria.

Hisham Hussain Ahmed skal ha fått en lederrolle i IS.
Hisham Hussain Ahmed skal ha fått en lederrolle i IS. Foto: privat

UD: – Ikke blitt kontaktet

Utenriksdepartementet opplyser til TV 2 at utenrikstjenesten ikke har blitt bedt om å bistå kvinnen.

– Utenrikstjenesten har ikke blitt kontaktet av norsk borger som ønsker bistand til å returnere til Norge fra Syria. På generelt grunnlag kan opplyses at utenrikstjenesten har svært begrensede muligheter for å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn i eller oppholder seg i Syria, sier pressevakt Guri Solberg til TV 2.

Ifølge PST har 100 norske borgere reist til IS i Syria og Irak. 40 har vendt tilbake. Etter det TV 2 kjenner til, har flere av disse reist til andre land etter retur. De bor i dag ikke i Norge. I januar bekreftet PST at de har etterlyst tolv personer de ikke lenger har kontroll på etter at IS-kalifatet falt.

UDs pressevakt legger til at norske borgere som reiser til land i strid med myndighetenes reiseråd påtar seg et stort personlig ansvar, da mulighetene til å gi konsulær bistand i disse landene er svært begrenset.

– På regjeringens nettside om reiseinformasjon opplyses det om norske myndigheters muligheter til å tilby konsulær bistand, sier Guri Solberg i UD til TV 2.