KUNST: Bilde er tatt i isbreen Aletsch i Sveits.i 2007.
KUNST: Bilde er tatt i isbreen Aletsch i Sveits.i 2007. Foto: Spencer Tunick

anerkjent kunstner frir til nordlendingene:

Kommer folk fra hele verden for å kle seg naken i Bodø

BODØ (TV 2): Over femti personer har på under et døgn meldt seg frivillig til å stille opp naken for den anerkjente kunstneren Spencer Tunick. – Interessen er helt enorm, sier Astrid S. Arnøy i Nordland fylkeskommune.

Det er Nordland fylkeskommune i samarbeid med Bodø kommune og Bodø Biennale som har invitert den internasjonalt kunstneren for å skape verket «BODØ BODYSCAPE».

Spencer Tunick har reist verden rundt og har fullført over 75 større og spektakulære kunstverk. De spesielle med hans verk er at han tar bilder av nakne mennesker i flott natur.

– Jeg er veldig fornøyd med å bli invitert til Bodø og Norge for å lage min første nakeninstallasjon nord for polarsirkelen, sier Spencer Tunick i en pressemelding.

Håper på villige innbyggere

Kunstneren har allerede vært på befaring i Bodø.

– Jeg finner landskapet fengslede og mystisk, og folkene i Nord-Norge har tydelig forståelse av hvordan kunst kan være en integrert del av hverdagen. Jeg håper at åpne og modige nordmenn kan ta reisen fra nord og sør for å stille sammen med de allerede villige og klare innbyggerne i Bodø, sier Tunick.

Kunstverkene hans har skapt stor diskusjon og debatt verden rundt.

Hvor bildene skal tas er fortsatt ikke kjent, men det er mange vakre motiver i Bodø-regionen. Både Saltstraumen og kritthvite strender er flotte og aktuelle motiver, som kunstneren allerede har vært på befaring i.

Byens identitet og historie blir viktig.

Enorm interesse

På ett døgn har 51 personer meldt seg til å være med på prosjektet.

– Folk fra Bodø, Gildeskål, Haugesund og til og med USA og England har meldt seg på, sier en fornøyd Astrid S. Arnøy, rådgiver i Nordland Fylkeskommune til TV 2.

– Jeg syns at det er artig at nordlendinger som går innpakket i klær store deler av året, får lyst til å kle seg nakne og være med på dette kunstverket, sier hun.

KUNST: Bilde tatt i Nevada-ørkenen i 2013.
KUNST: Bilde tatt i Nevada-ørkenen i 2013.

– At interessen er så stor skyldes nok at han er både anerkjent og at fotograferingen foregår i spektakulære omgivelser. De som deltar får ta del i en helt unik opplevelse, sier Arnøy.

Naken fotografering i august

Man håper på over 500 deltakere. Under prosjektet i Bodø skal mange av deltakerne også kroppmales.

– Vi håper at flere hundre nordlendinger melder seg til å være med på dette spesielle kunstverket, sier ordfører Ida Pinnerød (Ap) i Bodø kommune.

Nordland fylkeskommune og Bodø kommune har bevilget tilsammen 600.000 kroner til prosjektet.

– Dette er det første store prosjektet i Bodø i 2018 som gjøres som en del av arbeidet med å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024, sier Arnøy.

Det er til sammen to installasjoner som skal fotograferes, og de vil finne sted i Bodø 11. og 12. august. Bildene blir utstilt lokalt i september i første omgang.

Etterhvert blir bildene også gjort tilgjengelig for skuelystne hele verden.