Trump avlyser toppmøte med Kim Jong-un i Singapore

Toppmøtet skulle finne sted i juni.

USAs president Donald Trump avlyser toppmøtet i Singapore. Foto: Kevin Lamarque
USAs president Donald Trump avlyser toppmøtet i Singapore. Foto: Kevin Lamarque

I et brev til Nord-Koreas leder Kim Jong-un skriver USAs president Donald Trump at toppmøtet i Singapore 12. juni ikke vil finne sted.

– Vi setter veldig stor pris på din tid, tålmodighet og din innsats med hensyn til våre nylige forhandlinger og diskusjoner med tanke på et toppmøte som har vært lenge etterlengtet av begge parter, og som skulle finne sted 12. juni i Singapore.

– Jeg så veldig fram til å være med deg. Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten som ble vist i din nyligste uttalelse, finner jeg det upassende slik ting er nå å ha dette møtet, skriver Trump i brevet.

Trump minner samtidig om at USA har kraftigere atomvåpen enn Nord-Korea:

– Du snakker om din kjernefysiske kapasitet, men vår er så massiv og mektig at jeg ber til Gud om at den aldri vil måtte bli brukt.

Møtet har vært planlagt siden Trump aksepterte Kims invitasjon i mars. Tidligere denne uken antydet USAs president at toppmøtet kunne sted senere enn planlagt.

Toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un ble avlyst fordi det ikke lenger så ut til å kunne bli vellykket, ifølge USAs utenriksminister Mike Pompeo.

AVLYSER: I dette brevet kunngjør Donald Trump avlysningen. Foto: Det hvite hus
AVLYSER: I dette brevet kunngjør Donald Trump avlysningen. Foto: Det hvite hus

– Jeg tror ikke sånn sett at vi er i en posisjon hvor vi kan anta at det kunne bli et vellykket utfall, sa Pompeo i den amerikanske Kongressen torsdag.

Han la til at amerikanske myndigheter ikke har fått noe svar på sine henvendelser til det nordkoreanske regimet på en god stund.

Kan bli holdt senere

USAs president Donald Trump åpner for at et toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan bli holdt senere.

Presidenten uttalte seg om situasjonen rundt Nord-Korea torsdag, noen timer etter at det ble kjent at han dropper det planlagte møtet med Kim i Singapore.

Skulle det bli nødvendig, er USAs militære styrker rede, understreket Trump. I løpet av det siste året har USA og Nord-Korea flere ganger truet hverandre med krig.

Men Trump åpnet også for at et toppmøtet med Nord-Korea kan bli holdt på et senere tidspunkt.

– Vi må gjøre dette på den rette måten, understreket presidenten.

Innkalt til krisemøte

Myndighetene i Sør-Korea forsøker å finne ut hvorfor Donald Trump har avlyst toppmøtet med Nord-Korea, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Sør-Korea har vært en svært viktig pådriver for tilnærmingen de siste månedene mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA.

En talsmann for kontoret til den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in sier de prøver å finne ut hva som er «Trumps intensjon», ifølge Yonhap.

Ifølge AFP har den sørkoreanske presidenten kalt inn til et krisemøte med sine øverste rådgivere i kjølvannet av Trumps kunngjøring.

Det er foreløpig uklart hvilke, om noen, andre land ble varslet på forhånd om Trumps beslutning. Det inkluderer Sør-Korea.

Donald Trump snakket om avlysningen torsdag. Foto: Evan Vucci/AP/NTB scanpix
Donald Trump snakket om avlysningen torsdag. Foto: Evan Vucci/AP/NTB scanpix

– Jeg vil ikke gå inn på alle vi varslet. Det hvite hus vil snakke om det på et passende tidspunkt, sa USAs utenriksminister Pompeo da han fikk spørsmål om dette av utenrikskomiteen Senatet torsdag.

Han la også til at han ikke hadde snakket med kinesiske tjenestemenn siden beslutningen ble tatt.

Trump avlyste toppmøtet i et brev adressert direkte til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her heter det at det vil være upassende å holde møtet nå sett i lys av det «voldsomme sinnet» og den «åpne fiendtligheten» i Nord-Koreas siste uttalelser.

Samtidig sa Pompeo at amerikanerne ikke lenger hadde grunn til å tro at det planlagte toppmøtet kunne bli vellykket.

FN-sjef: – Dypt bekymret

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker «dyp bekymring» over at toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un er avlyst.

– Jeg er dypt bekymret over avlysningen av det planlagte møtet i Singapore mellom presidenten i USA og lederen for Nord-Korea, og jeg ber partene om å fortsette dialogen for å finne veien til en fredelig og verifiserbar nedrustning på Koreahalvøya, sier Guterres.

FN-sjefen uttalte seg i forbindelse med presentasjonen av en ny FN-agenda for nedrustning i Genève.

​(NTB/TV 2)