Skinnet i denne tote-bagen fra Michael, underlinjen til Michael Kors, er spaltet skinn. Det viser en analyse fra et forskningsinstitutt i Tyskland.
Skinnet i denne tote-bagen fra Michael, underlinjen til Michael Kors, er spaltet skinn. Det viser en analyse fra et forskningsinstitutt i Tyskland. Foto: TV 2 hjelper deg/Glenn Aaseby

Test av skinn i Michael Kors-veske:– Billig skit!

TV 2 hjelper deg (TV 2): Slurvete håndarbeid, billige materialer og dårlig skinnkvalitet sjokkerer ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 hjelper deg har undersøkt kvaliteten på to bestselgende designvesker til rundt 3000 kroner. Den ene fra MICHAEL Michael Kors, den andre fra Tiger of Sweden.

– Etter å ha reparert mange Michael Kors-vesker mistenkte jeg at det var dårlig kvalitet, men at det er såpass ille er helt vilt. Skinnet river som om det er papir, og rundt hankefestet ryker det lett som ingenting, sier den erfarne skomakeren Truls Gundersen.

Han har fått i oppdrag av TV 2 hjelper deg å gå de populære designveskene i sømmene.

– Høy kvalitet

Selv sier Michael Kors at de lager premium varer med høy kvalitet på design, materialer og håndverk, og produktene deres er et symbol på den høyeste kvalitetsstandard.

Se hele tilsvaret nederst.

I Michael Kors-butikken forteller de oss at skinnet i tote-bagen er fra kalv, og at det har en vokset Saffiano-overflate som gjør vesken svært slitesterk.

Skomaker Truls Gundersen i Sandvika utenfor Oslo, har reparert utallige slike vesker. En ringerunde til skomakere rundt om i Norge, avslører at svært mange Michael Kors vesker kommer inn til reparasjon på grunn av ødelagte hanker, glidelåser og hankfester.
Skomaker Truls Gundersen i Sandvika utenfor Oslo, har reparert utallige slike vesker. En ringerunde til skomakere rundt om i Norge, avslører at svært mange Michael Kors vesker kommer inn til reparasjon på grunn av ødelagte hanker, glidelåser og hankfester. Foto: TV 2 hjelper deg/Glenn Aaseby

Dette er spaltskinn:

Dyrehuden er ganske tykk, så den spaltes gjerne i to eller flere lag nesten som med en ostehøvel. Det øverste laget er fullnarvet skinn og den beste kvaliteten.

Spalten under er kjøttsiden av huden og av vesentlig dårligere kvalitet, og derfor mye billigere i innkjøp for produsentene.

Fiberstrukturen i spaltskinn er svakere slik at skinnet ikke tåler den samme slitasjen og går fortere i stykker enn topplaget på dyrehuden.

Ifølge EU-regler må spaltet skinn merkes som nettopp dette.

– Annenrangs kvalitet

En analyse TV 2 hjelper deg har fått utført av skinnprøver fra Michael Kors-vesken hos det tyske forskningsinstituttet FILK, viser at det er spaltskinn.

– Spaltskinn egner seg ikke til produkter der man kan forvente særlig bruksslitasje, og har ingenting å bestille i en designveske som markedsføres som topp kvalitet, sier Ivar Johnsen, daglig leder ved Skinnassistanse i Vestfold.

Han undersøker skinnbiter fra undersiden av vesken fra Michael Kors, der man må regne med høy slitasje.

– Dette er sekunda vare. Billig skit, mener han.

Dårlig håndarbeid

Eksperter fra motefagskolen Esmod i Oslo, mener begge veskene de undersøker for oss bærer preg av hast i produksjonen og dårlig håndverk.

På Michael Kors-vesken finner de tre produksjonsfeil, med to hakk i hankene og lim som syns i sømmen på undersiden av vesken. Glidelåsen er en billigvariant som kan gå fort i stykker, ifølge designerne.

Tigers glidelås er av metall og dermed bedre, men likevel en billigvariant, mener de.

Gihan Saad og Helene Fellinghaug fra motefagskolen Esmod undersøker veskene.
Gihan Saad og Helene Fellinghaug fra motefagskolen Esmod undersøker veskene. Foto: TV 2 hjelper deg/ Ørnulf Riisnæs

Selve hankene på Tiger-vesken er solide og skinnet virker godt. Men vesken får kritikk for oppstivingen av rammen fordi det er gjort med et plastrør kledd med tynt skinn. Hjørnene er mest utsatt for slitasje, og dermed kan det etterhvert gå hull i skinnet slik at plastikken tyter ut.

Fjerner plastrøret

Markedsdirektøren fra Tiger of Sweden, Per Håkans, sier til TV 2 hjelper deg at de mener PC-vesken deres er et kvalitetsprodukt.

– Vi er markedsledende på denne vesketypen, derfor er det veldig mange vesker som nå har fungert i lang tid, og brukt hardt. Vi har svært få reklamasjoner, spesielt på den vesken, sier han.

Hvorfor har dere så billig variant av glidelås i en såpass dyr veske?

– Vi har glidelås fra YKK som er kjent for sine kvalitetsglidelåser. Og vi har nær dialog med dem.

Våre eksperter mener vesken bærer preg av slurv og dårlig håndverk, hvorfor er det slik?

Per Håkans, markedsdirektør i Tiger of Sweden, sier at om du har et problem med vesken så kan du reklamere på den i butikken der du kjøpte den.
Per Håkans, markedsdirektør i Tiger of Sweden, sier at om du har et problem med vesken så kan du reklamere på den i butikken der du kjøpte den. Foto: TV 2 hjelper deg/Glenn Aaseby

– Vi har en produsent i India som vi selv har besøkt. Vår oppfattelse er at de har nye og moderne maskiner, og vi synes de er en bra leverandør som mange andre også bruker.

Hvorfor går skinnet i hjørnene så fort i stykker, slik at plastrøret stikker ut?

– Vi så på denne problematikken allerede i høst, og nå som dere har gjort oss oppmerksomme på brister i vesken kommer vi til å fjerne plastrøret fra og med vårkolleksjonen.

Michael Kors vil ikke svare

Vi sender flere e-poster til PR-ansvarlig i London med våre funn og forespørsel om intervju. Men til tross for at vedkommende skal håndtere alle mediehenvendelser, får vi ingen svar. Gjentatte ganger ringer vi butikken i Oslo der vi kjøpte vesken, men butikksjefen vil ikke snakke med oss.

Til slutt får TV 2 hjelper deg en e-post fra markedsdirektør Jessica Chan i USA. Hun svarer ikke på våre spørsmål, men gir en offisiell uttalelse:

"As an established global retailer of premium apparel and accessories, we make available to our customers a broad selection of merchandise that exemplifies the jet-set lifestyle and features high quality designs, materials and craftsmanship. Our company’s heritage is rooted in producing polished, sleek and sophisticated American sportswear and accessories, and our products are emblematic of the highest standard of quality. As a reflection of our quality standards, we offer a two year warranty for our MICHAEL Michael Kors handbags, small leather goods and tech accessories."

Skinnet til høyre er av god fullnarvet kvalitet, mens skinnprøven fra Michael Kors til venstre, er dårlig kvalitets spaltskinn, ifølge vår skinnekspert Ivar Johnsen.
Skinnet til høyre er av god fullnarvet kvalitet, mens skinnprøven fra Michael Kors til venstre, er dårlig kvalitets spaltskinn, ifølge vår skinnekspert Ivar Johnsen.

– Må kunne dokumentere

Ifølge kjøpsloven er det butikken der du kjøper varene, og ikke produsenten, som har ansvar for å gi deg produkter som innfrir det du hadde grunn til å forvente.

– Enhver seriøs næringsdrivende bør kunne svare på de spørsmålene som forbrukeren har om produktets kvalitet og egenskaper. Når de ikke svarer så vitner det nok om at det er ubehagelige spørsmål, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet.

Hun mener at hvis butikken og produsenten sier at det er en veldig høy kvalitet på produktet, må de også kunne dokumentere dette.

– Hvis Michael Kors gir et klart inntrykk av at vesken er av topp kvalitet, så må man også kunne stole på at opplysningene er riktige. Hvis ikke så er det fort villedende markedsføring, sier Haugseth.

Veskene vi har undersøkt

Tiger of Sweden: Marquet Briefcase i skinn, kr.2999,-

MICHAEL, Michael Kors: Jet Set Travel Medium Saffiano Leather Top-Zip Tote, kr.3100,-