Julia Skripal og faren bor på hemmelig adresse i England
Julia Skripal og faren bor på hemmelig adresse i England

Julia (33) om nervegasstraumet:

– Vanskelig å godta de store fysiske og emosjonelle forandringene

Julia Skripal har beskrevet traumet ved å bil utsatt for drapsforsøk med nervegift i et håndskrevet brev.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med faren Sergej Skripal, en tidligere dobbeltagent som hadde fått asyl i Storbritannia, ble Julia funnet bevisstløs på en benk i den engelske byen Salisbury 4. mars. Datteren var i koma i 20 dager.

Russiske Julia Skripal, uttaler seg gjennom et håndskrevet åpent brev onsdag.

– Sjokkerende

Her beskriver hun hvordan det var å våkne etter 20 dager i koma, og få beskjeden om at både hun og faren var utsatt for et attentatforsøk.

– Jeg våknet til nyheten om at vi begge hadde blitt forgiftet, sier hun til Reuters' journalist, som har møtt henne på et hemmelig sted i London, der hun lever under beskyttelse av britiske myndigheter. Hun har ikke ønsket å møte noen andre journalister.

– Jeg sliter fremdeles med å begripe at vi begge ble angrepet, og tanken på at det ble brukt nervegass mot oss er bare sjokkerende, skriver hun i det åpen brevet.

Hun skriver videre at hun er veldig glad for at både hun og faren var så heldige at de overlevde attentatforsøket, men at det er vanskelig å tilpasse seg det nye livet.

– Livet mitt er snudd opp ned. Det er vanskelig å godta de store fysiske og emosjonelle forandringene, skriver hun.

– Invaderende og smertefull behandling

33-åringen at hun ikke ønsker å gå i detaljer om hva slags behandling hun har fått, men beskriver den som invaderende, smertefull og deprimerende.

Skripal sier at hun på lengre sikt ønsker å vende tilbake til Russland, men at hun blir i England for å ta vare på sin far som nylig ble skrevet ut av sykehuset. Hun sier at hun inntil videre ikke ønsker noen kontakt med den russiske ambassaden i London.

– Jeg er takknemlig for at den russiske ambassaden har tilbudt bistand. Men for øyeblikket ønsker jeg ikke å dra nytte av deres tjenester, sier Skripal.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har fastslått at Sergej og Julia Skripal ble utsatt for nervegift, men det er ikke bevist hvordan eller hvem som sto bak.

Faren utskrevet

Storbritannias statsminister Theresa May anklager Russland for å forsøkt å ta livet av eksagenten Sergej Skripal med nervegiften novitsjok, noe regjeringen i Moskva har benektet.

Julia Skripal ble utskrevet fra sykehuset 11. april, men har inntil nå ikke vist seg offentlig. Faren ble utskrevet fredag, men han har så langt ikke snakket med mediene.

66 år gamle Skripal jobbet tidligere for russisk etterretning, men ble pågrepet i Moskva i 2004 og fengslet etter å ha innrømmet å ha spionert for britene i nesten ti år.

I 2010 ble han løslatt som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og han ble deretter innvilget asyl i Storbritannia.

Dette brevet er skrevet i en russisk og en engelsk versjon av Julia Skripal.
Dette brevet er skrevet i en russisk og en engelsk versjon av Julia Skripal. Foto: Str