Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anna Stina Lejdelin liker ikke å se på bildet fra ferieturen til Italia. Som 14-åring ble hun kraftig solbrent.

– Jeg ble veldig solbrent den første feriedagen husker jeg. Var så ille at fikk frysninger og feber på kvelden, sier hun til TV 2. – Det bildet er på en måte årsaken til at jeg sitter her på sykehuset i dag, det at jeg ble brent den gangen fikk store konsekvenser.

For i 2012 merket hun en rar føflekk på ryggen og hun fikk en henvisning for å fjerne den hos hudlege. Men tiden gikk og en dag begynte den å blø. Da ble den fjernet raskt, men så kom beskjeden fra legen.

– Du har malignt melanom som er den alvorligste formen for hudkreft. Da spurte jeg bare når kommer jeg til å dø? sier Lejdelin.

Siden det hadde gått lang tid, hadde kreften i føflekken spredd seg til andre deler av kroppen.

– Du tror jo ikke det kan skje deg, at den lille utveksten på ryggen skal være kreft, sier hun.

FØFLEKKREFT: Seks ulike eksempler på føflekker med kreft. FOTO: J. Langeland
FØFLEKKREFT: Seks ulike eksempler på føflekker med kreft. FOTO: J. Langeland

På verdenstoppen

Norge er på verdenstoppen i forekomst av føflekkreft, 2114 nordmenn fikk påvist sykdommen i 2016, 330 personer døde av sykdommen.

– Vi har jo sett en voldsom økning for denne krefttypen og det skyldes endrede solvaner blant nordmenn. Vi reiser mer til syden og soler oss mer, sier Ole Alexander Opdalshei, ass, generalsekretær i Kreftforeningen.

Føflekkreft utvikler seg ofte sakte og det kan ta mange år før en føflekk endrer karakter.

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium skriver Kreftforeningen på sine nettsider.

Sjelden i puberteten

Forekomsten stiger med alder. Sammenlignet med andre kreftformer, er dette den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år, både blant menn og kvinner. Det er svært sjelden noen får denne kreftformen før puberteten.

Kreftforeningen mener nordmenn må endre solvanene sine og følge bedre med på føflekker som forandrer seg. For rundt halvparten av all hudkreft kan forebygges.

– Det er mye vi kan gjøre selv, ta pauser fra solen, bruke solkrem og følge med på huden og føflekkene. Hvis noen endrer seg så gå til legen, sier Opdalshei.

Enkelt å forebygge

Anna Stina Lejdelin har fått en ny type kreftmedisin som har fjernet svulstene og hun er kreftfri. To ganger i måneden er hun på Radiumhospitalet for medisin og kontroll.

– Jeg har vært heldig, men jeg vet jo ikke hvor lenge medisinen vil virke, men jeg har fått mye mer tid, sier hun til TV 2.

Nå vil hun at flere nordmenn skal passe på huden sin i godværet.

– Det er så enkelt å forebygge og motvirke denne krefttypen. Bruk solkrem og unngå å bli solbrent, verre enn det er det ikke.

– Det er in å være brun, jeg syns det bør være in å ikke være brun, sier hun til TV 2.