HAISANN: Fiskeren Ove Alvestad fikk en hai på kroken.
HAISANN: Fiskeren Ove Alvestad fikk en hai på kroken. Foto: Privat

haisommer i nord:

Fiskeren Ove: – Jeg skal aldri bade i havet mer

Fiskeren Ove Alvestad (33) fikk seg litt av en overraskelse da han dro en hai opp av vannet på mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenkte «herregud, jeg skal aldri bade i havet mer!», forteller fiskeren.

Alvestad sier det er ganske sjeldent de får hai på kroken, og spesielt en som ser så skummel ut som dette. Fiskerne dro haien opp utenfor en badestrand, og ønsker å fortelle om hva som befinner seg på havets dyp.

Ove delte i går bildet av haien på Facebook, som en munter advarsel for andre.

Det var Vesterålen Online som først omtalte saken.

– Siden det nærmer seg badesesong ville jeg informere om hva som finnes i havet, sier Alvestad.

Tenner alle veier

Alvestad har jobbet som fisker i seks år, og bor selv i Vesterålen med både store og små barn. De ble veldig skremt av haien, og har sagt at de skal holde seg til ferskvann heretter.

– Den hadde tenner alle veier og ser ikke noe hyggelig ut, sier Alvestad, og legger til at haien var omtrent halvannen meter lang.

Han har enda ikke smakt på haien, men sier den blir middag etterhvert. Marinbiologen Fredrik Myhre identifiserer haien som en håbrann. Den er egentlig rødlistet, og det er ulovlig å jakte den med overlegg. Den skal derimot være svært smakfull, og minne om kalvekjøtt.

– Det er bedre at jeg spiser den enn at den spiser meg, sier Alvestad.

Vesterålingen delte bildet på Facebook som en spøk, og forteller at han og kollegaene nå referer til dyret som «kjendishaien».

– Kommer du til å bade i havet i sommer?

– Er du gæren, jeg vil ikke bade med den der.

FISKER: Ove Alvestad har jobbet som fisker i Vesterålen i seks år. Foto: Privat
FISKER: Ove Alvestad har jobbet som fisker i Vesterålen i seks år. Foto: Privat

– Ikke vanlig

Alvestad forteller at det ikke er første gang de har fått hai i garnet, og drar ofte opp pigghå og mindre type haier.

Marinbiologen Fredrik Myhre jobber til daglig i WWF Verdens naturfond som seniorrådgiver i fiskeri og havmiljø, og leder i tillegg organisasjonen Hjelp Havets Haier. Myhre startet hai-organisasjonen tilbake i 2010 for å tette kunnskapsgapet om haier i Norge, samt å bedre haienes situasjon.

IKKE REDD: Marinbiolog Fredrik Myhre har en drøm om å bade med håbranner. Foto: WWF Verdens Naturfond
IKKE REDD: Marinbiolog Fredrik Myhre har en drøm om å bade med håbranner. Foto: WWF Verdens Naturfond

– Det er ikke så veldig vanlig å få en håbrann på kroken, men det er fordi det er ganske få igjen av de. Dette er nemlig en art som er utrydningstruet både nasjonalt og internasjonalt, sier Myhre til TV 2.

Han forteller at det har vært et overfiske av håbrannen verden over, og at den er totalfredet i norsk farvann. Håbrannen er én av minst ni haiarter som lever i norsk farvann året rundt.

– Fisken er i samme familie som den mer berømte hvithaien, og ser på mange måter ut som en hvithai i miniatyr, sier Myhre.

Marinbiologen legger til den kan bli opptil tre meter lang, og at den ikke er farlig for mennesker. Det er som regel håbrann eller brugde som er observert når noen hevder å ha sett hvithai i norske havområder.

– Det er viktig å presisere at det ikke er noen haiarter som har mennesker på menyen sin. I fjor var det 88 haiangrep totalt i hele verden, og bare fem døde av skadene. Hvis man summerer alle som er i havet i løpet av året, så er sjansen for å bli angrepet av hai forsvinnende liten, sier haientusiasten.

Han legger til at det eneste virkelig farlige med verdens haier er hvor fort mange arter nærmer seg kanten av utryddelse.

– Ville du badet med denne haien?

– Å ja, en av mine største drømmer er å få dykket med håbrann. Det er kanskje en av de topp tre ønskene mine i hele verden, avslutter Myhre.