NRK-profiler maner til videre kamp:

– Streiken kan vare i mange, mange uker

Ole Torp er blant NRK-journalistene som streiker for bedre lønn, arbeidsvilkår og kompetanse i kanalen.
Ole Torp er blant NRK-journalistene som streiker for bedre lønn, arbeidsvilkår og kompetanse i kanalen. Foto: TV 2
Frustrerte NRK-profiler er klare for å fortsette streiken til kravene innfris. – Vi har stamina og innsatsvilje, sier Ole Torp.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– NRK er ikke bare en verneverdig bygning, NRK er ikke ledelsen, NRK er oss, sa Ingrid Gjessing Linhave til rungende jubel fra streikende NRK-journalister tirsdag formiddag.

Med sin appell åpnet Gjessing Linhave tirsdagens streikemøte i Kulturkirken Jakob i Oslo. Da var det en uke siden NRK-journalistene, som er er organisert i Norsk Journalistlag, gikk ut i streik, og hundrevis av streikende iført røde T-skjorter, hadde samlet seg til møtet.

Streikeleder Jarle Roheim Håkonsen, sier at trykket fra streiken vil komme denne uken.

– Vi forventer at det skjer noe. Noen må kontakte hverandre og komme til fornuftighet, men vi vil stå på kravene helt til noen skjønner at det ikke er griske, men rimelige krav vi har, sier han til TV 2.

Bakgrunn: NRK-streik blant 1700 ansatte.

NRK-profil Ole Torp var med NRK-journalistenes demonstrasjon på Marienlyst klokken 14 tirsdag. Med et banner med påskriften «Vikarer – like mye verdt» i hånden, sier han til TV 2 at stemningen blant de streikende er god.

– Vi har stamina og innsatsvilje, og en veldig sterk fellesskapsfølelse som gjør oss sterke når vi står sammen, sier han.

– Hvor lenge kan streiken pågå?

– Sånn som det ser ut nå, kan den vare i mange, mange uker. Vi har masse penger i streikekassen og stor innsatsvilje, sier Torp.

Streikende NRK-journalister samlet seg til møte i Kulturkirken Jakob i Oslo tirsdag.
Streikende NRK-journalister samlet seg til møte i Kulturkirken Jakob i Oslo tirsdag. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

Omstridt 17. mai

Blant mengden av rødkledde NRK-ansatte, er leder i NRKs Journalistlag, Richard Aune. Han sier til TV 2 at man ønsker å avslutte streiken så fort som mulig, men at journalistene vil ha noe tilbake.

– Men det er klart at den type oppførsel som NRKs ledelse har hatt de siste dagene, ikke har gjort situasjonen bedre, sier han.

De streikende har blant annet anklaget NRK for streikebryteri etter at 17.mai-sendingen ble gjennomført.

– Akkurat den sendingen mener vi kan kategoriseres som streikebryteri, for der hadde man noen spesialfunksjoner som streikende skulle ha gjort, som man ikke kan klare seg uten når man skal komme på lufta, sier Aune.

Kritiserer NTB-bruk

NRKJ-lederen forteller at det også har vært flere andre tilfeller som de streikende har reagert kraftig på.

– Blant annet at man sender program av våre streikende på lufta mens vi er i streik, det ber vi om en slutt på med en gang, sier Aune.

I tillegg har bruken av innhold fra nyhetsbyrået NTB, vakt reaksjoner.

– Folk merker veldig tydelig at vi ikke er på jobb, men det at man «overfôrer» NRK.no med stoff fra NTB, det liker ikke vi, og det liker heller ikke NTB-klubben, og det har de gitt klar beskjed om, sier Aune.

– NTB-klubben har sendt en uttalelse til oss og til offentligheten, hvor de ber om at dette slutter og at de slutter med denne overdrevne bruken av NTB-stoff, legger han til.

– Enkle og rimelige krav

Flere kjente ansikter fra NRKs TV-sendinger var samlet på streikemøtet og demonstrasjonen tirsdag. En av dem er politisk kommentator Lars Nehru Sand, som sier til TV 2 at streiken kan fortsette så lenge ledelsen ikke innfrir kravene til journalistene.

– Vi mener det er tre ganske enkle og rimelige krav for NRKs ledelse å innfri, og så lenge de ikke vil sette seg til forhandlingsbordet for å bli enige med oss, så har vi stor streikevilje, sier han.

NRK-journalistene krever blant annet høyere lønn, kompetanseløft og mer penger til tilkallingsvikarene.

– Vi er klare til å stå på kravene våre fortsatt, sier Nehru Sand.

– Er det riktig at NRK skal være så høyt oppe på listen over de best betalte kanalene, i og med at det er en statskanal?

– Vi mener bare at vi skal ha en lønnsøkning som skal være god. Vi mener ikke at vi skal være ti på topp i mediebransjen, sier Nehru Sand.

Selv begynte han i NRK i 2009. Da var NRK nummer 28 på lønnsstatistikken. I dag ligger de på 33. plass.

– Det er ikke den veien jeg vil det skal fortsette. Jeg synes det er rett og rimelig at vi får en lønnsøkning hvert år, som er på nivå med de andre, sier han.

Programleder i NRK, Espen Aas
Programleder i NRK, Espen Aas Foto: TV 2

«Lufting»

Espen Aas, som den siste tiden har jobbet som anker i Dagsrevyen, men som for mange nok er kjent fra tiden som London korrespondent, deltok også på NRKs streikemøte tirsdag.

Han sier til TV 2 at alle tingene journalistene streiker for er viktig, men trekker særlig frem det man kaller «lufting» av vikarer i bransjen, som et problem.

– Når du er vikar, enten det er i NRK, TV 2 eller VG, så forplikter arbeidsgiver etter hvert å tilby deg fast jobb hvis du har vært lenge nok inne på vikariat. Derfor får de avsluttet vikariatene sine, gjerne rett før de er ferdig, og så kan de komme inn igjen som vikar senere, og da begynner telleren helt på nytt.

– Vi synes ikke det er så gøy å se veldig flinke vikarer i NRK bli utsatt for den type lufting, legger han til.

Programleder i P3-morgen, Markus Neby, streiker for tilkallingsvikarene.
Programleder i P3-morgen, Markus Neby, streiker for tilkallingsvikarene. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

– Veldig intenst

Programleder i P3-morgen, Markus Neby, sier til TV 2 at moralen er på topp.

– Nå er vi godt i gang. Jeg opplever at alle er veldig gira og det er et voldsomt samhold, veldig intenst. Alle har på seg rødt og roper ting med knyttet neve, det er sterke saker, sier han.

Neby sier at forholdet mellom NRK-ledelsen og de streikende nå virker ganske spent.

– Jeg vil jo gjerne komme tilbake på lufta snart, men jeg har jo lyst til å komme tilbake på lufta ved at ting blir i orden, sier han.

Den viktigste saken for P3-programlederen, er bedre vilkår for tilkallingsvikarer.

– Min venn Anders for eksempel, et av de flinkeste, mest kreative hodene vi har i NRK, er på tilkallingskontrakter og får ikke så mye penger. Så det jeg egentlig streiker mest for er at jeg skal slutte å måtte legge ut for pils til han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook