Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Du vet, vi som bor på bygda er vant til å løse det meste selv, ler Iselin Renate Målvatn (32).

Hun er lettet over at katten Bajas er trygt gjenforent med matmor etter å ha tilbrakt to døgn i toppen av et digert grantre.

Kom seg ikke ned

Historien startet i Bjerka i Hemnes kommune i Nordland om morgenen 17. mai. Den ett år gamle katten Bajas ble skremt og rømte opp i ei gran.

Gode råd var dyre. Det var åpenbart at katten ikke klarte å komme seg ned på egen hånd. Naboene trodde ikke det lokale brannvesenet hadde utstyr til å ta seg så høyt opp. Dermed tok de saken i egne hender.

Først prøvde de å klatre opp i treet for å hente katten. Utstyrt med stolpesko, sag og verneutstyr prøvde de å ta seg opp til Bajas.

KOM SEG IKKE HØYT NOK: Redningsforsøket med stolpesko var mislykket. Foto: Iselin Renate Målvatn
KOM SEG IKKE HØYT NOK: Redningsforsøket med stolpesko var mislykket. Foto: Iselin Renate Målvatn

Men katten var for høyt oppe. Grana var for tynn i toppen til å bære vekten av en mann, så forsøket mislyktes.

​Hentet gravemaskinen

Da fikk Iselins samboer Anders Martin en idé. Han kjørte gravemaskinen bort til treet og kløp rundt stammen med en klo som var festet til gravemaskinens arm. Deretter saget de over stammen under festet og la ned treet så forsiktig som mulig.

På videoen kan man se hvordan en forskrekket Bajas klamrer seg fast til treet mens det nærmer seg bakken. Et par meter over bakken tar katten sats, hopper ned og løper i sikkerhet. Trygt nede på landjorda blir matmor og Bajas gjenforent, til matmors store lettelse.

– Bajas var veldig oppskaket og løp rett inn. Katten var sulten og dehydrert, og matmor hadde satt fram fisk og vann. Han klarte ikke å bestemme seg for om han skulle spise eller drikke først, forteller Iselin.

GODT MED LITT KOS: Bajas er i fin form etter den strabasiøse klatreturen. Foto: Iselin Renate Målvatn
GODT MED LITT KOS: Bajas er i fin form etter den strabasiøse klatreturen. Foto: Iselin Renate Målvatn

Vil gjøre stas på redningsfolkene

Da hadde Bajas tilbrakt to og et halvt døgn i toppen av treet. Iselin forteller at katten nærmest hadde laget seg et rede i toppen av grana.

– Det var fullt av kattehår der, sier hun.

Bajas er i fin form etter de strabasiøse døgnene. Iselin Renate Målvatn er imponert over dugnadsånden i bygda og har planer om å ordne i stand en skikkelig middag til alle som bidro i redningsaksjonen.

– Det var mange som trådte til for at dette skulle få en lykkelig slutt, sier Iselin.