SLUTT: Kronprins Frederik trodde livet hans var over da han ble myndig og skulle være en fullblods voksen for det danske kongehuset.
SLUTT: Kronprins Frederik trodde livet hans var over da han ble myndig og skulle være en fullblods voksen for det danske kongehuset. Foto: NTB Scanpix

Kronprins Frederik om ærefrykten:

– Jeg trodde at livet mitt skulle ta slutt

Kronprins Frederik av Danmark forteller åpenhjertig om hvordan han har taklet tanken om å en dag skulle bli konge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den dagen hans mor dronning Margrethe (78) abdiserer eller dør skal kronprins Frederik (49) overta den danske tronen.

Men da han var ung var tanken om å skulle overta tronen vanskelig for Frederik å forholde seg til. Det forteller han i dokumentaren på danske TV2, skriver Ekstrabladet.

– Å være forhåndsutpekt til å skulle overta et land var litt mystisk for meg, forteller han i dokumentaren.

Ingen hjelp

Det var ingen til stede som kunne fortelle ham hva han skulle gjøre, noe som gjorde det vanskelig for ham å forholde seg til tanken.

– Ingen kunne fortelle meg hva eller hvordan jeg skulle gjøre ting. Jeg levde i en slags underlig, vektløs tilstand, sier han.

I stedet ble det opp til ham selv å observere sin egen mor i aksjon og selv delta i offisielt arbeid for å tilegne seg erfaring og kunnskapen som kreves for å skulle regjere i et land.

MYSTISK: Kronprins Frederik slet lenge med å venne seg til tanken om at han en dag skal bli konge.
MYSTISK: Kronprins Frederik slet lenge med å venne seg til tanken om at han en dag skal bli konge. Foto: Nordfoto/NTB

– Trodde livet skulle ta slutt

Det var rundt hans egen 18-årsdag at den verste usikkerheten om kongetittelen meldte seg, og det var med stor ærefrykt han så frem mot de store oppgavene som ventet ham.

– Rundt 18-årsdagen min var jeg veldig usikker. Jeg trodde at livet mitt skulle ta slutt. Nå skulle jeg plutselig være en fullblods voksen, og det var veldig ubehagelig, sier han.

Lover å hjelpe sønnen sin

Frederik har tenkt til å bruke sin egen erfaring til å hjelpe sønnen sin Christian (12) når han skal forberedes på framtiden som konge.

SKAL HJELPE SØNNEN: Kronprins Frederik lover å sørge for at sønnen hans Christian skal få all hjelpen han trenger for å bli klar til rollen som konge. Fra venstre: Isabella, Vincent, kronprinsesse Mary, Christian og Josephine på Amalienborg slott mens Frederik står bak.
SKAL HJELPE SØNNEN: Kronprins Frederik lover å sørge for at sønnen hans Christian skal få all hjelpen han trenger for å bli klar til rollen som konge. Fra venstre: Isabella, Vincent, kronprinsesse Mary, Christian og Josephine på Amalienborg slott mens Frederik står bak. Foto: Åserud, Lise

– Når min sønn spør hvordan det er, vil jeg svare ham som best jeg kan. Han skal ikke trenge å føle den frykten jeg følte i så mange år, sier han.

I dag er Frederik gift med Mary og har fire barn med henne. Han har endelig funnet roen og er mer komfortabel i rollen sin.

– Jeg har den største respekt for kongevervet, og er klar for det. Det er et flott verv, og min sønn skal forberedes til det og være så klar som mulig, avslutter han.