KRIGSSKIP: Denne maneten, kalt portugisisk krigsskip, har sørget for at flere strender på Costa Blanca har blitt stengt.
KRIGSSKIP: Denne maneten, kalt portugisisk krigsskip, har sørget for at flere strender på Costa Blanca har blitt stengt. Foto: Gerald Herbert/AP

Spania: Flere strender stenges etter dødsmanet-alarm

Det giftige nesledyret portugisisk krigsskip sørger for at flere strender i Spania må stenges.

Observasjoner av maneten portugisisk krigsskip på Costa Blanca har ført til at en rekke strender må stenges.

Flere strender fra Alicante i nord til Torrevieja i sør blir rammet av dette, skriver Spaniaavisen.

Det er fortsatt flere strender som er åpne i området, men det gule flagget har blitt heist på flere av disse for å varsle om at det har blitt observert maneter. Kommunen ber folk om å være varsomme når de bader.

I Pilar de la Horadada har det røde flagget blitt reist på samtlige strender etter observasjonene av manetene.

Svensk jente rammet

12. mai ble svenske Alice (6) brent av dødsmaneten i Torrevieja. Jenta var sammen med familien da hun fikk det ublide møtet med maneten.

Jenta befant seg heldigvis på land da det skjedde, og hadde kommet borti maneten mens hun gikk i strandkanten.

Etter hvert ropte seks-åringen at hun hadde vondt i foten. Hun hadde fått et rødt merke som moren forsøkte å skylle i vannet. Det var først senere på kvelden, da pappaen til Alice fikk se bilder av maneten, at de forsto alvoret.

Svært smertefullt

Store Norske Leksikon beskriver portugiske krigsskip som en art av småmaneter i ordenen blæremaneter, men egentlig er arten en koloni av mange forskjellige nesledyr. På undersiden finnes tentakler med meget giftige nesleceller.

Portugisisk krigsskip regnes for å være farlig selv for mennesker. Det er ikke nødvendigvis giften som gjør den dødelig, men kontakten med maneten er ofte svært smertefull. Den påfølgende panikken kan deretter føre til drukning.

Omtrent halvparten av de som kommer i kontakt med maneten må legges inn på sykehus. Det er kun registrert fire dødsfall i løpet av de siste 110 årene.

Institutt for Oseanografi sier at de har observert et høyere antall portugisiske krigsskip nå enn tidligere.