Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juli 2008 opplevde Tom-Rune Bertelsen og Lone Sveum Bertelsen alle foreldres verste mareritt. Sønnen Svein-Erik Sveum Bertelsen (7) omkom i en drukningsulykke, syv og et halvt år gammel.

– Vi tenker hele tiden på hvordan han hadde vært nå. Han var en skikkelig tøffing, sier pappa Tom-Rune til TV 2.

Han forteller at Svein-Erik var glad i Shrek, og at han lekte veldig mye med en drage som lignet den som er med i animasjonsfilmen.

– Vi satte dragen på graven, for å minnes Svein-Erik. Der fikk den lov til å stå i to år, så var det noen som stakk av gårde med den, forteller faren.

Ble sint

I tillegg til drager var Svein-Erik også veldig opptatt av sverd. Ved graven i Skoger i Drammen valgte foreldrene derfor å legge et sverd, som sønnen hadde fått i Legoland og lekt masse med.

– På grunn av det som skjedde med dragen, satte jeg sverdet ordentlig godt fast. Jeg festet det i et armeringsjern, og slo det ned så det skulle holde, sier Tom-Rune.

Men da foreldrene og mormor kom til graven på mandag, så de at noe manglet. Så skjønte de at det var sverdet som var borte.

– Det er helt utrolig. Jeg skjønner ikke at det går an. Og denne gangen må de virkelig ha brukt tid og krefter. Et lite barn kan ikke ha gjort dette, så det må ha vært en større person eller to stykker. Jeg banket armeringsjernet ned 30-40 centimeter, men likevel er det noen som har klart å rive det med seg, sier en fortvilt Tom-Rune.

Det var Drammens Tidende som først skrev om tyveriet.

Tom-Rune forteller at han ble veldig sint da de først oppdaget at sverdet var borte. Så gikk følelsene mer over i sorg og skuffelse.

– Sverdet hadde stått ute lenge, så det var ikke så lett å se hva som stod på det lenger. Men for oss var det veldig viktig å se sverdet, uansett om det var blitt slitt. Det var en del av minnene av ham, sier Tom-Rune.

Nytt sverd

Etter tyveriet fra graven la Lone ut et innlegg på Facebook om hva som hadde skjedd.

«Da har vi vært på grava for å plante litt og jaggu har ikke noen stjålet sverdet til Svein-Erik som vi hadde skrudd fast til et armeringsjern og slått ned i bakken. Skjønner ikke hva som feiler folk !!!», skrev Lone på en tekst over et bilde av gravsteinen.

Innlegget ble møtt med stort engasjement og mye støtte fra venner og kjente.

– Det er så mange som har hatt et forhold til Svein-Erik. De er også sinte og skuffet, og lei seg på våre vegne, sier Tom-Rune.

For å minnes Svein-Erik er det gravert inn en drage på gravsteinen. Den samme dragen har Lone, Tom-Rune og broren til Svein-Erik tatovert på kroppen.

Familien har også satt en ny drage på gravsteinen, som foreløpig har fått lov til å stå i fred.

– Nå står det en drage der som jeg tok med fra Kina en gang. Så får vi se om vi skal sette et nytt sverd ved graven, vi har for eksempel ett fra Kaptein Sabeltann. Når jeg har kommet meg etter dette, får jeg finne ut hvordan det kan settes opp. Det kommer til å sitte veldig godt fast, sier faren.