Trump: – En stor dag for Israel

President Donald Trump hyller åpningen av USAs ambassade i Jerusalem mens minst 43 palestinere er drept på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump kaller åpningen av USAs ambassade i Jerusalem «en stor dag for Israel», samtidig som han reklamerer for Fox News' direktesending.

Etter å i lengre tid ha svart «kanskje» på spørsmål om han selv skulle delta, endte den amerikanske presidenten til slutt med å kunngjøre at han ikke ville ta turen til Jerusalem for å overvære ambassadeåpningen mandag.

Se åpningsseremonien direkte her

Isteden ble han værende i USA, mens en delegasjon med blant annet datteren Ivanka og svigersønnen Jared Kushner deltar på seremonien som markerer åpningen av den omstridte nye amerikanske ambassaden til Israel.

– USAs ambassadeåpning i Jerusalem blir dekket direkte på Fox News og Fox Business, skriver presidenten på Twitter.

– Stor dag for Israel, legger han til.

– For en strålende dag

Mandag ettermiddag holdt Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, en tale for de besøkende i Jerusalem. Han startet med å gi en spesiell takk til Ivanka Trump og Jared Kushner.

– Deres tilstedeværelse her i dag er et vitnesbyrd om viktigheten av denne anledningen, sa han, før han understreket at åpningen av ambassaden er av personlig betydning for hele Trump-administrasjonen.

– Kjære venner, for en strålende dag. Husk dette øyeblikket! Dette er historie, sa han.

I talen forteller Netanyahu om hvordan han som barn bodde i området, og at han fikk beskjed av sin mor om å ikke gå for langt på grunn av fare for skarpskyttere.

– Det var da, dette er nå. I dag åpnet ambassaden til den mektigste nasjonen i verden, vår største allierte, USA, her, sa han til applaus og jubel fra tilskuerne.

Flere skadd og drept

I forkant av ambassadeåpningen har det brutt ut omfattende palestinske protester på Gazastripen. Israelske soldater svarer med skarp ammunisjon.

Mandag ettermiddag melder helsemyndigheter på Gaza at 52 palestinere er drept, og 1200 er skadet i demonstrasjonene, det melder AP.

Palestinske helsemyndigheter hevder det har kommet inn personer med skader fra gummibelagte metallkuler.

Israel sier israelske soldater har drept tre palestinere som forsøkte å plassere en sprengladning på grensa mellom Israel og Gazastripen.

(©NTB/TV 2)