En skadd palestinsk demonstrant evakueres under protestene.
En skadd palestinsk demonstrant evakueres under protestene. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/NTB scanpix

Blodbad på Gaza – 55 palestinere drept

Mandag ble den amerikanske ambassaden i Israel flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem. I voldsomme opptøyer på Gazastripen er 55 personer drept, og flere hundre skadet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag flyttet USAs ambassade i Israel fra hovedstaden Tel Aviv, til Jerusalem.

Mens mange israelere og amerikanere jubler og anser dette for en merkedag, frykter mange at dette vil eskalere konflikten mellom Israel og Palestina.

Det var i desember at Donald Trump kunngjorde at USA ville flytte ambassaden sin i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Med det anerkjente han byen som Israels hovedstad, noe som vakte kraftige reaksjoner over hele verden.

Israel gjør krav på hele Jerusalem som landets hovedstad, mens Palestina ser på den østlige delen av byen som hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

LES: Derfor er spørsmålet om Jerusalem så betent.

Siden mars er 52 palestinske demonstranter blitt drept, og mer enn 800 skadet i konfrontasjoner med israelske soldater.

Mandag morgen samlet tusenvis av palestinere seg ifølge den israelske hæren, ved flere grenseoverganger.

Israelske militærhelikoptre slapp løpesedler over demonstrantene, hvor det stod at palestinerne risikerer livet hvis de nærmer seg grensen, og at militære styrker vil reagere på ethvert forsøk på å skade gjerdet, eller truende oppførsel mot israelske soldater eller sivile.

Ifølge helsemyndigheter på Gaza er 55 palestinere drept, og omlag 1200 skadet mandag, etter at israelske soldater åpnet ild mot demonstrantene, det melder AP. Mange av de sårede har blitt truffet av skarpe skudd på flere hundre meters hold.

Journalist skutt

Blant de drepte er en 14 år gammel gutt og en mann i rullestol som ble avbildet da han avfyrte en sprettert. Minst seks av de drepte under 18 år, det melder Al Jazeera.

Omlag klokken 15.45 meldte BNO News på Twitter at Al Jazeera-journalist Wael Dahdouh er blitt skutt av israelske styrker. Journalisten er fraktet til sykehus og det har ikke kommet mer informasjon om tilstanden hans.

Noen av demonstrantene tente fyr på bildekk for å røyklegge området, i håp om at det skulle gjøre det vanskeligere for de israelske skarpskytterne å treffe demonstrantene. Flere kastet også stein og skjøt med sprettert mot den strengt bevoktede grensa.

Mandag ettermiddag ble det kjent at israelske jagerfly har bombet Hamas-mål på Gazastripen, deriblant en militær treningsleir.

– Angrepet ble utført som svar på de voldelige handlingene som Hamas har utført de siste timene langs sikkerhetsgjerdet, heter det i en uttalelse fra det israelske forsvaret.​

– Forferdelig massakre

Palestinske myndigheter ber verdenssamfunnet gripe inn i det de kaller en «forferdelig massakre».

– Det trengs en øyeblikkelig internasjonal intervensjon for å få en slutt på den forferdelige massakren de israelske okkupasjonsstyrkene begår mot vårt heroiske folk på Gazastripen, sier regjeringstalsmann Yusuf al-Mahmoud.

Palestinernes president Mahmoud Abbas erklærer tre dagers landesorg og oppfordrer til generalstreik i de palestinske områdene på Gazastripen.

Abbas, som tilhører Fatah-bevegelsen og holder til på den okkuperte Vestbredden, fordømmer drapene på det sterkeste og anklager Israel for en massakre. Han fordømmer også at USA har flyttet sin ambassade til Jerusalem.

Tåregass skytes mot palestinske demonstranter på Gazastripen 14.mai.
Tåregass skytes mot palestinske demonstranter på Gazastripen 14.mai. Foto: Thomas Coex

Bekymret for voldsspiral

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at det er trist å se «voldsspiralen» på Gaza og i Israel.

– Har Norge gitt en beskjed til israelske myndigheter i forbindelse med denne volden?

– Vi mener det er viktig å nedskalere voldsbruken og det har begge parter et ansvar for. Det er vårt klare budskap. Israel, men også de palestinske myndighetene, må bidra til å ta ned volden i disse demonstrasjonene, sier Solberg.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) går hardt ut mot israelske soldaters drap på ubevæpnede palestinske demonstranter.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide, og legger til:

– Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza. Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begge sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv.​

Fordømmer maktmisbruk​

Tyrkia anklager USA for å være medskyldige i det landets visestatsminister kaller en massakre.

– Den amerikanske administrasjonen er like ansvarlig for denne massakren som den israelske regjeringen, tvitrer Bekir Bozdag.

Det syriske regimet fordømmer Israels handlinger.

– Syria fordømmer på det sterkeste den brutale massakren begått av den israelske okkupasjonsmakten mot palestinske sivile, som har brukt sin rett til å forsvare sin frihet og uavhengighet, heter det i en uttalelse fra en talsperson i utenriksdepartementet i Damaskus.

Talspersonen beskriver drapene på de minst 52 palestinerne som «umenneskelig fremgangsmåte» og holder USA og «dets partnere og allierte ansvarlige for det palestinske blodbadet».

Også det iranske regimet, som er nær alliert med Damaskus, kaller mandagens drap for en massakre.

Israelske soldater patruljerer på israelsk side av grensen mot Gaza.
Israelske soldater patruljerer på israelsk side av grensen mot Gaza. Foto: Amir Cohen

– Det israelske regimet massakrerer kaldblodig utallige palestinere mens de protesterer i verdens største utendørsfengsel, tvitret Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif mandag.​

Kuwait ber FNs sikkerhetsråd kalle inn til hastemøte tirsdag.

– Vi fordømmer det som har skjedd, sier Kuwaits FN-ambassadør Mansour al-Otaibi.

– Bekymret

Røde Kors er bekymret for situasjonen på Gaza.

– Sykehusene og ambulansene på Gaza-stripen var allerede overbelastet før disse demonstrasjonene startet. Nå er situasjonen mye verre, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland, i en pressemelding onsdag kveld.

Palestinsk Røde Halvmåne tar i bruk vanlige biler for å frakte skadde, fordi det ikke er nok ambulanser tilgjengelig.

Røde Kors ber nå partene om å gjøre det de kan for å hindre en eskalering.

– Vi ber alle sider om å gjøre det de kan for å hindre at sivile liv går tapt, sier Apeland.​

(TV 2/NTB)