Torsdag ble det kjent at den tidligere politimannen og sikkerhetssjefen, Jacob Wærness (40), er pågrepet og siktet for terrorfinansiering i Syria.

Nå er nordmannen løslatt fra fengsel i Frankrike. Dette opplyser arbeidsgiveren hans, sveitsiske DCAF (The Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces), til NRK.

– Jeg kan bekrefte at vårt firma har vært i kontakt med Wærness etter løslatelsen, sier Ben Steward, kommunikasjonssjef i DCAF.

Han kan imidlertid ikke si noe om når Wærness ble løslatt. Wærness ble engasjert av firmaet i januar i år på en seks måneders kontrakt, som han nå er løst fra.

– Vi har nå løst ham fra kontrakten. Vi er klar over at han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, men vi må ta vare på ryktet til firmaet, sier Steward til NRK.

Jobben til Værnes var å undersøke situasjonen i Libya.

Ønsker ikke hjelp fra UD

Utenriksdepartementet kommenterte den oppsiktsvekkende saken fredag formiddag.

– Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger har blitt anholdt i Paris. Vedkommende ønsker ikke konsulær bistand, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD Ingrid Kvammen Ekker i en pressemelding fredag formiddag.

Dette var første gang de kommenterte saken, utover at de var kjent med den.

​– Den mest «gåtefulle»

Wærness har tidligere jobbet i PST, og begynte senere som sikkerhetssjef for selskapet Lafarge som drev en sementfabrikk i Nord-Syria. Han har fortalt om arbeidet i det IS-kontrollerte området i Syria i flere intervjuer. Også på TV 2.

Wærness er siktet i forbindelse med en pågående sak rundt selskapet Lagarge, ifølge Le Monde. I alt åtte personer er siktet i saken, og Le Monde beskriver nordmannen som den mest «gåtefulle» av dem.

Jacob Waerness var ansatt ved Lafarges syriske datterselskap mellom september 2011 og oktober 2013, ifølge den franske avisen. I denne perioden skal sementfabrikken ha betalt IS for å få lov til å fortsette driften i landet. 19. september 2014 okkuperte IS fabrikken

Wærness ble pågrepet under en mellomlanding på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris 2. mai.