Jonas (27) nybygde sauna ødelagt av flom: – Shit happens, slik er naturen

Da Jonas Bajoras i Nesbyen våknet opp fredag morgen, var både hans nybygde sauna og treningsrommet i kjelleren oversvømt av flomvann. Nå pumper han vann for harde livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag formiddag oppgraderte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) farenivået for flom til rødt nivå flere steder på Østlandet.

Flere veier er stengt på grunn av oversvømmelser eller fare for ras, og NVE advarer folk mot å bevege seg ved elver og bekker i de rødvarslede områdene.

For 27 år gamle Jonas Bajoras i Nesbyen i Buskerud har allerede flommen gjort store ødeleggelser.

– Trodde ikke det skulle stige så raskt

Hallingdalselva, som ligger rundt 250 meter fra eneboligen hans, har gått langt over sine bredder, og trukket ned i kjelleren i løpet av natta.

– Jeg våknet klokken 03.00 i natt og sjekket. Da var det kommet vann nede ved porten, så jeg gikk og la meg igjen. Da jeg våknet klokken 06.00 var kjelleren full av vann. Jeg trodde ikke det skulle stige så raskt. Det var rundt 1 meter, sier Bajoras til TV 2.

Bajoras hadde tatt sine forholdsregler og koblet ut strømmen i kjelleren. Verdisaker var flyttet opp i hovedetasjen, men både det nylagte gulvet, den nye badstua og treningsutstyr må trolig byttes ut.

MYE VANN: Slik så det ut etter at Bajoras hadde pumpet vann fra kjelleren en times tid. Klokken 06.00 i morges sto vannet 1 meter over gulvet. Foto: Thomas Mørch.
MYE VANN: Slik så det ut etter at Bajoras hadde pumpet vann fra kjelleren en times tid. Klokken 06.00 i morges sto vannet 1 meter over gulvet. Foto: Thomas Mørch.

– Alt er ok med meg, men det er litt trist med saunanen som jeg brukte 2-3 måneder å bygge, sier Bajoras.

Treverket i saunaen er ødelagt, og alt må bygges på nytt. Bajoras, som opprinnelig kommer fra Litauen, forteller at han nå bruker en bensindrevet pumpe som driver vannet ut av kjelleren.

– Nesten litt spennende

Da TV 2 snakket med ham litt etter klokken 13 hadde han fått pumpet ut rundt 50 cm vann. 27-åringen er overraskende rolig, og innstilt på at det blir mye jobb å fikse kjelleren etter flommen.

OVERSVØMMET: Slik ser gårdsplassen til Jonas Bajoras ut fredag formiddag. Foto: Thomas Mørch.
OVERSVØMMET: Slik ser gårdsplassen til Jonas Bajoras ut fredag formiddag. Foto: Thomas Mørch.

– For meg som ikke har opplevd noe sånt før er det nesten litt spennende med flom. Shit happens, slik er naturen, sier Bajoras til TV 2.

Thomas Mørch, som besøkte naboen og tok bildene til denne artikkelen, forteller at det er lenge siden flomvannet fra Hallingdalselva har rammet Nesbyen så kraftig.

– Nede ved bensinstasjonen er det vann over hele parkeringsplassen. Det er mange år siden det har vært slik det er nå, og det flyter høyballer og søppel rundt her. Elva ser omtrent dobbelt så bred ut nå som den er til vanlig, sier Mørch til TV 2.