Torsdag ble det kjent at den tidligere politimannen og sikkerhetssjefen, Jacob Wærness (40), er pågrepet og siktet for terrorfinansiering i Syria.

Utenriksdepartementet har ikke før nå kommentert den oppsiktsvekkende saken, utover at de var kjent med den.

– Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger har blitt anholdt i Paris. Vedkommende ønsker ikke konsulær bistand, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD Ingrid Kvammen Ekker i en pressemelding fredag formiddag.

Wærness har tidligere jobbet i PST, og begynte senere som sikkerhetssjef for selskapet Lafarge som drev en sementfabrikk i Nord-Syria. Han har fortalt om arbeidet i det IS-kontrollerte området i Syria i flere intervjuer. Også på TV 2.

Lafarges syriske sementfabrikk ligger nord i landet, ikke langt unna Aleppo.
Lafarges syriske sementfabrikk ligger nord i landet, ikke langt unna Aleppo.

Wærness er siktet i forbindelse med en pågående sak rundt selskapet Lagarge, ifølge Le Monde. I alt åtte personer er siktet i saken, og Le Monde beskriver nordmannen som den mest «gåtefulle» av dem.

Jacob Waerness var ansatt ved Lafarges syriske datterselskap mellom september 2011 og oktober 2013, ifølge den franske avisen. I denne perioden skal sementfabrikken ha betalt IS for å få lov til å fortsette driften i landet. 19. september 2014 okkuperte IS fabrikken

Wærness ble pågrepet under en mellomlanding på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris 2. mai.