otta sentrum flommer over:

– Vannstanden har steget 80-100 cm i natt

Snøsmelting og regn har ført til høy vannstand langs Glomma, Trysilelva og Gudbrandsdalslågen. Mange steder blir flomfaren hevet til rødt nivå fredag.

SISTE: NVE varsler om ekstrem flomfare for deler av Oppland og Hedmark. Les mer om varselet her!

Nivå 4, eller såkalt rødt aktsomhetsnivå, betyr at det vil kunne oppstå en ekstrem situasjon som kan medføre store skader.

Dette betyr omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur. Rødt varsel er svært sjelden og har et gjentaksintervall på mer enn 50 år, skriver NVE på sine flomsider varsom.no.

– Vi fraråder publikum om å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring, sier vakthavende hydrolog ved flomvarslingen i NVE, Elise Trondsen.

I Otta hadde Gudbrandsdalslågen fredag morgen steget så mye at parkeringsplassen ligger under vann ved kjøpesenteret Amfi.

Rundt kjøpesenteret demmes det nå opp med sandsekker.

I 2011 ble 30 eneboliger evakuert etter at to jordras, utløst av kraftig regnvær, gikk vest for Otta.

Sel kommune har fredag satt krisestab, og ber innbyggerne sikre egne verdier.

Bane Nor øker beredskapen på grunn av nedbør og store vannmengder både på Rørosbanen, Dovrebanen og Nordlandsbanen.

RØDE VARSLER: Dette kartet fra NVE fredag, viser flomfaren i Sør-Norge for kommende helg. Kart: Geodata/NVE.
RØDE VARSLER: Dette kartet fra NVE fredag, viser flomfaren i Sør-Norge for kommende helg. Kart: Geodata/NVE.

Se siste flomvarsel hos NVE her.

Flommen har fredag formiddag ført til flere stengte veier:

Fredag klokken 11.30 ble Fv 435 mellom Otta og Selsverket stengt på grunn av rasfare, opplyser Statens Vegvesen.

Rv 3 mellom Rena Koppang er også stengt på grunn av flom.

Rv 7 Nesbyen er stengt på grunn av flom.

– 30 cm unna 2011-flommen

Deler av Otta sentrum står fredag morgen under vann, og ved bensinstasjonen Cirkle K frykter daglig leder Svein Tore Nymoen at vannet skal flomme inn.

– Fra 18.00 i går til 06.00 i morges steg vannet med 80-100 cm. Det regner nå, så vannet fortsetter å stige, sier Nymoen til TV 2.

ENORME VANNMASSER: Slik ser det ut ved Gudbrandsdalslågen i Otta sentrum fredag morgen. Foto: Svein Tore Nymoen
ENORME VANNMASSER: Slik ser det ut ved Gudbrandsdalslågen i Otta sentrum fredag morgen. Foto: Svein Tore Nymoen

Drivstofftankene ved stasjonen blir nå fylt til randen. Dette gjør Nymoen for å hindre at de blir tatt tak i dersom flommen treffer stasjonen.

– Når tankene er tomme får de en enorm oppdrift. Da kan de løsne, men ved å fylle dem nå, så skal de stå støtt.

– Hva skjer dersom flommen når stasjonen?

– Da må vi nok stenge. Akkurat nå er det bare 30 cm igjen til vi når nivået for flommen i 2011, mener Nymoen.

– Private veier stengt

Otta ligger i Sel kommune. Ledelsen har fredag morgen hatt et orienteringsmøte for å legge en plan for hvordan flommen skal takles. I hele natt har det blitt bygget flomvoller, men vann har likevel strømmet inn over Otta sentrum.

FARETRUENDE NÆRT: Vannet fra Gudbrandsdalslågen har trengt inn på land like ved byens Circle K. Foto Svein Tore Nymoen.
FARETRUENDE NÆRT: Vannet fra Gudbrandsdalslågen har trengt inn på land like ved byens Circle K. Foto Svein Tore Nymoen.

– Vi vil snakke med Sivilforsvaret for å ha en plan i tilfelle dette eskalerer. Ellers oppfordrer vi folk til å følge med sine eiendommer og verdier og varsle politiet dersom det skjer noe, sier varaordfører Lene Jevnheim (Ap) til TV 2.

Sel kommune vil legge ut sandsekker ved Rema 1000 slik folk kan hente sandsekker ved behov.

– Det er mye vann i hele kommunen og flere private veier er stengt fordi bekker har flommet over, sier varaordføreren til TV 2.

Jordras

På vestsiden av Lalmsvatnet mellom Vågåmo og Otta gikk det i løpet av natten et jordras. Politiet i Innlandet opplyser at varslinger blir foretatt og ytterligere undersøkelser iverksatt utover formiddagen.

– Det har kommet vann inn i en kjeller, men dette er foreløpig udramatisk. Vi har varslet kommunen som håndterer dette videre. Ellers har vi bare fått melding om en hendelse som kan knyttes til flom og økt vannstand. Det dreier seg om vann over veien på Koppang, sier operasjonsleder Per Solberg i Innlandet politidistrikt til NTB.

På fylkesvei 212 i Buskerud førte flom til at Liodden bru i Nes måtte stenges fredag morgen like ved påkjøringen til riksvei 7. Drammensvassdraget hadde steget så mye at en hel sykkelvei langs bredden i Mjøndalen lå godt under vann, skriver Drammens Tidende.

Rødt farenivå

I torsdagens flomvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ligger store deler av Østlandet på oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. Fredag er det ventet at lokale elver og bekker vil havne på det høyeste farenivået, rødt. Årsaken til den økte vannstanden er snøsmelting på grunn av varmen, i tillegg til regn.

BUSKERUD: Storelva, som renner gjennom Hønefoss, fredag morgen. Foto: FREDRIK HAGEN/NTB scanpix.
BUSKERUD: Storelva, som renner gjennom Hønefoss, fredag morgen. Foto: FREDRIK HAGEN/NTB scanpix.

Varsom.no anbefaler å følge med på varsler og ber folk sikre verdier som biler og campingvogner som står i nærheten av elver og bekker.

– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, særlig for elver som drenerer områder med snø. Dette vil også gjelde de store vassdragene, heter det i varselet.

Torsdag ble det meldt om over 40 millimeter nedbør i Hordaland og Rogaland, og det var ventet at det kraftige regnværet i vest ville bevege seg østover torsdag og fredag.

– Alvorlig situasjon

NVE advarer særlig om vannstanden i mindre elver og bekker.

– Dette er en alvorlig situasjon, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen i NVE til NRK.

Torsdag forberedte mange privatpersoner og bedrifter seg på økt vannstand de neste dagene. Ved Trysilelva ble blant annet en flomvoll ved Moelven Industrier utbedret.

Samtidig var det så mye overvann i Nesbyen i Buskerud at man kunne kjøre vannski, melder VG. Deler av Nesflata og det meste av markedsplassen på Nesbyen lå under vann etter at Hallingdalselva steg kraftig utover ettermiddagen, meldte avisa Hallingdølen.

Også lengst nord i landet volder vannet problemer. Sivilforsvaret måtte torsdag kveld rykke ut for å bistå Sør-Varanger kommune med å pumpe vann ut av flere bygninger på Bjørnevatn. Pumpingen pågikk gjennom hele natt til fredag.