NYTT REGJERINGSKVARTAL:

Eksperter advarer mot å bygge i tre

Et flertall på Stortinget vil bygge det nye regjeringskvartalet i tre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Her er det en kjempemulighet til bygge verdiskapning i Norge om vi bygger det bygget i tre, sier en entusiastisk Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Har flertall

Senterpartiets leder har fått med seg Jonas Gahr Støre (Ap), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Knut Arild Hareide (KrF) på å fremme forslag om at tre skal være et viktig element i det nye regjeringskvartalet. Tirsdag avgir kommunalkomiteen sin innstilling i saken.

– Det blir flertall for det på Stortinget, da blir tre et veldig viktig element i det nye regjeringskvartalet, sier Vedum.

Advares av eksperter

Magnus Langseth er professor i konstruksjonsteknikk ved NTNU. Han er en av Norges fremste eksperter og har gjennomført hundrevis av forsøk over flere tiår på stål, aluminium, glass, betong og polymerer.

– Tre er ikke sett på som et materiale man vurderer i forbindelse med beskyttelse, sier Langseth.

Professoren frykter konsekvensene feil valg av materialer kan få.

– Det kan på godt norsk ramle sammen, sier Langseth til TV 2.

Forskningsgruppen han leder er internasjonalt anerkjent som verdensledende når det gjelder kunnskap om hvordan materialer og konstruksjoner oppfører seg ved ekstreme belastninger som eksplosjoner, skudd og sammenstøt. Forsøkene viser hvordan ulike materialer oppfører seg i ekstreme situasjoner som et terrorangrep eller beskytning.

Flere advarer mot tre

Nasjonalt kompetansesenter for sikring av bygg ble etablert som en del av Forsvarsbygg i 2012 for å inngå i en intensivert offentlig satsing på området.

– Vi anbefaler at det utvises stor forsiktighet ved bruk av tre i bærende konstruksjoner og i fasader på bygg som kan utsettes for eksplosjonsbelastninger eller andre terrorbelastninger, sier avdelingsleder Svein Olav Christensen til TV 2.

Han vil ikke kommentere det konkrete forslaget om å bruke tre i regjeringskvartalet. Men i et høringssvar til kommunalkomiteen på Stortinget skriver han at «komponenter av massivtre har en viss motstandsevne mot eksplosjoner, men den er dårligere en betong».

Bør ikke bli et forskningsprosjekt

I laboratoriet ved NTNU viser professor Magnus Langseth frem resultater fra en rekke eksperimenter gjort med stål, glass og betong. Men et finnes få forsøk der tre er utsatt for ekstreme belastninger.

– Det vil være veldig uheldig å kanskje bruke regjeringskvartalet som et forskningsprosjekt, sier Langseth.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er likevel ikke villig til å gi slipp på ideen om at tre skal bli en sentral del av det nye regjeringsbygget.

– Er det en god ide å gjøre et nytt regjeringskvartal til et forskningsprosjekt for utvikling av tre som bygningsmateriale?

– Det er en god ide å bruke offentlige penger på å bygge arbeidsplasser i Norge. Akkurat som man gjorde på Gardermoen i sin tid. Tre i dag er et fantastisk materiale og det er massiv tre, solide, store, tunge konstruksjoner, sier Vedum.

Ved NTNU advarer professor Magnus Langseth politikerne.

– Jeg mener at politikerne må lytte til fagekspertisen her. Man har ikke nok kunnskap til å forutse det som vil skje når du har en trussel og det skulle skje et eller annet og da kan det ha ganske alvorlige konsekvenser, sier Langseth.