Ola Borten Moe har hatt pause fra rollen som nestleder på partiet mens tekstmelding-saken har preget partiet Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Ola Borten Moe har hatt pause fra rollen som nestleder på partiet mens tekstmelding-saken har preget partiet Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

Borten Moe beklager sex-meldingen

Ola Borten Moe skriver en felles beklagelse for sexmeldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete på vegne av hytteturdeltakerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vest politidistrikt bestemte seg onsdag for ikke å etterforske sexmeldingssaken som ble anmeldt av Senterpartiet før helga. «Etter en sammensatt vurdering» blir det feil å prioritere saken, ifølge påtaleansvarlig Ronny Iden.

«Beklager»

Samme ettermiddag går nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, ut med en facebookstatus der han beklager meldingen overfor tidligere partileder, Liv Signe.

Moe var en av ti menn som var med på hytteturen der en ukjent person sendte en melding med teksten: «Vi vil ha fitta di», til Navarsete.

«På vegne av alle som var på tur, (eksklusive den som sendte meldingen, vedkommende skylder en egen beklagelse til Liv Signe Navarsete og andre) vil jeg gjerne komme med en oppriktig beklagelse ovenfor Liv Signe Navarsete. Ingen skal få en slik melding», skriver Moe.

Videre presiserer han igjen at han selv ikke hadde noe med meldingen å gjøre, og han avviser at det var en kollektiv handling, og at turdeltalkerne har dekket over for hverandre i etterkant.

Etterforskes ikke

– Vi har tatt en totalvurdering ut fra alvoret i saken, og omfanget i ressursbruk om vi skulle vurdere saken. Vi har også sett an at de som anmeldte saken har visst om saken i to år. Slik kom vi fram til at vi ikke kan bruke ressurser på å etterforske saken, sier Iden til TV 2.

Politiet påpeker overfor TV 2 at det ikke er fritt fram å sende sjikanerende tekstmeldinger.

– Saken befinner seg i grenselandet for hva som omfattes av de aktuelle paragrafene i straffeloven. Når saken i tillegg er to år gammel, vurderer vi det slik at det ikke er riktig å prioritere den, sier Iden til NTB.

Navarsete forbanna

– Det overrasker meg ikke. Politiet etterforsker kun saker med meg når jeg er skurken, ikke offer, sier den tidligere Sp-lederen til Bergens Tidende.

Navarsete mistet sertifikatet og fikk et forelegg for råkjøring i 2016. Hun viser også til en sak i 2008 der hun satt i bilen da en rådgiver i Samferdselsdepartementet kjørte for fort.

– Da satte politiet i gang etterforskning og begrunnet det med at det var så stor medieoppmerksomhet rundt saken. Det vil jeg vel si at det har vært rundt denne saken også, sier stortingsrepresentanten fra Sogn og Fjordane.

Truet med politiet

​Partileder Trygve Slagsvold Vedum truet med å gå til politiet med saken, hvis ikke den eller de som sto bak meldingen til Navarsete, meldte seg innen torsdag i forrige uke. Da fristen gikk ut og ingen hadde meldt seg, hadde ikke partiet noe annet valg enn å gjøre alvor av trusselen.

Meldingen ble sendt til Navarsetes meldingsinnboks på Facebook. Den ble sendt fra telefonen til tidligere statssekretær Morten Søberg, som var på hyttetur med ni andre menn, blant annet Ola Borten Moe og flere av hans allierte.

Søberg er utenfor mistanke, ifølge Navarsete. Alle de andre benekter at det var de som sendte meldingen, og samtlige avviser å ha kunnskap om hvem som gjorde det.

Ola Borten Moe har fratrådt som nestleder i partiet inntil sexmelding-saken får sin konklusjon. I en kommentar til utviklingen onsdag, skriver han på Facebook at han beklager overfor Navarsete, ifølge Adresseavisen.

«Det har vært krevende uker for partiet, Liv Signe Navarsete og alle som var med på turen. På vegne av alle som var på tur, (eksklusive den som sendte meldingen, vedkommende skylder en egen beklagelse til Liv Signe Navarsete og andre) vil jeg gjerne komme med en oppriktig beklagelse ovenfor Liv Signe Navarsete», skriver han.

Søberg vurderer politiet

Morten Søberg vurderer selv om han skal anmelde bruken av hans telefon den aktuelle natten som mulig identitetstyveri. Så langt har han ønsket å avvente før han tar en beslutning, men slik saken ligger nå, kan det tenkes at politiets befatning med sexmeldingen ikke er helt ferdig.

Etter det NTB forstår, kommer partiet ikke til å påklage politiets avgjørelse, men avslutte saken internt.