Siv Jensens søte dilemma

GARDERMOEN (TV 2): Fremskrittspartiets landsmøte kan ende opp med å kritisere en avgift partiets egen finansminister var med på å innføre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har havnet i en aldri så liten skvis.

Mye tyder på at Fremskrittspartiets landsmøte vil samle seg om en protest mot sukkeravgiften – en avgift Jensen selv var med på å innføre.

Frykter for arbeidsplassene

Utenfor hotellet hvor Frp avholder sitt landsmøte denne helgen har arbeidere fra Freia sjokoladefabrikk stilt seg opp. De deler ut sjokolade og søtsaker til delegatene for å skape oppmerksomhet rundt sukkeravgiften. De er bekymret for konsekvensene av avgiften.

– Vi har amerikanske eiere og de skal tjene penger. Når det blir dyrere å produsere i Norge, så er vår store frykt at de flytter fabrikken, sier Einar Salvesen, tillitsvalgt i Freia.

Sukkeravgiften skaper bitterhet på Fremskrittspartiets landsmøte.

– Vi skjønner ikke avgiften. Vi er sterkt imot den, og den bør fjernes, sier Frank Sve, leder i Møre og Romsdal Frp.

– Sukkeravgiften er utrolig provoserende. Det er en avgift Frp aldri har ønsket, sier Aina Stenersen fra Oslo Frp.

83 prosents økning

Likevel – med Frp-leder Siv Jensen i finansministerstolen settes det ny avgiftsrekord. Sukkeravgiften har i år økt med hele 83 prosent.

Sukkeravgiften har ført til en kraftig økning i grensehandelen. Nordmenn bestiller tonnevis med brus og godteri fra Sverige via ulike nettbutikker. Avgiften skaper trøbbel for den norske næringsmiddelindustrien.

– Denne avgiften bidrar selvfølgelig til å flytte arbeidsplasser til Sverige, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein.

To milliarder her og to milliarder der

Søndag skal Fremskrittspartiets landsmøte stemme over et forslag om å skrote regjeringens sukkeravgift. Carl I. Hagen er en av de som er skråsikre på at forslaget blir vedtatt.

Men vedtaket får neppe noen praktisk betydning, mener TV 2s kommentator Aslak Eriksrud. Han minner om at Frp var imot å øke avgiften, også da de stemte for å øke den i Stortinget i fjor høst.

Det samme skjedde da partiet stemte for å øke bensinavgiften, dieselavgiften, elavgiften, flyseteavgiften og momsen på kino og andre kulturtilbud.

– Alle disse tingene kunne de sagt nei til hvis de bare hadde villet, men det har de ikke gjort. Da hadde de kanskje måttet bruke litt mindre penger på veier, økt bompengene litt mer, gitt litt mindre i skattelettelse eller brukt litt mindre penger på forsvaret. Det er klart at om man tar inn 2 milliarder kroner ved å gjøre godteri og lettbrus litt dyrere, så er det fristende for enhver finansminster, også en fra Frp, sier Eriksrud.

– Stortinget bestemmer

– Du har som finansminister nesten doblet sukkeravgiften. Hvordan kunne du, i Anders Langes og Carl I. Hagens navn?

– Det er Stortinget som har doblet sukkeravgiften. Regjeringen har aldri lagt frem et forslag om å gjøre det. Men vi er en mindretallsregjering som må forholde oss til at det av og til er andre flertall på Stortinget, sier Siv Jensen.

Jensen sier hun trolig kommer til å støtte forslaget, men understreker at det ikke betyr at Frp får gjennom sin vilje i saken.

– Fordi vi må forholde oss til det flertallet som er i Stortinget, sier Frp-lederen.