Frode Berg var i Moskva på oppdrag for E-tjenesten

Frode Berg har innrømmet at han har vært i Moskva flere ganger på oppdrag for den norske etterretningstjenesten, melder Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om spionsiktede Frode Berg tok søndag en dramatisk vending.

Dagbladet avslørte søndag at Berg har innrømmet til sine forsvarere at han har dratt til Moskva på oppdrag for den norske etterretningstjenesten flere ganger.

– Frode Berg har sagt gjentatte ganger til oss at han har gjennomført oppdrag for norsk etterretning. Det han også sier er at han ikke forsto hvor alvorlig dette var, og hvilken sammenheng dette ble gjort i, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes til TV 2.

Risnes sier de ønsker å gå ut med historien fordi det er så mange spekulasjoner rundt saken - både riktige og gale.

– Fungerte som kuréer

Risnes forklarer at Berg har fungert som en klassisk kuréer.

– Han har hatt med seg konvolutter, delvis inneholdende penger, delvis inneholdende innstruksjoner til mottakeren, og postlagt det, sier Risnes.

Han sier videre at han aldri har hatt med seg noe hemmelig informasjon tilbake til Norge, eller håndtert hemmelig russisk informasjon.

– Alt dette kommer til å bli kjent uansett. Både norske og russiske myndigheter er godt kjent med dette som kommer ut nå, så det endrer ikke noe for Bergs situasjon, sier Risnes til TV 2.

Inneforstått i dette ligger det at det kommer til å komme en tiltale, og en rettssak mot Berg.

– Føler seg lurt og presset

Risnes sier til TV 2 at Frode Berg hevder seg lurt eller sviktet av norske myndigheter. Samtidig bebreider han seg selv.

– Det hører med til historien at han flere ganger angret seg, men at han følte på et press fra representanter fra den norske E-tjenesten til å fortsette, sier Risnes.

– Han føler at han har blitt lurt, eller i hvert fall sendt avgårde på falske premisser, sier forsvareren til TV 2.

Risnes sier Berg forsto etter hvert at de som sendte ham avgårde med brev jobbet for den norske E-tjenesten.

– Fikk han betalt for oppdragene?

– Det vet jeg ikke. Det skrives naturlig nok ikke noen kontrakt i slik virksomhet, sier Risnes.

Sitter varetektsfengslet

Frode Berg (62) har vært fengslet i Moskva siden han ble pågrepet mistenkt for spionasje til fordel for Norge og USA 5. desember i fjor. Han er foreløpig varetektsfengslet i i Russland fram til 5. mai.

Frode Berg har blitt representert av den russiske advokaten Ilja Novikov i rettsmøtene mot den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. I Norge er det Risnes som har forsøkt å ivareta nordmannens interesser. De to advokatene møtte hverandre for første gang i Praha for kort tid siden.

– Med den informasjonen som har framkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva å gjøre det som førte til arrestasjonen og spion-siktelsen, jobbet for den norske Etterretningstjenesten, sier hans russiske forsvarer Ilja Novikov til Dagbladet.

Berg hadde på seg 3000 euro i kontanter da han ble pågrepet på gaten i Moskva. Det tilsvarer 29.000 norske kroner.

Nektet for anklagene

Berg opplyste da at han var i Moskva for å handle julegaver, og hadde med seg kontakter som han skulle gi til en bekjent. Han nektet for beskyldningene om spionasje.

62-åringen var gråtkvalt og dypt preget da han kommenterte anklagene under rettsmøtet i februar.

– Det er uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe jeg ikke har gjort, sa han til TV 2 den gang.

Risnes sier Berg hele tiden har fortalt sine forsvarere sannheten, men at det er først nå de velger å gå ut med dette.

Berg jobbet i mange år som inspektør i Grensekommissariatet i Kirkenes, og var kjent som en som hadde et nært og godt forhold til Russland.

Risikerer 20 års fengsel

Bergs advokater beskriver russisk politis sak mot Berg som «sterk». Men de understreker at saken har flere sider, som bør gi Berg en mild straff.

Risnes sier de forholder seg til at det kommer til å komme til en straffesak mot Berg i Russland. Trolig vil den ikke komme opp før september.

– Vi tror det blir vanskelig å få til en full frifinnelse, men vi vil selvsagt jobbe med det i sikte. Det er omstendigheter her som bør gi grunn til en mild straff, sier Risnes.

Finnes Berg skyldig, risikerer han å bli dømt til mellom 10 og 20 års fengsel.

UD: – Vi gir praktisk bistand

– Vi bistår Frode Berg for å ivareta hans interesse, sier pressetalsmann i UD, Frode O. Andersen til TV 2.

Representanter fra utenrikstjenesten besøker Berg i fengselet og gir praktisk bistand.

– Vi har en stor forståelse for at denne saken er en betydelig påkjenning for Frode Berg og familien hans, sier Andersen.

– Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland, sier han videre.

E-tjenesten ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2, men viser til Utenriksdepartementet.

Berg sitter fengslet i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva. Dette er fengselet den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, bruker. Under Stalin ble fengselet kjent for utstrakt bruk av tortur.