Ismasser skaper flom ved Glomma – fire gårder isolert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bistår politiet og Bane Nor i områdene ved Hanestad som er oversvømt på grunn av isproppen i Glomma.

– Det er is ned til Rena. Folk nedenfor isproppen nord for Hanestad bør holde avstand til Glomma. Hvis proppen løsner, kan det bli mye vann nedover elva, sier fungerende regionsjef Paul Christen Røhr i NVE.

– Åtte personer er isolert. Så langt er to personer evakuert, og man vurderer å evakuere to til, sier operasjonsleder Haagen Løvseth i Innlandet politidistrikt til TV 2.

Ingen personer er skadd.

Det dannet seg en ispropp i Glomma som førte til flommen, men vannet har nå sluttet å stige.

Frykter at ispropp løsner

Det skal ikke være fare for liv og helse for de som velger å bli igjen, men politiet frykter hva som kan skje når og hvis isproppen løsner.

En gravemaskin er satt inn for å fjerne ismassene i nedre del av isproppen.
En gravemaskin er satt inn for å fjerne ismassene i nedre del av isproppen. Foto: Ståle Oskarsen

– Vi jobber med å kartlegge bebyggelse nær elvebredden. Det er sendt ut sms-varsling til alle som har bebyggelse der, og samarbeider med kommune og NVE, sier Løvseth.

– Løsner isproppen kan det være farlig både for mennesker og dyr og oppholde seg på elvebredden, sier operasjonlederen.

Et Sea King helikopter står klar for
Et Sea King helikopter står klar for Foto: Ståle Oskarsen

Kjøligere vær gjør at vannføringen i Glomma vil minke i løpet av kvelden og natten, når snøsmeltingen avtar.

– Prognosene våre viser at vannføringen vil avta når temperaturen synker utover kvelden og natten. Det er også meldt kjøligere vær mandag, sier vakthavende hydrolog ved NVEs flomvarsling, Ingeborg Kleivane Krøgli.

En ispropp nord for Hanestad i Rendalen kommune forårsaker flommen i Glomma. Foto: Ståle Oskarsen
En ispropp nord for Hanestad i Rendalen kommune forårsaker flommen i Glomma. Foto: Ståle Oskarsen

Rørosbanen er stengt for togtrafikk mellom Alvdal og Hanestad grunnet stor vannføring og isgang i Glomma, opplyser Bane Nor tidlig søndag ettermiddag.

Kommunen er varslet og det er etablert møtepunkt for evakuerte på kommunehuset i Rendalen. Kommunene Stor-Elvdal og Åmot som ligger lenger sør er varslet om flomsituasjonen.​

Også elva Namsen flommer over sine bredder. Regn og issmelting gir økt vannstand flere steder, og flere veier er stengt.

Fylkesvei 7040 er stengt flere steder mellom Namsos og Grong søndag på grunn av flom. Fylkesvei 7046 er stengt mellom Flott og Hognes på grunn av oversvømmelse.