SAVNET: Marie Sæther Østbø er savnet i Sør-Afrika. 20-åringen studerer i Frankrike, men har de siste dagene vært på ferietur i byen Sedgefield med studievenner.
SAVNET: Marie Sæther Østbø er savnet i Sør-Afrika. 20-åringen studerer i Frankrike, men har de siste dagene vært på ferietur i byen Sedgefield med studievenner. Foto: Privat

Norske Marie (20) er savnet i Sør-Afrika

Den norske jenta ble sist sett på en strand i Sedgefield onsdag kveld. Politiet har trolig funnet skoene og mobiltelefonen hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske 20-åringen Marie Sæther Østbø fra Stavanger er savnet i Sedgefield i Sør-Afrika.

Hun ble sist sett onsdag kveld rundt klokka 18.00 lokal tid. Da gikk hun tur på stranda sammen med noen studievenner.

Ble igjen alene

Resten av gruppa gikk tilbake til hotellet da det ble dårlig vær, mens Marie ble igjen for å ta noen bilder.

Ifølge den sørafrikanske kystvakta NSRI ble kvinnen sist sett omkring klokka 19. Hun hadde på seg blå olabukse og en hvit topp.

Senere la studievennene hennes merke til at hun ikke hadde kommet tilbake til hotellet som ligger cirka hundre meter unna stranden. De gikk ut og lette uten å finne henne, og ringte dermed politiet.

– Vi fikk beskjed for første gang klokken åtte i går fra en i reisefølget, om at hun var savnet og at leteaksjon var i gang. Vi blir oppdatert jevnlig om hvordan søket pågår av både kystvakten og turarrangøren, sier far Atle Østbø til TV 2.

Han frykter noe har skjedd med datteren.

– Jeg trodde det var en vond drøm, sier han om beskjeden.

Fant sko, caps og mobil

Politiet opplyser at det er krevende værforhold som påvirker leteaksjonen.

– Vi satte igang en leteaksjon, men dessverre var vi nødt til å avlyse den sent i går kveld på grunn av dårlige værforhold. Den ble gjenopptatt i dag tidlig, sier talsmann for politiet, Malcolm Poje, til sørafrikanske medier.

Politiet har funnet sko, caps og mobiltelefon som trolig tilhører den savnede kvinnen, opplyser faren til TV 2.

– Vi vil ikke spekulere på hva som kan ha skjedd. Vi fortsetter å søke i hele dag og håper sporene leder oss en vei. Skoene er selvsagt et spor, sier polititalsmann Poje til Dagbladet, og legger til at politiet ikke utelukker noe i søket.

Torsdag kveld norsk tid opplyser kystvakta at de ikke har gjort nye funn i søket.

To teorier

Far Atle Østbø sier til TV 2 at de har fått opplyst av kystvakta at de jobber utifra to teorier.

– Den ene er at hun har lagt fra seg sko, caps og mobil på stranda og tatt seg et bad, og blitt tatt av strøm. Men det velger vi å ikke tro, ettersom Marie har vokst opp med båt og lært at sjø er farlig, sier han.

– Den andre teorien er at hun har blitt tatt derfra ufrivillig, fortsetter Østbø.

Familien har fått beskjed om at søket i Sør-Afrika er intensivert med helikopter, droner og mange frivillige.

– Jeg håper at de finner henne snart, og at hun har det trygt. Vi vil bare ha henne hjem. Det er vondt å sitte her og det eneste vi kan gjøre er å vente, sier søsteren Helene Sæther Østbø.

UD gir konsulær bistand

Utenriksdepartementet (UD) er kjent med situasjonen.

– Vi er kjent med at en norsk statsborger skal være savnet i Sør-Afrika. Ambassaden i Pretoria er i kontakt med lokale myndigheter og har tilbudt konsulær bistand til familien, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, til TV 2.

Østbø er fra Stavanger, men studerer for tiden statsvitensap i Toulouse i Frankrike. Hun ankom Sør-Afrika med en internasjonal gruppe studenter onsdag.

Sedgefield ligger helt sør i Sør-Afrika, mellom Port Elizabeth og Cape Town.

Rettelse: TV 2 skrev først at Marie er 21 år gammel. Den riktige alderen er 20 år.