Det siste innbruddet skjedde på Nesbru i Asker natt til tirsdag, melder Oslo politidistrikt.

– Så langt har vi syv saker av grove tyverier fra BMW. Fem i Oslo og to like utenfor Oslo, sier politiførstebetjent for spesiell innsats i enhet Vest i Oslo politidistrikt, Tonje Reiten, til TV 2.

Tyvene som slo til i Nesbru i natt, brøt seg inn i en BMW X5 og stjal GPS-utstyr, airbag og ratt.

Politiet ser sakene den sist uken i sammenheng.

– Vi tror ikke det er de samme folkene som står bak alle innbruddene, men fordi det er så mange likhetstrekk, tror vi at de tilhører det samme miljøet, sier Reiten.

ØDELAGT: Både rattet og hele instrumentpanelet i midtkoknsollen er demontert og stjålet i bilen som ble raidet natt til tirsdag.
ØDELAGT: Både rattet og hele instrumentpanelet i midtkoknsollen er demontert og stjålet i bilen som ble raidet natt til tirsdag. Foto: POLITIET

Ser på litauisk miljø

Ifølge politiet ser de nå mot et litauisk miljø. Forrige gang BMW-banden herjet i Norge, på slutten av 2016 og begynnelsen av 2017, ble 13 personer fra Litauen fengslet og dømt for lignende forhold.

– Vi ser ingen grunn til å se på andre miljøer enn de som har blitt tatt før, sier Reiten.

Fremgangsmåten tyvene har brukt den siste tiden er lik metodene som ble brukt først:

* Tyvene slår til på privatadresser på natten.

* Bilene som blir rammet står parkert utendørs

* Tyvene knuser vinduene og tar GPS, ratt, airbag og andre deler som lett kan selges videre.

Men: En ting har endret seg.

– Noen av bilene har ikke knust rute. De ble forlatt på kvelden låst, men når eieren oppdager innbruddet er bilene åpne.

– Hvordan åpner de bilene?

– Det vet vi ikke, men vi tror det kan være en teknikk som handler om å manipulere signalene som kommer fra trådløse nøkler. Det er for tidlig å konkludere, men det virker sannsynlig, sier Reiten til TV 2.

Ifølge politiet er det trolig at de stjålne bildelen blir gravd ned i nærheten av stedet de blir stjålet. Der lages det depoter, som gjør at tyvene kan komme tilbake for å hente tyvegodset.

Åsted Norge: BMW-bander herjer i Norge

– Delene havner etter hvert i Litauen, der de blant annet blir solgt videre på eBay.

– Sett bilen i garasjen

Hvis du er BMW-eier, har Reiten en klar beskjed. Det er ikke gjort noen pågripelser den siste uken, og tyvene kan slå til igjen.

– Hvis folk kan sette bilene sine inn i garasjen er det en god start. Erfaringsmessig leter tyvene i nabolagene og tar biler de kan se stå parkert tilgjengelig, sier Reiten.

Reiten sier at det nærmest har vært slutt på BMW-innbrudd siden forrige «runde» men at det også etter mai 2017 har vært tilfeller både i Hordaland, Telemark og Vestfold. I Europa er BMWer svært utsatte biler.

– Hvis du går nedover i Europa, så er det vanvittig mange biler som blir tatt, sier Reiten.

TV 2 har tidligere omtalt hvordan det ser ut til at stadig flere bilinnbrudd er motivert av dyrt GPS-utstyr.

I Skibotn, Eidkjosen og Tromsdalen ble det for en tid siden stjålet GPS-utstyr fra anleggsmaskiner verdt over halvannen million kroner.

I 2016 brøt tyver seg inn i over 200 BMWer i Sør-Norge, og politiet i Nordland ba bileiere om å sette BMWene sine i garasjen.