USA og Storbritannia anklager Russland for å ha stått bak et stort dataangrep mandag som skal ha siktet seg inn mot myndigheter og bedrifter over hele verden.

De to landene mener angrepene er en del av en global spionasjekampanje.

– Når vi ser ondsinnet datavare, skulle det være fra Kreml eller andre ondsinnede aktører, så kommer vi til å reagere, sier Rob Joyce, datasikkerhetskoordinator ved Det hvite hus til Reuters.

USA og Storbritannia opplyser videre at mandagens angrep skal ha rammet mange forskjellige organisasjoner, alt fra internettleverandører til private bedrifter og leverandører av kritisk infrastruktur.

Uvisst om Norge er rammet

Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), opplyser til TV 2 mandag kveld at det fortsatt er for tidlig å si om Norge er blant landene som er rammet.

– Vi følger situasjonen tett, og innhenter informasjon fra våre samarbeidspartnere, sier Arnøy.

Arnøy regner ikke med å ha et svar på om nordmenn er rammet før tirsdag morgen.

Har anklaget Russland før

Kreml har foreløpig ikke besvart Reuters forespørsel om en kommentar, men har tidligere kategorisk benektet å stå bak lignende angrep.

I fjor anklaget amerikanske etterretningsbyråer Russland for å ha blandet seg inn i presidentvalget i 2016 gjennom en hacke- og propagandakampanje som skulle hjelpe Donald Trump på veien mot Det ovale kontor.

I forrige måned anklaget Trumps administrasjon Russland for å stå bak en kampanje av dataangrep som rammet USAs kraftnett.