Like ved Akerselva i Oslo ligger Fiskars redskapsfabrikk. Der har de produsert spader siden 1912.

Den snørike vinteren har kanskje vært til frustrasjon for mange, men for spadefabrikken i Nydalen har det vært god grunn til å juble.

– Vi snakker om en økning i salget på rundt 500 prosent sammenlignet med en relativt dårlig vintersesong i fjor, forteller daglig leder ved Fiskars Norway AS, Bernhard Spidsø.

Kaller en spade for en spade

Rett på den andre siden av Akerselva ligger justisdepartementet. Her jobbet inntil nylig Norges tidligere justisminister Sylvi Listhaug. Hun har nærmest gjort det til sitt varemerke å bruke ordet spade i sin politiske retorikk.

– Jeg kaller en spade for en spade, sa Sylvi Listhaug til TV 2 nyhetene 24. januar i år.

Da Listhaug i mars måtte gå av som justisminister etter et mye omtalt Facebook-innlegg, fikk hun støtte av en annen Frp-politiker.

– Vi har da en politiker som i likhet med meg selv i min tid, kaller en spade for en spade, sa Carl I. Hagen til TV 2 Nyhetene.

Kaller ikke en spade for en spade

Hos naboen til Justisdepartementet, på den andre siden av Akerselva, fikk man med seg bruken av spade-uttrykket i den politiske debatten.

– Vi har jo registrert det, og syns jo det selvfølgelig det er litt morsomt. Men i dette bygget kan vi ikke kalle en spade for en spade, når vi har 50-60 ulike varianter. Hver spade har sin historie, forteller Spidsø.

– Hva kaller dere en spade for?

– Vi har mange navn. Vi kaller dette for en betongspade, dette kaller vi en bilskuffe, vi har plantespade, vi har jordbruksspade, sier Spidsø, mens han viser rundt i fabrikken.

Selv om Sylvi Listhaug har et noe snevrere ordforråd innen spader, er hun hjertelig velkommen til besøk hos sin gamle nabo.

- Absolutt, og her kan hun får lov til å lage sin egen spade også, som hun kanskje kan ha med seg på Stortinget, sier Spidsø.